Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατήφεια στη Wall μετά τα νέα από τη Fed

Απώλειες κατέγραψε η Wall Street, μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ να προχωρήσει στη 15η συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων, δηλώνοντας παράλληλα πως ενδέχεται να χρειαστούν περαιτέρω κινήσεις σύσφιγξης. Ανοδικά αντέδρασε το δολάριο, πτώση στην αγορά ομολόγων, με τις αποδόσεις να ενισχύονται στο 4,79%. Πτώση στην Ευρώπη.

Απώλειες κατέγραψε η Wall Street, μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ να προχωρήσει στη 15η συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων, δηλώνοντας παράλληλα πως ενδέχεται να χρειαστούν περαιτέρω κινήσεις σύσφιγξης, ώστε να διατηρηθούν η οικονομική ανάπτυξη και η σταθερότητα των τιμών. Πτώση στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, στην πρώτη της συνεδρίαση με επικεφαλής τον Ben Bernanke, η Fed αύξησε τα επιτόκια βραχυπρόθεσμου διατραπεζικού δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης, από το 4,50% στο 4,75%, το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαΐου του 2001.

Στη συνοδευτική ανακοίνωση οι αξιωματούχοι της Fed ανέφεραν ότι ”ενδέχεται να χρειαστούν περαιτέρω κινήσεις σύσφιγξης”, προκειμένου να συγκρατηθούν οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την οικονομική ανάπτυξη και τη σταθερότητα των τιμών.

Παράλληλα, αν και επισήμαναν ότι οι υψηλότερες τιμές τόσο στην ενέργεια όσο και σε άλλα εμπορεύματα είχαν ”μικρό αντίκτυπο” στον δομικό πληθωρισμό, οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι οι εν λόγω παράγοντες θα μπορούσαν να ωθήσουν τον πληθωρισμό.

Οι αποφάσεις της Fed οδήγησαν ακόμη χαμηλότερα τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, με την απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου αναφοράς να ενισχύεται στο 4,79%, ενώ αντίθετα, ανοδικά αντέδρασε το δολάριο, καλύπτοντας το χαμένο έδαφος έναντι του ευρώ.

”Υπάρχει απογοήτευση στην αγορά, καθώς δεν παρείχαν καμία ένδειξη ότι βρίσκονται κοντά στο τέλος των αυξήσεων”, σχολίασε ο Jeff Kleintop, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της PNC Advisors.

Εν τω μεταξύ, ημερήσια κέρδη 3% αποκόμισε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 66,07 δολάρια ανά βαρέλι.

Στο εταιρικό μέτωπο, κέρδη αποκόμισε η μετοχή της Citigroup, η οποία, σύμφωνα με δημοσίευμα της ”Wall Street Journal” διεκδικεί τον έλεγχο της τουρκικής Finansbank, με αντίπαλο υποψήφιο την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας.

Άνοδο σημείωσε ο τίτλος της Lennar Corp. μετά την ανακοίνωση τριμηνιαίων αποτελεσμάτων που ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς.

Σε πτωτική τροχιά πέρασε ο τίτλος της General Motors, εξανεμίζοντας τα κέρδη που αποκόμιζε μετά την ανακοίνωση σχεδίου αναδιάρθρωσης, το οποίο προβλέπει μείωση του εργατικού της δυναμικού κατά 7% εφέτος.

Πιέσεις δέχθηκε η μετοχή της φαρμακοβιομηχανίας Eli Lilly & Co. μετά την υποβάθμιση των συστάσεων από Merrill Lynch και Friedman Billings Ramsey.

Το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφώθηκε στα 9,36 δολάρια (-2,90%), ενώ το ADR του ΟΤΕ στα 10,69 δολάρια (-2,29%) και της 3Ε στα 30,6 δολάρια (-0,58%).

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 11.154,54 μονάδες με απώλειες 0,85%. Αξίζει να σημειωθεί πως και οι 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη ”έκλεισαν” με αρνητικό πρόσημο. Ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq σημείωσε πτώση κατά 0,48%, στις 2.304,46 μονάδες, και ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,64%, στις 1.293,23 μονάδες.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε απώλειες 0,61% στις 5.935,70 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 0,37% στις 5.890,63 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 5.149,99 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,24%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v