Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ομόλογα και εμπορεύματα ”προβληματίζουν” τη Wall

Πιέσεις δέχεται η Wall Street, καθώς το ”ξεπούλημα” στην αγορά ομολόγων, που ωθεί τις αποδόσεις των κρατικών τίτλων σε υψηλό σχεδόν δύο ετών, αναζωπυρώνει τις ανησυχίες για την επίπτωση που θα έχουν τα υψηλότερα κόστη δανεισμού στην ανάπτυξη της οικονομίας. Κέρδη στην Ευρώπη.

Πιέσεις δέχεται η Wall Street, καθώς το ”ξεπούλημα” στην αγορά ομολόγων, που ωθεί τις αποδόσεις των κρατικών τίτλων σε υψηλό σχεδόν δύο ετών, αναζωπυρώνει τις ανησυχίες για την επίπτωση που θα έχουν τα υψηλότερα κόστη δανεισμού στην ανάπτυξη της οικονομίας. Κέρδη στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώνεται στο 4,87% το υψηλότερο επίπεδο από τις 14 Ιουνίου 2004, παρασυρόμενη από το ράλι που συντελείται στην αγορά πολύτιμων μετάλλων και την άνοδο της τιμής του πετρελαίου.

Η τιμή του χρυσού κινείται σε υψηλό 25ετίας, το ασήμι ενισχύεται σε υψηλό 22 ετών, ενώ πλατίνα, χαλκός και ψευδάργυρος καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να διαφοροποιούν τις τοποθετήσεις τους αναζητώντας καλύτερες αποδόσεις.

Παράλληλα, προβληματισμός επικρατεί από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου στα 66,7 δολάρια το βαρέλι, αντανακλώντας τις εντάσεις που επικρατούν στο Ιράν και το πρόγραμμα απεμπλουτισμένου ουρανίου της χώρας.

Στο μέτωπο των macro, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν δ’ τριμήνου της χώρας ενισχύθηκε με ρυθμό 1,7%, έναντι προηγούμενης αναθεώρησης του αμερικανικού ρυθμού ανάπτυξης στο 1,6%.

Ωστόσο, παρά τη θετική αναθεώρηση του ΑΕΠ, ο ρυθμός ανάπτυξης παραμένει ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ την τελευταία τριετία.

Εν τω μεταξύ, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας που συμπληρώθηκαν έως τις 25 Μαρτίου διαμορφώθηκαν σε 302.000, σημειώνοντας υποχώρηση κατά 10.000 αιτήσεις σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

”Η αγορά δεν μπορεί να αποφασίσει τι θέλει να κάνει αυτή την εβδομάδα”, σχολίασε ο Michael Sheldon, της Spencer Clarke LLC.

Σε επίπεδο κλάδων, εταιρίες ημιαγωγών, κατασκευής κατοικιών, χρηματιστηριακές και κοινής ωφελείας δέχονται πιέσεις, ενώ στον αντίποδα εταιρίες πληροφορικής, μεταλλευτικές, πετρελαϊκών υπηρεσιών και ενέργειας αποκομίζουν κέρδη.

Πτωτικά κινείται η μετοχή της Google μετά την ανακοίνωση της μηχανής αναζήτησης ότι θα διαθέσει περισσότερες μετοχές για να καλύψει τη ζήτηση από αμοιβαία κεφάλαια, μετά την είδηση της συμμετοχής της στον S&P 500.

Υποχωρεί ο τίτλος της General Motors, η οποία βρίσκεται σε συζητήσεις για την πώληση του μεριδίου που κατέχει στην Isuzu Motors, το οποίο τιμάται στα 323 εκατ. δολάρια περίπου.

Κέρδη για τη μετοχή της Nokia που ανακοίνωσε ότι πλέον θεωρεί ότι ο όγκος πωλήσεων των κινητών τηλεφώνων στις διεθνείς αγορές θα ενισχυθεί κατά 15% εντός του 2006. Επισημαίνεται ότι η προηγούμενη εκτίμηση της Nokia ”έβλεπε” αύξηση των πωλήσεων κατά 10% περίπου εντός του έτους.

Άνοδο καταγράφει ο τίτλος της General Electric, μετά την έκθεση της Morgan Stanley σύμφωνα με την οποία η τιμή της μετοχής της εταιρίας θα μπορούσε να διπλασιαστεί σε διάστημα τριών ετών, ενώ η τιμή – στόχος αυξάνεται στα 44 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 11.150 μονάδες με απώλειες 0,58%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται ανοδικά κατά 0,03%, στις 2.338 μονάδες και ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,20%, στις 1.300 μονάδες.

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές. O FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,94% στις 6.015,20 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 1,17% στις 5.984,19 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 αποκόμισε κέρδη 1,16% στις 5.240,10 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v