Οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε αναπληθωρισμό

Οι κεφαλαιαγορές μπορεί να εμφανίζουν μεγαλύτερη μεταβλητότητα τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά έχουν αρχίσει να κινούνται με μεγαλύτερη συνέπεια. Οι αποδόσεις των ομολόγων είναι ισχυρότερες, οι τιμές των εμπορευμάτων είναι ισχυρές και αρκετές χρηματιστηριακές αγορές διαμορφώνονται σε υψηλά πολλών ετών. Με λίγα λόγια, φαίνεται ότι οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε αναπληθωρισμό.

του Philip Coggan

Οι κεφαλαιαγορές μπορεί να εμφανίζουν μεγαλύτερη μεταβλητότητα τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά έχουν αρχίσει να κινούνται με μεγαλύτερη συνέπεια. Οι αποδόσεις των ομολόγων είναι ισχυρότερες, οι τιμές των εμπορευμάτων είναι ισχυρές και αρκετές χρηματιστηριακές αγορές διαμορφώνονται σε υψηλά πολλών ετών.

Με λίγα λόγια, φαίνεται ότι οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε αναπληθωρισμό. Θεωρούν ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα είναι ισχυρή και, ως εκ τούτου, οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι έντονες και οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια. Μέχρι στιγμής, δεν φαίνονται να ανησυχούν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συσφίξουν τη νομισματική πολιτική τόσο ώστε να περιορίσουν την ανάκαμψη.

Για το μεγαλύτερο μέρος της περυσινής χρονιάς, διαφορετικές κατηγορίες επενδύσεων φαίνονταν να λένε διαφορετικές ιστορίες. Πάρτε το χρυσό για παράδειγμα. Ήταν δύσκολο να πειστεί κανείς ότι η εκτίναξη στην τιμή του πολύτιμου μετάλλου ήταν προάγγελος πληθωρισμού, όταν οι αποδόσεις των ομολόγων διαμορφώνονταν σε τόσο χαμηλά επίπεδα.

Τώρα, με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου στο 4,8%, των ομολόγων της ευρωζώνης στο 3,76% και των ομολόγων διετούς ωρίμανσης της Ιαπωνίας σε υψηλά επτά ετών, οι πληθωριστικές ανησυχίες φαίνονται αληθοφανείς.

Ο χρυσός δεν είναι το μόνο εμπόρευμα που δοκιμάζει υψηλά πολλών ετών. Ο χαλκός, το ασήμι, ο ψευδάργυρος και η πλατίνα έφθασαν σε νέα υψηλά την Τρίτη, ενώ το πετρέλαιο παραμένει ισχυρό στα 66 δολάρια το βαρέλι.

Μέρος αυτής της δυναμικής οφείλεται στα κεφάλαια των θεσμικών επενδυτών που εισρέουν στα εμπορεύματα ως επενδυτική κατηγορία, αλλά και οι ελπίδες για μια ισχυρή παγκόσμια οικονομία σίγουρα επιτελούν ένα ρόλο. Οι συγκλίνουσες αναπτυξιακές προβλέψεις για τις χώρες του ΟΟΣΑ έχουν ενισχυθεί από 2,6% σε 2,8%.

”Οι επενδυτές πίστευαν ότι η αμερικανική ανάπτυξη θα επιβραδυνόταν εντός του έτους και ότι αυτό δεν θα αντισταθμιζόταν από την ευρωπαϊκή ανάκαμψη”, επισημαίνει ο Tim Bond, επικεφαλής διασποράς κεφαλαίων της Barclays Capital. ”Όμως πλέον φαίνεται λιγότερο πιθανό η αμερικανική οικονομία να οδεύει σε επιβράδυνση και η Ευρώπη επιταχύνει ακόμη”.

Σαφώς, δεν αντανακλούν όλες οι κινήσεις στις αγορές την υπόθεση του αναπληθωρισμού. Οι αναδυόμενες φυσιολογικά αποδίδουν καλύτερα όταν η παγκόσμια ανάπτυξη είναι ισχυρή, αλλά σαφώς οι πρόσφατες διορθώσεις οφείλονται στις αλλαγές στις νομισματικές πολιτικές ΗΠΑ, Ευρώπης και Ιαπωνίας, οι οποίες έχουν μειώσει την ελκυστικότητα των carry trades.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v