Αλλαγή σκηνικού στο ΧΑ μετά τις δημοπρασίες

Η εβδομάδα που έληξε διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων 2 εβδομάδων στο ΧΑ “χρεώνοντας” τον ΓΔ 0,55% και τον Τραπεζικό 1,21%. Οι απώλειες από την αρχή του χρόνου στο 31,79% και 47,46%, αντίστοιχα. Κέρδη 7% για Eurobank.

Πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι από την έκθεση της Moody΄ς που απειλούσε με υποβάθμιση την Ισπανία, χθες και μετά την λήξη της συνεδρίασης στο Χ.Α ο διεθνής οίκος αξιολόγησης ξαναθυμήθηκε την Ελλάδα και έθεσε υπό επιτήρηση για πιθανή υποβάθμιση την αξιολόγηση του Ελληνικού χρέους.

Επίσης με κεκτημένη ταχύτητα σήμερα το πρωί έστειλε πέντε βαθμίδες χαμηλότερα την Ιρλανδία.

Πιο συγκεκριμένα στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιρλανδίας προχώρησε η Moody’s στο ΒΑΑ1 από ΑΑ2 διατηρώντας παράλληλα αρνητικό outlook. Στην ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης αναφέρεται ότι η υποβάθμιση αποδίδεται στην αρνητική θέση του Τραπεζικού συστήματος της Χώρας, η οποία επιδεινώθηκε, όπως επίσης και στην αβεβαιότητα που επικρατεί για την οικονομία πορεία της Ιρλανδίας.

Και σαν να μην έφτανε αυτό τις πρώτες απογευματινές ώρες, υπό επιτήρηση για πιθανή αρνητική υποβάθμιση έθεσε η Moody΄s τις αξιολογήσεις (debt, deposit ratings) έξι Ελληνικών Τραπεζών μετά το καμπανάκι για νέα υποβάθμιση του Ελληνικού χρέους.

Ο διεθνής οίκος θέτει υπό επιτήρηση τις αξιολογήσεις των: Εθνικής, Εurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, Αγροτικής και Αττικής.

Από κοντά και η HSBC που εκτιμά ότι σε αρνητικό για αυτές περιβάλλον θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν οι Ελληνικές Τράπεζες και το επόμενο έτος, αφού οι μακροοικονομικές συνθήκες δεν είναι πιθανό να αλλάξουν το 2011 και θα επηρεάσουν τον κλάδο. Όπως αναφέρει ο οίκος στην έκθεσή του “Βαρόμετρο- Ελληνικές Τράπεζες”, η ρευστότητα θα εξακολουθήσει να είναι η βασική πρόκληση για τις Ελληνικές Τράπεζες ακολουθούμενη από υψηλότερες χρεώσεις για επισφαλή δάνεια, αδύναμη πιστωτική επέκταση και συνεχιζόμενα υψηλά κόστη λιανικών καταθέσεων.

Σε όλα αυτά, η “απίθανη” Σοφοκλέους αναγκάστηκε να αντιπαρατάξει το “υπερόπλο” των τελικών δημοπρασιών που έκλεισαν τον Γενικό Δείκτη πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και στο υψηλό ημέρας εννέα από τους τίτλους του 20αρη: Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίο, Τιτάνα, Αγροτική, Πειραιώς, Jumbo, Eurobank, MIG.

Τίποτα το μέχρι στιγμής ενθαρρυντικό για την ψυχολογία των λίγων αγοραστών και από την σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. με τον κ. Ντομινίκ Στρος Καν να δηλώνει ότι φοβάται συστημική κρίση χρεών στην Ευρωζώνη.

O επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε ότι φοβάται πως η αποσπασματική προσέγγιση της Ευρωπαϊκής κρίσης χρεών από τους Ευρωπαίους ηγέτες, ενθαρρύνει τις Αγορές να ξεχωρίζουν μια-μια τις αδύναμες Χώρες και να "επιτίθενται".

Στα χαρακτηριστικά της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας, οι δύο ενδοσυνεδριακές “αναπηδήσεις” του Δείκτη, μία λόγω των δημοπρασιών του triple witch και μία λίγο μετά τις 16.00, τα τέσσερα πακέτα συνολικά 941.030 μετοχών της Euroxx, που αντιστοιχούν στο 9,61% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και που μέσω του Χ.Α., στην τιμή των 2,20 ευρώ ανά μετοχή, προς τον όμιλο Ρέστη και η ξαφνική επίθεση πωλητών που υπέστη ο τίτλος της εταιρείας Βωβός λίγο μετά τις 16.40.

Από εκεί και πέρα σημειώθηκαν κάποιες θετικές διαφοροποιήσεις σε τίτλους τόσο εντός όσο και εκτός 20αρη, όμως το κλίμα στο Χ.Α., πέραν κάθε αμφισβήτησης παραμένει βαρύ, ενώ για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση το ενδοσυνεδριακό χαμηλό του Δείκτη ήταν χαμηλότερο από τις προηγούμενες πέντε συνεδριάσεις.

Απόλυτα επιφυλακτική η εικόνα και στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια που περιορίστηκαν σε κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, παρά τα μάλλον θετικά νέα από την δείκτη Ifo, ενώ σε αρνητικό έδαφος ξεκίνησε και η συνεδρίαση στην Wall Street.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης του ινστιτούτου Ifo στην Γερμανία ενισχύθηκε τον Δεκέμβριο στο 109,9, που αποτελεί νέο ρεκόρ. Τον προηγούμενο μήνα ο δείκτης Ifo είχε αγγίξει το 109,3. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters, η μέση πρόβλεψη έκανε λόγο για υποχώρηση στο 109,1.

Αντίθετα, μάλλον ουδέτερα τα νέα από τον δείκτη leading Indicator.

Ειδικότερα, ο δείκτης σημείωσε άνοδο 1,1% τον προηγούμενο μήνα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Conference Board, ενώ το μέγεθος του Οκτωβρίου αναθεωρήθηκε στο 0,4% από το αρχικό 0,5%. Οι μέσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση 1,2% του δείκτη το Νοέμβριο.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και για όσους ασχολούνται με στατιστικά, η εβδομάδα που μόλις έληξε διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων δύο εβδομάδων “χρεώνοντας” τον Γενικό Δείκτη 0,55% και τον Τραπεζικό 1,21%.

Οι απώλειες από την αρχή του χρόνου στο 31,79% και 47,46% αντίστοιχα.

Τουλάχιστον ταραχώδης η συνεδρίαση όσον αφορά την κίνηση του Γενικού Δείκτη που ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις φθάνοντας μέχρι τις 1498,37 μονάδες. Από εκεί πέρα μόνιμη πλαγιοκαθοδική κίνηση στέλνει τον Δείκτη στις 1476,15 μονάδες όπου και διακόπτεται η συνεδρίαση για το triple witching Δεκεμβρίου με τις δημοπρασίες να ανοίγουν τον Δείκτη στις 1484,1 μονάδες.

Ακολουθούν διακυμάνσεις και νέα υποχώρηση μέχρι το χαμηλό ημέρας των 1475,94 μονάδων (15.11), όμως μετά τις 16.00 οι αγοραστές παίρνουν πρωτοβουλίες, στις 17.00 ο Δείκτης βρίσκεται στις 1489,51 μονάδες και μέσω των τελικών δημοπρασιών κλείνει στις 1498,01 μονάδες με κέρδη 0,71%, ενώ ο τζίρος σαφώς ανεβασμένος (ο υψηλότερος των τελευταίων 11 συνεδριάσεων) ξεπέρασε τα 111 εκατ. από τα οποία τα 8,9 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Στο ταμπλό του 20αρη περισσότεροι οι τίτλοι με θετικό πρόσημο.

Από τους υστερήσαντες, οι μεγαλύτερες απώλειες για το Ταχ. Ταμιευτήριο (-2,01%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 1% ακολούθησαν οι Εθνική, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και με μικρότερες απώλειες οι ΔΕΗ και Κύπρου. Αμετάβλητος ο τίτλος της Motor Oil.

Αντίθετα από τους θετικούς πρωταγωνιστές ξεχώρισαν οι Eurobank (+7,04%), Πειραιώς (+5,34%) και Τιτάν (+4,13%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 3% για Ελλάκτωρα, Μυτιληναίο και Αγροτική και του 2% για Βιοχάλκο, Jumbo, MIG. Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές που απαρτίζουν τον FTSE.

Μικτών συναισθημάτων η τελική εικόνα με 80 ανοδικές μετοχές έναντι 67 πτωτικών, 22 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 4 έως 11,11% και άλλοι 21 με απώλειες από 4 έως 15,79%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Αλλάζει η Αγορά κατανάλωσης και ο Επιχειρηματικός χάρτης στην Ελλάδα, τονίζει ο Κώστας Βέργος.

Σύμφωνα με την άποψη του προέδρου των πιστοποιημένων αναλυτών, εισερχόμαστε σε μία νέα εποχή; Αναμφίβολα, η Ελληνική Αγορά εισέρχεται σε δεδομένα που είναι πλέον πολύ διαφορετικά σε σχέση με εκείνα που ήταν στο παρελθόν, καθώς η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε τομές που μεταρρυθμίζουν σημαντικά την Αγορά εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι ανάλογες των μεταρρυθμίσεων που έκανε η Μάργκαρετ Θάτσερ στη Βρετανία στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και οδήγησαν σε ενδυνάμωση κάποιων τομέων της οικονομίας (κυρίως εταιρίες διαχείρισης κεφαλαίου) αλλά και σε σημαντική αποδυνάμωση και μαρασμό άλλους, πολύ περισσότερους τομείς (παραδοσιακές βιομηχανίες, μικρά καταστήματα, κάποια ελεύθερα επαγγέλματα).

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, λαμβανομένων των δεδομένων της Ελληνικής Αγοράς, θα οδηγήσουν σε δραματική αύξηση ανεργίας, πτώση του διαθέσιμου εισοδήματος αλλά και αύξηση κερδών εταιρειών με πολυεθνική δραστηριότητα.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, πρέπει να αναπροσαρμοστεί σταδιακά και η επενδυτική στρατηγική προς εταιρείες που μπορούν να κερδίσουν από αυτές τις εξελίξεις, δηλαδή προς πολύ μεγάλες εταιρείες με εξαγωγική δραστηριότητα, καθώς η Ελληνική Αγορά παύει να αποτελεί αξιόλογη Αγορά κατανάλωσης στο βαθμό που ήταν τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Ασφαλώς, και οι πολιτικοί κίνδυνοι εμφανίζονται αυξημένοι, καθώς μπορεί να επακολουθήσουν και άλλα μέτρα στο πρώτο τρίμηνο του έτους με πρόφαση τον δανεισμό κατά 9 δισ ευρώ τον Μάρτιο, μέτρα που μπορεί πλέον θα οδηγήσουν σε γρήγορη απώλεια της όποιας υποστήριξης έμεινε στο Κυβερνών κόμμα.

Οι εξελίξεις αυτές, με ασύμμετρες επιπτώσεις στις επενδυτικές προοπτικές χρηματιστηριακών κλάδων, έρχονται σε μία εποχή που ναι μεν οι ΗΠΑ εμφανίζουν συνεχή σημάδια ανάκαμψης αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση συγκλονίζεται από την αδιέξοδη πολιτική λιτότητας.

Είναι εμφανές ότι οι λύσεις που θα ληφθούν στο επόμενο διάστημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα επηρεάσουν την βραχυπρόθεσμη πορεία των Χρηματιστηρίων, ίσως θετικά, αλλά μακροπρόθεσμα η Ευρωπαϊκή Ένωση καθίσταται λιγότερο ενδιαφέρουσα καθώς οδηγείται σε διπλή ύφεση.

Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές, επομένως του Χ.Α. εκτιμάται ότι είναι θετικές και επιτρέπουν κίνηση μέχρι τις 1650-1700 μονάδες και ενδεχομένως λίγο υψηλότερα επίπεδα, αλλά η πορεία του στη συνέχεια θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των παραγόντων που προαναφέρθηκαν και θέματα που άπτονται της συνολικής αναδιάρθρωσης του χρέους.

Με αυτά που συμβαίνουν στο ταμπλό του Χ.Α., η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά, τονίζει με έμφαση ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, αφήνοντας πίσω αυτά που συνέβησαν για πολλοστή φορά στις τελικές δημοπρασίες τα οποία στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα φανεί αν ήταν απλά “τυχαίες” κινήσεις, επισημαίνει ότι η φημολογία της υποβάθμισης της Ελληνικής οικονομίας λειτουργεί ανασταλτικά στην εκδήλωση αγοραστικών τάσεων και παρά την μετάθεση της για το μέλλον η Αγορά δεν δείχνει ιδιαίτερα διατεθειμένη να κινηθεί προς κάποια κατεύθυνση.

Η άνευρη εικόνα εκτός από την παραδοσιακή εποχικότητα ενδεχομένως να επηρεάζεται και από την έλλειψη ειδησεογραφίας και πληροφόρησης που συνεπάγεται η συνέχιση των απεργιών στα ΜΜΕ.

Τεχνικά η σημερινή συνεδρίαση δεν άλλαξε τα δεδομένα διατηρώντας σε ισχύ το σήμα αγορών αλλά με πολύ οριακό πλέον το “περιθώριο ανοχής” σε μια νέα ενδεχόμενη πτωτική κίνηση. Κλείσιμο κάτω από τις 1.480 μονάδες θα πρέπει να θέσει σε εγρήγορση κάποια αντανακλαστικά περικοπής ζημιών σε μέρος του χαρτοφυλακίου προκειμένου να υπάρχουν οι απαραίτητες δυνάμεις επανατοποθετήσεων σε μια ενδεχόμενη επιστροφή των τιμών στα χαμηλά έτους.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, το “εορταστικό κλίμα” που επικρατεί στην Σοφοκλέους εκδηλώνεται με τις σημαντικές απουσίες από τις τάξεις των επενδυτών και ειδικότερα των ξένων που έχουν κλείσει τα βιβλία τους.

Η “εξαφάνισή” τους από το ηλεκτρονικό ταμπλό έχει επιπτώσεις στην Αγορά αφού λείπουν τα “δυνατά χέρια” που δίνουν κατεύθυνση.

Πιθανότατα ο Γενικός Δείκτης θα έχει μικρές διακυμάνσεις μέχρι τη λήξη του έτους ενώ δεν μπορούν να αποκλεισθούν τα “ακραία” φαινόμενα αφού ο όγκος των συναλλαγών κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και επιτρέπει σε κάποιους να ανεβάσουν ή να κατεβάσουν τις τιμές χωρίς να απαιτούνται μεγάλα ποσά.

Από τη Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών αναμένουμε μόνο να δώσουν ένα μήνυμα συμπαράστασης στις αδύναμες Χώρες αφού όλα τα “καυτά” θέματα που απασχολούσαν τις “φτωχές” Χώρες του νότου “κάηκαν” πριν τη Σύνοδο.

Η επενδυτική κοινότητα θα αποτιμήσει τα όσα έγιναν στο Χρηματιστηριακό πεδίο αλλά και το Κυβερνητικό έργο που συνδέεται άμεσα με τα δημοσιονομικά προβλήματα της Χώρας.

Να σημειωθεί ότι κανένας δεν “βιάζεται” για την έλευση του νέου χρόνου αφού αναμένεται να είναι δύσκολος από κάθε πλευρά (!)

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Υποτονική συνεδρίαση περιορισμένου όγκου συναλλαγών (όσο αφορά τα Σ.Μ.Ε. του FTSE), όπου και πάλι κυριάρχησαν οι μετακυλίσεις θέσεων.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μείωσαν τις υποτιμήσεις στο 0,9%,

Ρολαρίσματα και από τις δύο πλευρές με περισσότερες τις “short” θέσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8914, τιμή εκκαθάρισης 706,82) κινήθηκαν μεταξύ 694,5 και 709,5 μονάδων.

Χαμηλός ο δανεισμός τίτλων (38100 Ελ. Πετρέλαια, 93800 Coca-Cola, 15000 Ελλάκτωρ, 35000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (11821), Alpha Bank (3563), Πειραιώς (6830), Eurobank (2455), ΟΤΕ (5337), MIG (4305), Κύπρου (2271), Ταχ. Ταμιευτήριο (1366), ΔΕΗ (945), ΟΠΑΠ (421), ΓΕΚ (337), MPB (1023), Μυτιληναίος (2327), Coca-Cola (1838), Μέτκα (428), Ελ. Πετρέλαια (245), Ιντρακόμ (1821), Βιοχάλκο (615), Ελλάκτωρα (888), Αγροτική (1872), ΕΧΑΕ (379), Σιδενόρ (256), Intralot (1724), Motor Oil (213), Τιτάν (213).

Ας σημειωθούν τα 205 δικαιώματα πώλησης για την ΔΕΗ, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 11,00 ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 17/12 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Πειραιώς (290000 τεμ.), Eurobank (85705 τεμ.), Alpha Bank (32234 τεμ.), Εθνική (63367 τεμ.), Ελ. Πετρέλαια (12773 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Alpha Bank (85000 τεμ.), Eurobank (70000 τεμ.), Αγροτική (54614 τεμ.), Πειραιώς (247000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8923829 τεμ.), Eurobank (14163251 τεμ.), Εθνική (7888794 τεμ.), Κύπρου (5151187 τεμ.), Πειραιώς (22150769 τεμ.), MPB (11619363 τεμ.).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v