Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Ηπιες ανοδικές τάσεις ενόψει Fed

Σε θετικό έδαφος κινούνται οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street, εν αναμονή των σημερινών αποφάσεων της Fed για τα αμερικανικά επιτόκια. Στο επίκεντρο της προσοχής παραμένουν το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της GM, αλλά και η μάχη της Citigroup με την Εθνική Τράπεζα για την τουρκική Finansbank. Πτώση στην Ευρώπη.

Σε θετικό έδαφος κινούνται οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street, εν αναμονή των σημερινών αποφάσεων της Fed για τα αμερικανικά επιτόκια. Στο επίκεντρο της προσοχής παραμένουν το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της GM, αλλά και η μάχη της Citigroup με την Εθνική Τράπεζα για την τουρκική Finansbank. Πτώση στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Fed αναμένεται να προχωρήσει σήμερα στην 15η συνεχόμενη αύξηση επιτοκίων, ενισχύοντας τα βασικά της επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, στο 4,75% από 1% τον Ιούνιο του 2004.

Ωστόσο, οι αγορές έχουν ήδη αποτιμήσει αυτήν και μια ακόμη αύξηση επιτοκίων το Μάιο και αυτό που προσδοκάται με ενδιαφέρον είναι η συνοδευτική δήλωση του νέου προέδρου της Federal Reserve, Ben Bernanke, για την μελλοντική πορεία δράσης της Fed.

Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, σε υψηλό 4ετίας αναρριχήθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ το Μάρτιο. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε το Μάρτιο στο 107,2, το υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο 2002, έναντι του θετικά αναθεωρημένου 102,7 του Φεβρουαρίου.

Η είδηση πιέζει χαμηλότερα τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα με τις αποδόσεις των δεκαετών τίτλων να ενισχύονται στο 4,74%, καθώς, σύμφωνα με τους αναλυτές, τα macro ενισχύουν τις προσδοκίες για συνέχιση των αυξήσεων των επιτοκίων.

”Όλοι ξέρουμε ότι θα είναι 25 μονάδες βάσης”, σχολίασε ο Jay Suskind, της Ryan Beck & Co. ”Ωστόσο τις δύο τελευταίες ημέρες η αγορά ομολόγων μας δείχνει ότι η Fed δεν θα σταματήσει εδώ. Η αγορά ομολόγων είναι αυτή που θα οδηγήσει σήμερα τις μετοχές”, πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, πάνω και από το επίπεδο των 65 δολαρίων ανά βαρέλι κινείται η τιμή του αργού πετρελαίου στην αγορά της Ν. Υόρκης, υπό την απειλή νέων επιθέσεων εκ μέρους των ανταρτών της Νιγηρίας στους πετρελαιαγωγούς της χώρας.

Ανοδικά κινείται ο τίτλος της Citigroup, η οποία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal διεκδικεί τον έλεγχο της τουρκικής Finansbank, με αντίπαλο υποψήφιο την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας. Εάν η Citigroup εξασφαλίσει την τουρκική τράπεζα σε ένα deal που εκτιμάται γύρω στα 5 δισ. δολάρια, θα σημάνει τη μεγαλύτερη εξαγορά από τη στιγμή που ο Chuck Prince ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου στον τραπεζικό κολοσσό.

Κέρδη για τη μετοχή της General Motors η οποία ανακοίνωσε τα πρώτα βήματα του σχεδίου αναδιάρθρωσης που προβλέπει μείωση του εργατικού της δυναμικού κατά 7% εφέτος.

Πιέσεις δέχεται η μετοχή της φαρμακοβιομηχανίας Eli Lilly & Co. μετά την υποβάθμιση των συστάσεων από Merrill Lynch και Friedman Billings Ramsey.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 11.277 μονάδες με κέρδη 0,25%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται ανοδικά κατά 0,47%, στις 2.315,54 μονάδες και ο S&P 500 ενισχύεται κατά 0,31%, στις 1.305 μονάδες.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε απώλειες 0,61% στις 5.935,70 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 0,37% στις 5.890,63 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 5.149,99 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,24%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v