Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα αύξηση επιτοκίων την Τρίτη από τη Fed

Εχοντας προεξοφλήσει ότι η Fed θα προχωρήσει αύριο στη 15η συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων, οι επενδυτές στρέφουν το ενδιαφέρον στην ομιλία του Ben για να εξαγάγουν συμπεράσματα για τις μελλοντικές προθέσεις της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας.

Νέα αύξηση επιτοκίων την Τρίτη από τη Fed
Δεν υπάρχει σχεδόν καμία αμφιβολία ότι αύριο, όταν ο Ben Bernanke εξέλθει από την πρώτη του συνεδρίαση καθορισμού της πιστωτικής πολιτικής στη Federal Reserve, η Κεντρική Τράπεζα θα έχει αποφασίσει τη 15η συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων.

Εχοντας λοιπόν προεξοφλήσει αυτή την απόφαση, οι επενδυτές δεν περιμένουν τι θα κάνει η Fed αύριο, αλλά τι θα πει ο διοικητής Bernanke.

Οι προθεσμιακές αγορές έχουν προεξοφλήσει νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25 μονάδες, που θα οδηγήσει το επιτόκιο fed funds στο 4,75% και περιμένουν και νέα αύξηση από τη Fed κατά την επόμενη συνεδρίαση του Μαΐου.

Τι θα πει όμως ο νέος διοικητής;

Οι πρόσφατες ομιλίες διαφόρων μελών της επιτροπής καθορισμού της πιστωτικής πολιτικής FOMC έχουν δημιουργήσει την αίσθηση ότι, μολονότι η Fed σε γενικές γραμμές νιώθει καθησυχασμένη με τις τελευταίες στατιστικές ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό, οι κίνδυνοι για τον τιμάριθμο παραμένουν το επίκεντρο στη διαμόρφωση της πολιτικής της.

Υπάρχουν πράγματι ανησυχίες ότι οι πιέσεις στην παραγωγική δυνατότητα ενδέχεται να προκαλέσουν πληθωριστικές πιέσεις και οι ακριβές τιμές καυσίμων να ωθήσουν υψηλότερα τον δομικό πληθωρισμό.

Αλλά η προσέγγιση της διαχείρισης κινδύνου που συνηθίζει η τράπεζα υποδεικνύει ότι η Fed θα θεωρήσει ορθό να μην αναβαθμίσει τους πληθωριστικούς κινδύνους.

Ντ.Π.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v