Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ:Στο 11,6% του ΑΕΠ τα εταιρικά κέρδη δ’τριμήνου

Το μερίδιο των αμερικανικών επιχειρήσεων στο εθνικό εισόδημα διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα 40 ετών στο δ’ τρίμηνο, καθώς οι επιχειρήσεις μοιράστηκαν λιγότερα κέρδη με τους εργαζόμενους.

ΗΠΑ:Στο 11,6% του ΑΕΠ τα εταιρικά κέρδη δ’τριμήνου
Το μερίδιο των αμερικανικών επιχειρήσεων στο εθνικό εισόδημα ανέκαμψε από το πλήγμα του τυφώνα ”Κατρίνα” και διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα 40 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες, με την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ δ’ τριμήνου.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι τα προ φόρων κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν στο δ’ τρίμηνο 2005 κατά 14,4% έναντι του προηγούμενου τριμήνου, όταν είχαν μειωθεί κατά 4% εξαιτίας της επίπτωσης των ασφαλιστικών αποζημιώσεων από τους τυφώνες.

Τα εταιρικά κέρδη αντιστοιχούν στο δ’ τρίμηνο στο 11,6% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό από το 1966. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, οι επιχειρήσεις το κατόρθωσαν επειδή μοιράστηκαν λιγότερα κέρδη με τους εργαζόμενους.

”Τα στοιχεία καταδεικνύουν την αυξημένη δύναμη των αμερικανικών επιχειρήσεων έναντι των εργαζομένων, κι αυτό με τη σειρά του είναι αποτέλεσμα του διεθνούς ανταγωνισμού που αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί εργαζόμενοι”, αναφέρει οικονομολόγος της Northern Trust στη ”Wall Street Journal”.

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η κερδοφορία θα εξατμιστεί κατά τι φέτος, καθώς η ανεργία μειώνεται και οι εργαζόμενοι ανακτούν διαπραγματευτική δυνατότητα, ενώ παράλληλα οι εταιρίες θα αρχίσουν να επανεπενδύουν τμήμα των κερδών τους.

”Οι εταιρίες διαθέτουν ογκώδη ρευστότητα, οπότε, εφόσον η οικονομία συνεχίσει να αναπτύσσεται, θα αρχίσουν να δαπανούν κάποιο ρευστό”, τονίζει στέλεχος του Global Insight.

Ντ.Π.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v