Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικό κλίμα στη Wall

Οι ειδήσεις από το μέτωπο των εξαγορών λειτουργούν υποστηρικτικά στις τιμές των τίτλων στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, η οποία κινείται σε υψηλότερα επίπεδα μετά τις ανακοινώσεις από Lucent Technologies και General Motors.

Οι ειδήσεις από το μέτωπο των εξαγορών λειτουργούν υποστηρικτικά στις τιμές των τίτλων στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, η οποία κινείται σε υψηλότερα επίπεδα μετά τις ανακοινώσεις από Lucent Technologies και General Motors.

Εν τω μεταξύ, κοντά στα 67 δολάρια το βαρέλι αναρριχάται η τιμή του πετρελαίου, καθώς διογκώνονται οι ανησυχίες ότι θα υπάρξει ελάττωση της προσφοράς πετρελαίου από το Ιράν εξαιτίας της πυρηνικής διαμάχης με τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, η συνέχεια της ανοδικής κίνησης στον χρυσό, φέρνει το πολύτιμο μέταλλο κοντά στα 591 δολάρια την ουγκιά, σημειώνοντας νέο ρεκόρ. Ο χρυσός έκλεισε το τρίμηνο με κέρδη 13%, με τους αναλυτές να περιμένουν βραχυπρόθεσμη διάσπαση των 600 δολαρίων.

Στα εταιρικά νέα, η General Motors κατέληξε σε συμφωνία για την πώληση μεριδίου ελέγχου 51% της θυγατρικής χρηματο-οικονομικών υπηρεσιών General Motors Acceptance Corp. προς 14 δισ. δολ. σε κοινοπραξία της οποίας ηγείται η Cerberus Capital Management.

Η GM θα λάβει τα 14 δισ. δολ. της επένδυσης σε ρευστό σε τριετή περίοδο από την κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχει και η μονάδα ιδιωτικών μετοχικών επενδύσεων της Citigroup. Τα κεφάλαια αυτά θα αποτελέσουν και ”φιλί ζωής” για την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, που κινδυνεύει άμεσα με χρεοκοπία λόγω συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Η μετοχή της εκτινάσσεται 3% υψηλότερα.

Παράλληλα, η γαλλική εταιρία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Alcatel ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει τη μικρότερη αμερικανική ανταγωνίστριά της Lucent Technologies προς 13,4 δισ. δολάρια, προκειμένου να αυξήσουν τα μερίδια αγοράς τους και την γκάμα των προϊόντων τους και να αποκτήσουν καλύτερες διαπραγματευτικές δυνατότητες για τις τιμές με τους πελάτες.

Μαζί οι δύο επιχειρήσεις θα αποκτήσουν τζίρο ύψους 25 δισ. δολαρίων, πλησιάζοντας την ηγετική σήμερα στον χώρο, Cisco Systems. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η συμφωνία θα προκαλέσει μια σειρά συγχωνεύσεων στον κλάδο του τηλ/νιακού εξοπλισμού.

Η Verizon Communications ανακοίνωσε την πώληση των δραστηριοτήτων της στην Καραϊβική και την Λατινική Αμερική, σε τρεις συμφωνίες από τις οποίες θα αποκομίσει 3,7 δισ. δολ. Οι αγοραστές είναι η America Movil S.A. και η Telefonos de Mexico.

Εκτός της κινητικότητας στις εξαγορές, το περιοδικό Barron’s χαρακτήρισε την μετοχή της Microsoft ως την πλέον ελκυστική επένδυση στο χώρο της τεχνολογίας, συμβάλλοντας στη σημερινή ενίσχυση του τίτλου του κολοσσού λογισμικού κατά 1,5%.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 11.147,05 μονάδες με κέρδη 0,35%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται ανοδικά κατά 0,51%, στις 2.351,54 μονάδες και ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,42%, στις 1.294,79 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, ανοδικές τάσεις επικρατούν στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη FTSE 100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου να σημειώνει κέρδη 0,79% στις 6.011,60 μονάδες, τον γαλλικό δείκτη CAC 40 να ενισχύεται κατά 0,36% στις 5.239,41 μονάδες και τον δείκτη Dax του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης να διαμορφώνεται στις 5.997,08 μονάδες με κέρδη 0,46%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v