Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ:Νέα σημαντική ανάκαμψη για τις τράπεζες (5,7%)

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για το ΓΔ με αθροιστικά κέρδη 7%, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα ο Τραπεζικός δείκτης μάζεψε κέρδη 14,5%. Στην ΕΤΕ το 1/3 του τζίρου. Ισχυρά κέρδη για ΑΛΦΑ, ΚΥΠΡ, ΜPB.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη και αθροιστικά κέρδη 7,03%, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα ο Τραπεζικός δείκτης μάζεψε κέρδη 14,46%.

Στα χαρακτηριστικά της πρώτης συνεδρίασης της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας το +5,70% του Τραπεζικού δείκτη, η ενδοσυνεδριακή διόρθωση που επέτρεψε στους “βιαστικούς” να “γράψουν” κάποια γρήγορα κέρδη και η συνεχιζόμενη αδυναμία των μεσαίαων και χαμηλότερων στρωμάτων του ταμπλό να ακολουθήσουν την ανοδική αντίδραση με πειστικούς ρυθμούς και πειστικότερους όγκους συναλλαγών.

Επίσης το 1/3 της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών στην μετοχή της Εθνικής, το 88% του συνολικού τζίρου στους τίτλους του FTSE.

Αργά αλλά σταθερά πυκνώνουν οι τάξεις των επαγγελματιών του χώρου που εκτιμούν ότι αν δεν υποτροπιάσει εντυπωσιακά το διεθνές κλίμα, η Σοφοκλέους μπορεί στα πρόσφατα χαμηλά να “είδε” και τα οριστικά χαμηλά της.

Σε αυτό το μήκος κύματος και η σημερινή έκθεση της Fortius Finance που επισημαίνει ότι η φυσιογνωμία της πτώσης που προηγήθηκε έχει οδηγήσει αρκετούς επενδυτές θεσμικούς ή μη, στην έντονη αναζήτηση -ως ενός άλλου Ελ Ντοράντο- του επονομαζόμενου «πάτου» της Αγοράς. «Μέχρι στιγμής όμως ο πυθμένας αυτός είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, καθώς οι διάφορες οικονομικές αναταράξεις έχουν αλλάξει αρκετά τη μορφολογία του ενισχύοντας τη ‘θολότητα’ του βυθού από την ανασηκωμένη ‘άμμο’», σημειώνουν οι αναλυτές της χρηματιστηριακής.

Με βάση τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η ΑΧΕ, διαπιστώνει τη σταδιακή αποδυνάμωση των υποτιμητών (Bears) μετά το καθοδικό peak του περασμένου Οκτωβρίου παρά τη καταγραφή νέων χαμηλών από το Γενικό Δείκτη στις αρχές του Μαρτίου. Μάλιστα, οι αναλυτές της χρηματιστηριακής εκτιμούν ότι ο μακροπρόθεσμος «πάτος» της Αγοράς εάν δεν έχει ήδη σχηματιστεί στη περιοχή των 1.450 μονάδων, θα μπορούσε να ολοκληρωθεί 5-7% χαμηλότερα, δηλαδή στις 1350 μονάδες.

Η ολοένα όμως και αυξανόμενη δυναμικότητα των ανατιμητών (Bulls) δημιουργεί αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι εφικτή η επιστροφή του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 1.450 μονάδων, ειδικότερα τώρα, που η αντίθετη ομάδα δείχνει να μην έχει την ανάλογη δυναμική περαιτέρω καθοδικής πίεσης.

Σύμφωνα με την χρηματιστηριακή, κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 1690 μονάδων (ενδοσυνεδριακά βρέθηκε μέχρι τις 1692,64 μονάδες), δημιουργεί προϋποθέσεις για κίνηση προς την επόμενη αντίσταση των 1800 μονάδων, έστω και αν ο πειρασμός κατοχύρωσης κερδών μεγαλώνει.

Για τον FTSE παραμένουν οι αντιστάσεις στις 859 και 880 μονάδες, ενώ σημαντικής τεχνικής σημασίας για τον Τραπεζικό δείκτη κρίνεται η αντίσταση στις 1655 μονάδες, ανοδική διάσπαση της οποίας δημιουργεί όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις για περαιτέρω αναρρίχηση προς τις 1978 μονάδες.

Λίγο περισσότερο επιφυλακτική η Marfin Analysis υπογραμμίζει ότι αν η άνοδος του τελευταίου χρονικού διαστήματος στο Χ.Α. είναι ένα bear market rally ή μια αναστροφή της πτωτικής τάσης δεν είναι εύκολο ακόμη να απαντηθεί.

Με την “εξομάλυνση” του κλίματος, οι επαγγελματίες του χώρου συστήνουν προσεκτική είσοδο σε μετοχές που θεωρητικά παραμένουν υποτιμημένες ή δεν έχουν ακολουθήσει (αδικαιολόγητα) στην ανοδική αντίδραση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι “απαγορεύεται” η σταδιακή κατοχύρωση κερδών, κάτι που θα δημιουργήσει και συνεδριάσεις εναλλασσόμενων ημερήσιων πρωταγωνιστών.

Κακή, πλην λίγων εξαιρέσεων, παραμένει η εικόνα σε μεσαία και πολύ περισσότερο σε μικρή κεφαλαιοποίηση, όπου οι περισσότερες μετοχές δεν έχουν ακολουθήσει την κίνηση του Γενικού Δείκτη και διατηρούν την εικόνα της πλήρους συναλλακτικής απαξίωσης, πιθανότατα γιατί οι εναπομείναντες traders προτιμούν τα “μεγάλα χαρτιά” φοβούμενοι πιθανούς εγκλωβισμούς.

Ευνόητο είναι ότι η θετική εικόνα στο Χ.Α. είχε την “συμπαράσταση” των διεθνών Αγορών που επέδειξαν διαθέσεις για κίνηση σε ψηλότερα επίπεδα, έχοντας σαν “καύσιμο” ανόδου την εξαγορά του 9,1% της Daimler από την επενδυτική εταιρεία του Abu Dhabi, Aabar Investments, έναντι του ποσού του 1,95 δισ. ευρώ, κίνηση που την καθιστά τον μεγαλύτερο μέτοχο της Γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας και βέβαια την απόφαση του Αμερικανικού Δημοσίου, σε συνεργασία με ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, να προχωρήσει σε αγορά τοξικών παγίων Τραπεζών ύψους έως και 1 τρισ. δολάρια.

Αρχική πρόθεση του υπουργείου είναι η αγορά παγίων έως και 500 δισ. δολ. με χρήση από 75 έως 100 δισ. δολ. από το πρόγραμμα Tarp, ενώ σημαντικό μέρος των κεφαλαίων θα το καλύψουν ιδιώτες επενδυτές. Όπως αναφέρεται, όμως, στην ανακοίνωση του Αμερικανικού υπουργείου, "εάν χρειαστεί, το ποσό που θα δαπανηθεί μπορεί να φτάσει έως και το 1 τρισ. δολάρια".

Η εικόνα του FTSE έμοιαζε με τοπίο που είχε λίγα “κόκκινα σημάδια” σε “πράσινο φόντο”.

Οι λίγες “κόκκινες παραφωνίες” Ελ. Πετρέλαια (-1,52%) και ΟΠΑΠ (-1,20%), ενώ αντίθετα στις πρώτες θέσεις των ημερήσιων κερδισμένων διακρίθηκαν Alpha Bank (+9,20%), Κύπρου (+8,21%), Ταχ. Ταμιευτήριο (+7,03%), MPB (+7,30%), Eurobank (+6,08%).

Επίσης με κέρδη μεγαλύτερα του 5% οι Πειραιώς και MIG και του 3% οι Coca-Cola, Ελλάκτωρας, Αγροτική και Εθνική. Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Τιτά, και Intralot.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έκανε μία ενδοσυνεδριακή διόρθωση από το υψηλό ημέρας (1692,64, 13.59) μέχρι τις 1669 μονάδες (14.56) για να κινηθεί εκ νέου ανοδικά και να κλείσει στις 1689,55 μονάδες με κέρδη 2,53%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 121 εκατ. από τα οποία τα 2,9 αφορούσαν “πακέτα”.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 155 ανοδικές μετοχές έναντι 56 πτωτικών και 18 τίτλοι με κέρδη από 8 έως 19,39%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v