Lex: Αμερικανικές αγορές

Από πλευράς φρασεολογίας, η αλλαγή φρουράς στην Federal Reserve δεν επέφερε κάποιες αλλαγές. Οι επίσημες ανακοινώσεις συνεχίζουν να δίνουν ελάχιστα στοιχεία για το πώς θα πρέπει να ερμηνεύουν οι επενδυτές τις προθέσεις της Fed. Ωστόσο, η αντίδραση της αγοράς δίνει κάποιες βοήθειες.

Από πλευράς φρασεολογίας, η αλλαγή φρουράς στην Federal Reserve δεν επέφερε κάποιες αλλαγές. Οι επίσημες ανακοινώσεις συνεχίζουν να δίνουν ελάχιστα στοιχεία για το πώς θα πρέπει να ερμηνεύουν οι επενδυτές τις προθέσεις της Fed.

H αντίδραση της αγοράς δίνει κάποιες βοήθειες. Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν μετά την απόφαση της Fed, λόγω προσδοκιών ότι τα επιτόκια θα οδηγηθούν τουλάχιστον στο 5%. Οι αρκούδες μπορούν να πουν ότι τα επιτόκια πλέον έχουν φτάσει σε επίπεδα που δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπίζονται ως ένδειξη ισχυρής ανάπτυξης που αποτελούν θετική είδηση για τις μετοχές και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως επιβάρυνση.

Είναι δυνατόν να δημιουργήσει κανείς μια αρνητική μεσοπρόθεσμη εικόνα για τις μετοχές: οι αποτιμήσεις δείχνουν ακριβές, τα περιθώρια κερδοφορίας ενδέχεται να υποχωρήσουν από τα τρέχοντα επίπεδα, που αποτελούν και υψηλό 35 ετών και οι αμερικανικές καταναλωτικές δαπάνες και η αγορά ακινήτων ενδέχεται να ”μείνουν από καύσιμα”.

Ωστόσο, είναι λιγότερο σαφές το εάν το βραχυπρόθεσμο momentum, το οποίο τροφοδοτείται από την υπερβάλλουσα ρευστότητα, έχει τελειώσει. Η Fed περιμένει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί, αλλά τα μέχρι στιγμής μακροοικονομικά δεδομένα δεν παρέχουν ξεκάθαρη εικόνα.

Μήπως η εικόνα είναι σαφέστερη στην αγορά ομολόγων; Στις αρχές του έτους υπήρχαν κάποιες ελπίδες για διακοπή στη διαδικασία σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από τη Fed. H κίνηση της Ιαπωνίας για ποσοτική σύσφιξη ήταν αναμενόμενη ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αρχίσει να ενισχύει τα επιτόκια. Σε γενικές γραμμές, στα τέλη του πρώτου τριμήνου ο ρυθμός και η κλίμακα της παγκόσμιας νομισματικής σύσφιξης είναι μεγαλύτερα από ότι αναμενόταν.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έχει ενισχυθεί εφέτος κατά 40 μονάδες βάσης, καθώς η καμπύλη αποδόσεων ακολουθεί την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων. Με την αμερικανική νομισματική πολιτική να μην θεωρείται πλέον ”φιλόξενη”, η συνολική επίπτωση της σύσφιξης κατά 375 μονάδες βάσης ενισχύει τις πιθανότητες επιβράδυνσης της οικονομίας. Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις εξασθένησης της διάθεσης για επενδύσεις με ρίσκο, καθώς αποσύρεται η παγκόσμια ρευστότητα, κάτι που ενδέχεται να ωφελήσει τα αμερικανικά δεκαετή ομόλογα, λόγω του status ”ασφαλούς λιμένα”. Οι αποδόσεις θα φτάσουν το 5% αλλά αυτό ίσως να αποτελέσει και το ανώτατο σημείο τους.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v