Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Πιέσεις με το βλέμμα στα ομόλογα

Πτώση κατέγραψαν Dow Jones και S&P 500, καθώς η αναρρίχηση των αποδόσεων των ομολόγων σε υψηλό σχεδόν δύο ετών, επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την επίπτωση που θα έχουν τα υψηλότερα κόστη δανεισμού στην ανάπτυξη της οικονομίας, ενώ ο Nasdaq κατάφερε να διατηρήσει το θετικό πρόσημο. Κέρδη στην Ευρώπη.

Πτώση κατέγραψαν Dow Jones και S&P 500, καθώς η αναρρίχηση των αποδόσεων των ομολόγων σε υψηλό σχεδόν δύο ετών, επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την επίπτωση που θα έχουν τα υψηλότερα κόστη δανεισμού στην ανάπτυξη της οικονομίας, ενώ ο Nasdaq κατάφερε να διατηρήσει το θετικό πρόσημο. Κέρδη στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου αναφοράς έφθασε μέχρι το 4,88% το υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο 2004, καθώς το ράλι στην αγορά πολύτιμων μετάλλων και η άνοδος της τιμής του πετρελαίου, αναζωπύρωσαν τους φόβους για την πορεία του πληθωρισμού και κατ’ επέκταση τις κινήσεις της Fed στο μέτωπο των επιτοκίων.

Η τιμή του χρυσού βρέθηκε σε υψηλό 25ετίας, το ασήμι ενισχύθηκε σε υψηλό 22 ετών, ενώ πλατίνα, χαλκός και ψευδάργυρος σημείωσαν νέα ιστορικά υψηλά.

Παράλληλα, η τιμή του πετρελαίου άγγιξε το υψηλό 2 μηνών στα 67,15 δολάρια, αντανακλώντας τις εντάσεις που επικρατούν στο Ιράν και το πρόγραμμα απεμπλουτισμένου ουρανίου της χώρας.

Στο μέτωπο των macro, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν δ’ τριμήνου της χώρας ενισχύθηκε με ρυθμό 1,7%, έναντι προηγούμενης αναθεώρησης του αμερικανικού ρυθμού ανάπτυξης στο 1,6%.

Ωστόσο, παρά τη θετική αναθεώρηση του ΑΕΠ, ο ρυθμός ανάπτυξης παραμένει ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ την τελευταία τριετία.

Εν τω μεταξύ, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας που συμπληρώθηκαν έως τις 25 Μαρτίου διαμορφώθηκαν σε 302.000, σημειώνοντας υποχώρηση κατά 10.000 αιτήσεις σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Απώλειες σημείωσε ο τίτλος της Google μετά την ανακοίνωση της μηχανής αναζήτησης ότι θα διαθέσει περισσότερες μετοχές για να καλύψει τη ζήτηση από αμοιβαία κεφάλαια, μετά την είδηση της συμμετοχής της στον S&P 500.

Πτωτικά κινήθηκε η μετοχή της General Motors, η οποία βρίσκεται σε συζητήσεις για την πώληση του μεριδίου που κατέχει στην Isuzu Motors, το οποίο τιμάται στα 323 εκατ. δολάρια περίπου.

Άνοδο σημείωσε ο τίτλος της Nokia που ανακοίνωσε ότι πλέον θεωρεί ότι ο όγκος πωλήσεων των κινητών τηλεφώνων στις διεθνείς αγορές θα ενισχυθεί κατά 15% εντός του 2006. Επισημαίνεται ότι η προηγούμενη εκτίμηση της Nokia ”έβλεπε” αύξηση των πωλήσεων κατά 10% περίπου εντός του έτους.

Κέρδη για τη μετοχή της General Electric, μετά την έκθεση της Morgan Stanley σύμφωνα με την οποία η τιμή της μετοχής της εταιρίας θα μπορούσε να διπλασιαστεί σε διάστημα τριών ετών, ενώ η τιμή – στόχος αυξάνεται στα 44 δολάρια.

Το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφώθηκε στα 9,57 δολάρια (+0,21%), ενώ το ADR του ΟΤΕ στα 10,91 δολάρια (+1,87%) και της 3Ε στα 30,5 δολάρια (+1,7%).

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 11.150,70 μονάδες με απώλειες 0,58%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,13%, στις 2.340,82 μονάδες και ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,20%, στις 1.300,25 μονάδες.

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές. O FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,94% στις 6.015,20 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 1,17% στις 5.984,19 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 αποκόμισε κέρδη 1,16% στις 5.240,10 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v