Προσοχή στο νότιο ημισφαίριο!

Πώς θα επηρεάσουν τα υψηλότερα αμερικανικά επιτόκια, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων στην ευρωζώνη και την απόσυρση της ποσοτικής χαλάρωσης από την Τράπεζα της Ιαπωνίας, τη ρευστότητα στις κεφαλαιαγορές; Οι αναλυτές προειδοποιούν για διόρθωση στις αναδυόμενες αγορές και μετά την Ισλανδία, ο Philip Coggan ”χτυπά καμπανάκι” για Νέα Ζηλανδία.

του Philip Coggan

Η ανακοίνωση της Federal Reserve την Τρίτη έπεισε τους περισσότερους οικονομολόγους ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα αυξηθούν τουλάχιστον μια φορά ακόμη, στο 5%. Η ανακοίνωση αρχικά θεωρήθηκε θετική για το δολάριο (καθώς ενισχύει την απόδοση του νομίσματος), αλλά ήπια αρνητική για μετοχές και ομόλογα.

Η απόδοση στο 10ετές αμερικανικό ομόλογο άγγιξε το 4,8% μετά την ανακοίνωση, ενώ η απόδοση του 2ετούς ομολόγου διαπραγματευόταν πάνω από τα επίπεδα του 4,8% την Τετάρτη. Από τη στιγμή που είναι ιδιαίτερα πιθανό τα στοιχεία του ΑΕΠ α’ τριμήνου των ΗΠΑ να εμφανιστούν ιδιαίτερα ισχυρά, είναι πιθανή και μια περαιτέρω άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων.

Για τον υπόλοιπο κόσμο, το βασικό είναι το πώς τα υψηλότερα αμερικανικά επιτόκια, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων στην ευρωζώνη και την απόσυρση της ποσοτικής χαλάρωσης από την Τράπεζα της Ιαπωνίας, θα επηρεάσουν τη ρευστότητα στις κεφαλαιαγορές.

Τα υψηλότερα επιτόκια και οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων θα ενισχύσουν την ελκυστικότητα των επενδύσεων στις ανεπτυγμένες αγορές και θα μειώσουν την προθυμία ανάληψης ρίσκου σε νομίσματα υψηλής απόδοσης. Τόσο το αυστραλιανό δολάριο όσο και το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας, δύο παραδοσιακά ”παιχνίδια” υψηλής απόδοσης, δέχτηκαν ισχυρά πλήγματα την Τετάρτη.

Οι ισοτιμίες των χωρών του νοτίου ημισφαιρίου μπορούν να δώσουν χρήσιμα στοιχεία για την κατάσταση στις διεθνείς αγορές. Ο David Bowers, αναλυτής της Merrill Lynch, επισημαίνει ότι η ισοτιμία μεταξύ του δολαρίου της Αυστραλίας και του ελβετικού φράγκου έχει ενδιαφέρουσες σχέσεις με άλλες μεταβλητές. Επισημαίνει ότι όταν το αυστραλιανό δολάριο υποχωρεί έναντι του φράγκου, οι παγκόσμιες αναπτυξιακές προσδοκίες τείνουν να συρρικνώνονται και οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών τείνουν να υποχωρούν. Οπότε, όταν υποχωρεί το αυστραλιανό δολάριο, έχει έλθει η ώρα για μια πιο αμυντική στάση.

Εν τω μεταξύ, ο Graham Turner της GFC Economics έχει αξιολογήσει τα βασικά νομίσματα με βάση την πιστοληπτική τους ικανότητα, χρησιμοποιώντας 11 παράγοντες, όπως το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και ο λόγος των εξαγωγών προς το βραχυπρόθεσμο χρέος.

Η Νέα Ζηλανδία ενέχει μακράν τον υψηλότερο βαθμό ρίσκου”, επισημαίνει. ”Έχει άσχημη βαθμολόγηση σε κάθε έναν από τους 11 παράγοντες”. Με τα οικονομικά προβλήματα της Ισλανδίας να προβληματίζουν ήδη τους επενδυτές, το επόμενο τεστ για τις αγορές ενδέχεται να λάβει χώρα στην άλλη άκρη του κόσμου.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v