Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Προκαλεί" την Wall η Σοφοκλέους με Εθνική

Προπομπός ή όχι της Wall η Σοφοκλέους, θα φανεί σήμερα-αύριο που μπορεί να φθάσουν οι τράπεζες με οδηγό την Εθνική. Και αν ο 20άρης θα κάνει την υπέρβαση με ανοδική κίνηση σταθερά πάνω από τις 900 μονάδες.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Το αν η… Σοφοκλέους λειτούργησε χθες ως προπομπός της Wall ή όχι θα φανεί σήμερα-αύριο. Κατά πόσο δηλαδή αμερικανικών συμφερόντων κεφάλαια που «παίζουν» στις ευρωπαϊκές αγορές, κυρίως όμως στην Ελληνική, έχουν γνώση και πληροφόρηση για το τι θα γίνει άμεσα στην μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά του κόσμου.

Σε αντίθετη περίπτωση η χθεσινή ακραία διακύμανση βασικών δεικτών, μετοχών, θα αποτελεί ακόμη μια μελετημένη κίνηση «κλεισίματος» θέσεων –«αντασφάλισης συμβολαίων στην αγορά Παραγώγων», ή μιας συνήθους μετακύλισης ρευστότητας από τους ισχυρούς ιδιώτες επενδυτές που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο από τα μέσα Φεβρουαρίου και μετά.

Ωστόσο ο Γενικός Δείκτης χθες διαμορφώθηκε στις 1.807,11 μονάδες (4,5%), ο δε FTSE 20 στις 922,63 μονάδες (5,26%). Αυτό που προβληματίζει θετικά είναι η ομολογουμένως θεαματική χθες κίνηση του 20άρη που μετά την επιβεβαίωση της ανθεκτικότητας των 860 μονάδων υπερέβη και την «πονηρή» αντίσταση των 893 μονάδων, αλλά και τις δυο τελευταίες «κορυφές».

Ως εκ τούτου η όλη κίνηση, καθώς επιχειρείται και αυτή τη φορά με τις τράπεζες και αιχμή την Εθνική, αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον. Αυτό γιατί η Εθνική φθάνει τα 13,41 ευρώ (7,28%), ακολουθούμενη από τις υπόλοιπες του κλάδου, αλλά και από μετοχές-σηματωρούς του… Συστήματος.

Η Εθνική, δείχνει από τεχνικής πλευράς πως είναι έτοιμη να κάνει την υπέρβαση και να οδηγηθεί προς υψηλότερες τιμές. Αυτό που μπορούμε να πούμε, με πολλές πιθανότητες επιβεβαίωσης, είναι πως είτε με ενδιάμεση διόρθωση (ή διορθώσεις), είτε όχι, η μετοχή της Εθνικής οδεύει προς τα 14-14,5 ευρώ και σε αυτή την περίπτωση για περαιτέρω αντίδραση προς ακόμα πιο υψηλά επίπεδα.

Τηρουμένων των αναλογιών, παρόμοια φορά μπορεί να διαμορφωθεί και για Alpha Bank, Eurobank, Marfin Popular Bank, ΤΤ, Πειραιώς, Κύπρου.

Όμως χθες είδαμε πως μετοχές εταιρειών «σημαίες του… Συστήματος» υπεραπέδωσαν με ανοδική διάσπαση κρίσιμων αντιστάσεων, με αυξημένες συναλλαγές και αφού τις προηγούμενες μέρες είχε προηγηθεί σε χαμηλότερες τιμές αναδιανομή θέσεων. Συγκεκριμένα, μετοχές εταιρειών όπως ΓΕΚ-Τερνα στα 4,30 ευρώ (10,54%), Φουρλής στα 7,78 ευρώ (2,5%), Μυτιληναίος στα 3,89 ευρώ (5,14%), Jumbo στα 6,18 ευρώ (3,34%), Ελλάκτωρ στα 4,32 ευρώ (8,27%), και ακόμη ορισμένες από την ίδια κατηγορία, έδωσαν τα πειστήριά τους και με το παραπάνω, χθες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v