Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Macro και πετρέλαιο βελτιώνουν το κλίμα στη Wall

Σταθερά σε θετικό έδαφος κινείται η Wall Street, καθώς η ανακοίνωση της παραγωγής των θέσεων εργασίας από τις αμερικανικές επιχειρήσεις το Φεβρουάριο και η υποχώρηση του πετρελαίου δίνουν λόγους αισιοδοξίας στους επενδυτές. Σημαντικά κέρδη στην Ευρώπη.

Σταθερά σε θετικό έδαφος κινείται η Wall Street, καθώς η ανακοίνωση της παραγωγής των θέσεων εργασίας από τις αμερικανικές επιχειρήσεις το Φεβρουάριο και η υποχώρηση του πετρελαίου δίνουν λόγους αισιοδοξίας στους επενδυτές. Σημαντικά κέρδη στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, οι αμερικανικές επιχειρήσεις παρήγαγαν 243.000 νέες θέσεις εργασίας το Φεβρουάριο, με το ποσοστό των ανέργων να διαμορφώνεται στο 4,8%. Στην παραγωγή των θέσεων εργασίας συνέβαλε τα μέγιστα ο κλάδος των υπηρεσιών, με 198.000 νέες θέσεις εργασίας.

Το μέγεθος εμφανίζεται σημαντικά υψηλότερο των προσδοκιών για δημιουργία 210.000 νέων θέσεων, έναντι 193.000 θέσεων τον Ιανουάριο.

”Τα νούμερα για τις θέσεις εργασίας ήταν υψηλότερα των αναμενόμενων. Η υπόθεση είναι ότι έχουμε μία ισχυρή οικονομία που δημιουργεί θέσεις εργασίας και οι μισθοί βαίνουν αυξανόμενοι. Αυτό σημαίνει ότι προς το παρόν τα εταιρικά κέρδη είναι σε καλή κατάσταση”, σχολίασε ο Jim Awad, πρόεδρος της Awad Asset Management.

Εν τω μεταξύ, πτωτικά κινείται σήμερα η τιμή του αργού πετρελαίου στην αμερικανική αγορά, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να αντιδρούν, ετεροχρονισμένα, στα πρόσφατα στοιχεία για αύξηση των αποθεμάτων και την απόφαση του OPEC να διατηρήσει αμετάβλητα τα επίπεδα παραγωγής.

Σε επίπεδο κλάδων, εταιρίες πετρελαϊκών υπηρεσιών, ημιαγωγών, χρηματιστηριακές, λιανικού εμπορίου, κατασκευής κατοικιών και εταιρίες μεταφορών βρίσκονται μεταξύ των κερδισμένων.

Ενισχύεται ο τίτλος της Citigroup μετά από δημοσίευμα σε γαλλικό περιοδικό που αναφέρει ότι προσέγγισε την γαλλική κυβέρνηση στο πλαίσιο σχεδιασμού για κατάθεση προσφοράς για τη Societe Generale.

Στον αντίποδα, υποχωρεί η μετοχή της Nortel Networks μετά την ανακοίνωση ότι θα καθυστερήσει την ετήσια χρήση του 2005 και θα αναθεωρήσει τα αποτελέσματα του προηγούμενου έτους.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 11.059 μονάδες με κέρδη 0,80%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται ανοδικά κατά 0,51%, στις 2.261 μονάδες και ο S&P 500 ενισχύεται κατά 0,68%, στις 1.280 μονάδες.

Έντονα ανοδικές τάσεις επικράτησαν στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,89% στις 5.907,90 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη αποκόμισε κέρδη 1,27% στις 5.804,92 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 5.069,27 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 1,23%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v