Η ”ανθηση” των εμπορευμάτων και οι κερδοσκόποι

Η εκτίναξη των τιμών των εμπορευμάτων τα τελευταία τρία χρόνια έχει προκαλέσει την προσοχή των επενδυτών, με τους περισσότερους να τοποθετούνται σε ”παθητικούς” δείκτες εμπορευμάτων. Σχεδόν 80 δισ. δολ. είναι ήδη τοποθετημένα σε funds εμπορευμάτων, με τα συνταξιοδοτικά ταμεία να είναι έτοιμα να ”μπουν στο παιχνίδι”.

του Stephen Schurr

Η εκτίναξη των τιμών των εμπορευμάτων τα τελευταία τρία χρόνια έχει προκαλέσει την προσοχή των επενδυτών σε πρωτοφανή κλίμακα, με τους περισσότερους να τοποθετούνται σε ”παθητικούς” δείκτες εμπορευμάτων.

Σχεδόν 80 δισ. δολάρια εκτιμάται ότι είναι τοποθετημένα σε funds που ”ακολουθούν” τους βασικούς δείκτες εμπορευμάτων -τον Goldman Sachs Commodity Index, τον AIG-Dow Jones, τον Reuters/Jefferies CRB Index και τον Deutsche Bank Commodity Index- έναντι μόλις 15 δισ. δολ. πριν από τρία χρόνια.

Η τάση αυτή έχει πυροδοτηθεί από τα ισχυρά ράλι στις τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, του χαλκού και του ψευδαργύρου, σε συνδυασμό με τα υψηλά πολλών ετών στα οποία έχουν διαμορφωθεί οι τιμές του χρυσού, της ζάχαρης, του αλουμινίου και του ασημιού.

Εν τω μεταξύ, ακόμη περισσότερα funds αναμένεται να ακολουθήσουν την τάση. Συμβουλευτικές εταιρίες όπως η Mercer και η Watson Wyatt συμβουλεύουν τα βρετανικά συνταξιοδοτικά ταμεία να τοποθετήσουν περισσότερα κεφάλαια στα αμοιβαία εμπορευμάτων.

Ωστόσο, οι διαχειριστές κεφαλαίων και οι αναλυτές ανησυχούν ότι τα index funds ενδέχεται τελικά να αποτελέσουν θύματα της ίδιας τους της επιτυχίας: ο όγκος των κεφαλαίων που έχουν διοχετευθεί στις αγορές εμπορευμάτων έχει οδηγήσει σε ισχυρές διαστρεβλώσεις στις τιμές τους.

Ο δείκτης GSCI έχει ενισχυθεί κατά 160% την τελευταία πενταετία λόγω των ισχυρών κερδών στις τιμές των εμπορευμάτων. Ωστόσο, τα επίπεδα των δεικτών εμπορευμάτων δεν βασίζονται μόνο στις κινήσεις των τιμών στα futures των εμπορευμάτων, αλλά και στην κυλιόμενη απόδοση.

Τα περισσότερα συμβόλαια futures λήγουν κάθε μήνα, οπότε οι επενδυτές οφείλουν να πουλήσουν το συμβόλαιο που λήγει και να αγοράσουν το συμβόλαιο του επόμενου μήνα. Η διαφορά μεταξύ της πώλησης και της αγοράς είναι γνωστή ως κυλιόμενη απόδοση. Αυτή είναι θετική την τελευταία τετραετία, μια κατάσταση που είναι γνωστή ως backwardation.

Ωστόσο, με ακόμη περισσότερα κεφάλαια να εισρέουν στις αγορές εμπορευμάτων, η απόδοση έχει ”γυρίσει” σε αρνητική, δημιουργώντας αυτό που οι traders γνωρίζουν ως contango, όπου οι τιμές των συμβολαίων βραχυπρόθεσμης ωρίμανσης είναι χαμηλότερες από τις τιμές των συμβολαίων για πιο μακροπρόθεσμη παράδοση.

Το contango μπορεί να αποτελεί ένδειξη προσωρινού πλεονάσματος στις φυσικές αγορές εμπορευμάτων και ενθαρρύνει τη δημιουργία αποθεμάτων.

Ωστόσο, οι αγορές futures αργού πετρελαίου βρίσκονται σε contango τους τελευταίους 12 μήνες, καθώς η τιμή του πετρελαίου έχει διαμορφωθεί σε επίπεδα-ρεκόρ και παραμένει κοντά στα 60 δολάρια το βαρέλι, αντανακλώντας τις ανησυχίες της αγοράς για την ασφάλεια της μελλοντικής προσφερόμενης ποσότητας και όχι για υπερπροσφορά.

Το contango στις αγορές futures του αργού πετρελαίου West Texas Intermediate και Brent έχει τρομακτικές επιπτώσεις στους δείκτες εμπορευμάτων. Μόνο αυτές οι δύο αγορές αντιπροσωπεύουν το 45% του GSCI. Όμως και άλλες αγορές ενεργειακών futures βρίσκονται σε contango: το πετρέλαιο θέρμανσης, το αμερικανικό φυσικό αέριο αλλά και άλλα εμπορεύματα όπως ο χρυσός, το σιτάρι και ο καφές. Σε γενικές γραμμές, τα εμπορεύματα που συνθέτουν το 65% του δείκτη GSCI βρίσκονται σε contango.

Ο Michael Lewis, επικεφαλής ανάλυσης εμπορευμάτων στην Deutsche Bank, επισημαίνει ότι οι δείκτες Goldman Sachs Commodity Index και AIG-Dow Jones υποχωρούν κατά 5% στο έτος, μόνο και μόνο λόγω της αρνητικής κυλιόμενης απόδοσης. Όπως αναφέρει, η περυσινή άνοδος κατά 40% στο West Texas Intermediate και το Brent αντιστάθμισε την αρνητική κυλιόμενη απόδοση που έφτασε το 20%.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v