Παράλογος ενθουσιασμός στη Wall Street;

H υπέρβαση σημαντικών τεχνικών ορίων από τους S&P 500 και Dow Jones, αλλά και η είσοδος μικροεπενδυτών και ξένων επενδυτών στην αγορά, έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στους επενδυτές της Wall Street. Κατά πόσο είναι παράλογα τέτοια επίπεδα ενθουσιασμού για την αγορά, δεδομένων των μακροοικονομικών στοιχείων της αμερικανικής οικονομίας;

της Jennifer Hughes στη Νέα Υόρκη

Όταν αναφερόμαστε στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, μήπως έχει έλθει η ώρα να ξεσκονίσουμε τη λέξη ”ενθουσιασμός”;

Η λέξη αυτή μπήκε στα λεξικά της αγοράς στις 6 Δεκεμβρίου του 1996, όταν ο Alan Greenspan ρωτούσε: ”Πώς μπορούμε να ξέρουμε εάν ο παράλογος ενθουσιασμός δεν έχει οδηγήσει σε ανατίμηση των αξιών των μετοχών;”.

Ο ”παράλογος ενθουσιασμός” έκτοτε έχει γίνει συνώνυμος με τις υπερβολές της εποχής των dotcoms. Ενώ δεν θεωρώ ότι μπορεί να δικαιολογηθεί ο χαρακτηρισμός ”παράλογος”, σίγουρα υπάρχει ισχυρό επίπεδο ενθουσιασμού στην αγορά, στην παρούσα φάση.

Οι Goldman Sachs, Lehman Brothers και Bear Sterns ξεπέρασαν άνετα τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ανακοινώνοντας κέρδη ρεκόρ την προηγούμενη εβδομάδα. Όμως, το ράλι στην αγορά δεν πυροδοτήθηκε μόνο από τις τράπεζες. Ο δείκτης S&P 500 ξεπέρασε τις 1.300 μονάδες για πρώτη φορά από το Μάιο του 2001 και ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε επίσης υψηλό πενταετίας, στις 11.253 μονάδες.

Το κλίμα βελτιώνεται περαιτέρω καθώς οι μικροεπενδυτές και οι ξένοι επενδυτές φαίνονται να ”μπαίνουν στο χορό”, μαζί με τους θεσμικούς επενδυτές. Η χρηματιστηριακή Charles Schwab ανακοίνωσε μια αύξηση κατά 52% στον αριθμό των μέσων ημερήσιων συναλλαγών σε σχέση με την περυσινή περίοδο και τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι οι ξένοι επένδυσαν περισσότερα κεφάλαια σε αμερικανικές μετοχές τον Ιανουάριο, από ότι σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή μετά το 2001.

Ωστόσο, πριν αρχίσουμε να πανηγυρίζουμε σαν να βρισκόμαστε ξανά στη δεκαετία του ’90, ίσως χρειάζεται μια αναλυτικότερη ματιά σε κάποια δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν.

Τα στοιχεία για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ έδειξαν ότι η περυσινή ”ψαλίδα” ενισχύθηκε στα 805 δισ. δολ. και στα 225 δισ. δολ. στο τέταρτο τρίμηνο, φθάνοντας για πρώτη φορά στο 7% του ΑΕΠ.

Όπως αναφέρει η θεωρία, στις ανεπτυγμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ, ένα επίπεδο κοντά στο 5% αποτελεί προειδοποίηση και κοντά στο 7%, ισχυρό σημάδι κινδύνου. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ ήταν στο μισό το 1985, όταν οι κορυφαίοι κεντρικοί τραπεζίτες του κόσμου αποφάσιζαν να οδηγήσουν επίτηδες το δολάριο σε υποτίμηση για να συρρικνωθεί το αμερικανικό έλλειμμα.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v