Η Google και το ”index effect” στον S&P 500

Η συμμετοχή της Google στο δείκτη S&P 500 δείχνει ότι υπάρχουν ελάχιστοι πιο αξιόπιστοι τρόποι για την ενίσχυση της τιμής μιας μετοχής από την προσθήκη της σε ένα δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ωστόσο, για τις περισσότερες εταιρίες φαίνεται ότι η αντίδραση της τιμής της μετοχής τους δεν είναι πλέον τόσο ισχυρή όσο κάποτε.

του John Authers στη Νέα Υόρκη

Η συμμετοχή της Google στο δείκτη S&P 500 δείχνει ότι υπάρχουν ελάχιστοι πιο αξιόπιστοι τρόποι για την ενίσχυση της τιμής μιας μετοχής από την προσθήκη της σε ένα δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ωστόσο, για τις περισσότερες εταιρίες φαίνεται ότι η αντίδραση της τιμής της μετοχής τους δεν είναι πλέον τόσο ισχυρή όσο κάποτε.

Η μετοχή της Google ενισχύθηκε σχεδόν κατά 7% την Παρασκευή, μετά την ανακοίνωση από την S&P ότι η μηχανή αναζήτησης θα αντικαταστήσει την Burlington Resources στο δείκτη.

Οι προσπάθειες της Wall Street να μαντεύει ποια εταιρία θα είναι η επόμενη που θα συμμετάσχει στον S&P έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια, όπως και οι στρατηγικές που έχουν σχεδιαστεί για να εκμεταλλεύονται το λεγόμενο ”index effect” από τη συμμετοχή μιας νέας μετοχής. Σχεδόν 1,2 τρισ. δολάρια είναι πλέον τοποθετημένα σε funds που είναι προσδεμένα στον S&P 500 έναντι μόλις 460 δισ. δολ. πριν από 10 χρόνια.

Νέα ”εργαλεία” έχουν τροφοδοτήσει αυτή την άνοδο. Τα κεφάλαια των ETFs -αμοιβαία κεφάλαια που τοποθετούνται στο δείκτη, τα οποία διαπραγματεύονται σαν μετοχές σε ένα χρηματιστήριο- έχουν ενισχυθεί στα 325 δισ. δολ. από 100 δισ. δολ. το 2002 και αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω λόγω των ισχυρών τοποθετήσεων από τους διαχειριστές των hedge funds.

Η κοινή λογική δείχνει ότι όλα τα funds που ”προσδένονται” στο δείκτη θα πρέπει να αγοράσουν μαζικά μετοχές της Google, ιδίως από τη στιγμή που το free float της Google θα της δώσει μια ποσόστωση της τάξεως του 0,55% στον S&P 500.

O αναλυτής John Davi της Merrill Lynch εκτιμά ότι περίπου 30 εκατ. μετοχές της Google θα αγοραστούν από τα εν λόγω αμοιβαία κεφάλαια.

Ωστόσο, ο Srikant Dash, οικονομολόγος της S&P, αναφέρει ότι τα κέρδη της Google θα είναι περιορισμένα, καθώς τα index funds έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν νέες μεθόδους για να ελαχιστοποιούν τα κόστη τους όταν γίνονται αλλαγές στις συμμετοχές του δείκτη. ”Οι υπερβολικές αποδόσεις που συνδέονται με τις ανακοινώσεις συμμετοχής στο δείκτη έχουν αρχίσει να εξασθενούν”, εξηγεί.

Στην περίοδο 1998-2000, η είδηση ότι η μετοχή μιας εταιρίας προστίθεται στον δείκτη S&P 500 είχε ως αποτέλεσμα μια απόδοση της τάξεως του 8,9% από την ημερομηνία της ανακοίνωσης μέχρι την προσθήκη, σύμφωνα με την S&P. Ωστόσο, καθώς πολλά funds κάνουν τις συναλλαγές τους κοντά στην ημερομηνία εισαγωγής για να ελαχιστοποιήσουν το κόστος της αλλαγής, η ενίσχυση στην τιμή διαμορφώνεται περίπου στο 2,9% κατά μέσο όρο πέρυσι.

Όπως αναφέρει ο κ. Dash, το ”index effect” έχει γίνει ένα παιχνίδι γάτας και ποντικού μεταξύ των hedge funds που αναζητούν γρήγορο κέρδος και των index funds που προσπαθούν να αποφύγουν το υπερβολικό κόστος αγοράς μιας μετοχής που είναι αναγκασμένα να αγοράσουν.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v