Αλλαγή επενδυτικής στάσης σε αγορές συναλλάγματος

Το ισχυρό ξεπούλημα στο δολάριο της Νέας Ζηλανδίας και την ισλανδική κορόνα ενδέχεται να προκαλέσει πιο διευρυμένη πτώση στις αγορές συναλλάγματος, απειλώντας άμεσα τα νομίσματα της Αυστραλίας, της Νοτίου Αφρικής, της Τουρκίας και της Ουγγαρίας, όπως προειδοποιούν οι αναλυτές.

του Steve Johnson στο Λονδίνο

Το ισχυρό ξεπούλημα στο δολάριο της Νέας Ζηλανδίας και την ισλανδική κορόνα ενδέχεται να προκαλέσει πιο διευρυμένη πτώση στις αγορές συναλλάγματος, απειλώντας άμεσα τα νομίσματα της Αυστραλίας, της Νοτίου Αφρικής, της Τουρκίας και της Ουγγαρίας, θεωρούν οι αναλυτές.

Ta νομίσματα της Νέας Ζηλανδίας και της Ισλανδίας έχουν υποχωρήσει σε νέα χαμηλά 22 μηνών την προηγούμενη εβδομάδα, εν μέσω ανησυχιών για επικείμενη ύφεση, καθώς οι οικονομίες τους θα νιώσουν το ”βάρος” των υψηλών επιτοκίων.

Οι οικονομίες και των δύο χωρών χαρακτηρίζονται από ισχυρά ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών, στο 8,9% του ΑΕΠ για τη Νέα Ζηλανδία και στο 15,5% για την Ισλανδία.

Η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων ενδέχεται να γίνει δυσκολότερη, καθώς οι ξένοι επενδυτές αποφεύγουν το νόμισμα. Το συγχρονισμένο ξεπούλημα έχει οδηγήσει σε ανησυχίες ότι είναι ευάλωτα και άλλα νομίσματα εάν ο βασικός παράγοντας που κινεί τις αγορές συναλλάγματος μεταβληθεί, από το carry trade -όπου οι επενδυτές δανείζονται σε νομίσματα χαμηλού κόστους για να κυνηγήσουν υψηλότερες αποδόσεις- σε ανησυχίες για τα ελλείμματα.

”Η πεποίθησή μας είναι ότι στο βασικό σημείο όπου επικεντρώνονται οι αγορές συναλλάγματος, που είναι οι επιτοκιακές διαφοροποιήσεις, παρεμβάλλονται οι ανησυχίες για τα ελλείμματα”, επισημαίνει ο Neil Mellor, αναλυτής αγορών συναλλάγματος για την Bank of New York.

”Το carry trade δεν είναι πλέον βασιλιάς”, εξηγεί ο Jens Nordvig, αναλυτής αγορών συναλλάγματος της Goldman Sachs. ”Οι επενδυτές που μέχρι τώρα αναζητούσαν αποδόσεις στις αναδυόμενες αγορές σχεδόν στα τυφλά, πλέον εξετάζουν τα θεμελιώδη μεγέθη”.

Από το 2003 έως το 2005 στις αγορές συναλλάγματος κυριαρχούσε το carry trade. Τα νομίσματα με ισχυρή επιτοκιακή απόδοση εκτινάχθηκαν σε υψηλά πολυετίας, με το δολάριο Νέας Ζηλανδίας να διαμορφώνεται στα υψηλότερα επίπεδα έναντι του αμερικανικού νομίσματος από το 1983. Οι Ιάπωνες επενδυτές τοποθέτησαν 450 δισ. δολάρια σε ομόλογα των αναδυόμενων αγορών στα τέσσερα χρόνια έως το 2005.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές, και κυρίως τα hedge funds δανείζονταν σε δολάρια και γεν για να χρηματοδοτήσουν ένα μπαράζ αγορών που οδήγησε το δείκτη MSCI των αναδυόμενων αγορών σε άνοδο κατά 186% την τελευταία τριετία, και τα spread των ομολόγων των αναδυόμενων αγορών να υποχωρούν από 700 μονάδες βάσης έναντι των treasuries σε λιγότερες των 200 μονάδων βάσης.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v