Οι κεντρικές τράπεζες και το ξεπούλημα στις αγορές

Τα carry trades ”μαζεύονται”. Τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών πλήττονται από ξεπούλημα. Οι ισοτιμίες μιας σειράς νομισμάτων διαμορφώνονται σε χαμηλά πολλών μηνών έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Όλες αυτές οι κινήσεις είναι σημάδια ότι οι επενδυτές ”μαζεύουν” το ρίσκο από το τραπέζι.

του Philip Coggan

Τα carry trades ”μαζεύονται”. Τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών πλήττονται από ξεπούλημα. Οι ισοτιμίες μιας σειράς νομισμάτων διαμορφώνονται σε χαμηλά πολλών μηνών έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Η ισλανδική κορόνα πυροδότησε το ξεπούλημα πριν από δύο εβδομάδες, όταν η εταιρία πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για τα ισλανδικά ομόλογα. Οι επενδυτές ήταν πρόθυμοι να αγνοήσουν το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών για χάρη των διψήφιων επιτοκίων που αποκόμιζαν. Όμως από τη στιγμή που ένα νόμισμα παίρνει την ”κατιούσα”, τα κέρδη από το carry trade μπορούν να εξαφανιστούν εν μία νυκτί. Η κορόνα υποχώρησε σε χαμηλό 18 μηνών έναντι του δολαρίου την Τετάρτη και έχει υποχωρήσει κατά 15% σε σχέση με τα επίπεδα του Ιανουαρίου.

Τα δολάρια Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας έχουν δεχτεί επίσης ισχυρό πλήγμα, καθώς η υψηλή επιτοκιακή τους απόδοση δεν τα έχει προστατεύσει τις τελευταίες εβδομάδες. Το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας έχει υποχωρήσει κατά 14% από το Δεκέμβριο.

Τα νομίσματα, τα ομόλογα και τα χρηματιστήρια των αναδυόμενων αγορών ήταν σε γενικές γραμμές ισχυρά το 2005, καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν υψηλές αποδόσεις, βάσει της αντίληψης ότι τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη των αναπτυσσόμενων αγορών έχουν βελτιωθεί.

Όμως αυτή η ”παλίρροια” έχει ανεβάσει όλες τις ”βάρκες”. Ορισμένα νομίσματα, όπως η τουρκική λίρα, φαίνονται υπερβολικά υπερτιμημένα. Η λίρα υποχώρησε σε χαμηλό έτους έναντι του δολαρίου, λόγω της αβεβαιότητας για τον διορισμό ενός κυβερνήτη στην κεντρική τράπεζα.

Η πολιτική αβεβαιότητα έπληξε και το πολωνικό ζλότι, το οποίο επλήγη και από το γενικότερο ξεπούλημα στα νομίσματα των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.

Όλες αυτές οι κινήσεις είναι σημάδια ότι οι επενδυτές ”μαζεύουν” το ρίσκο από το τραπέζι, μέρος της ίδιας διαδικασίας που χτύπησε και ορισμένα χρηματιστήρια, ιδίως της Μέσης Ανατολής.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό το ξεπούλημα συνδέεται με την πολιτική των κεντρικών τραπεζών, ενώ κανείς δεν είναι σίγουρος για την κλίμακα της περαιτέρω ανόδου των αμερικανικών επιτοκίων - ένα επιτόκιο μεταξύ 4,5% και 5% είναι ανταγωνιστικό για τις υπόλοιπες επενδυτικές κατηγορίες.

Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενισχύει τα επιτόκια, η Τράπεζα της Αγγλίας προσφέρει 4,5% και η Τράπεζα της Ιαπωνίας διακηρύττει το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Οι επενδυτές δεν μπορούν να είναι σίγουροι για το εάν η συγχρονισμένη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, έχοντας βγάλει καλά κέρδη από τα στοιχήματα στις αναδυόμενες αγορές πέρυσι, κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει που ”κλείνουν” τις θέσεις τους.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v