Mακροοικονομικά - IBM βάζουν σε δίλημμα τη Wall

Σε θετικό μετέτρεψαν πρόσκαιρα το πρόσημό τους οι βασικοί δείκτες της Wall, ενθαρρυμένοι από μακροοικονομικές ειδήσεις (αμετάβλητος πληθωρισμός, αύξηση στις ανεγέρσεις νέων κατοικιών). Ωστόσο, οι προς τα κάτω αναθεωρήσεις στις εκτιμήσεις για IBM από Morgan Stanley και SSSB, δεν επιτρέπουν σε Dow και Nasdaq να ανακάμψουν.

Σε δίλημμα φαίνεται να βρίσκεται το επενδυτικό κοινό της Wall Street, καθώς για τη διαμόρφωση της τάσης ανταγωνίζονται τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία και δυσμενείς εταιρικές ειδήσεις.

”Μετά από το υγιές ράλι της Δευτέρας, είναι λογικό να λαμβάνουν χώρα ρευστοποιήσεις κερδών” εκτιμά αμερικανός αναλυτής.

Αμετάβλητος παρέμεινε ο αμερικανικός πληθωρισμός το Μάιο, ενώ στο 0,55 είχε διαμορφωθεί τον Απρίλιο. Εξάλλου, άνοδο κατά 11,4% κατέγραψαν για τον ίδιο μήνα οι ανεγέρσεις νέων κατοικιών, τροποποιώντας το συνολικό αριθμό στις 1,76 εκατ. μονάδες (ετήσια βάση), από 1,53 τον Απρίλιο.

Προς τα κάτω τροποποίησε τις προβλέψεις της για τα κέρδη της ΙΒΜ η Morgan Stanley. Ο οίκος εκτιμά ότι τα κέρδη ανά μετοχή της εταιρίας θα διαμορφωθούν για το 2002 στα 3,85 δολ. ανά μετοχή (από προηγούμενες προβλέψεις για 3,95 δολ.), ενώ για το 2003 αναμένονται κέρδη της τάξης του 4,35 δολ. ανά μετοχή, έναντι 4,45 δολ. της προηγούμενης πρόβλεψης. Με την άποψη της Morgan Stanley συντάχθηκε και η SSSB.

Ανησυχία για τις διεθνείς εξελίξεις προκάλεσε η νέα βομβιστική επίθεση στο Ισραήλ, η οποία σκότωσε 19 άτομα και τραυμάτισε περίπου 50.

Με ενδιαφέρον αναμένεται εξάλλου, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εταιρίας κατασκευής εταιρικού λογισμικού, Oracle, μετά το τέλος της συνεδρίασης.

Στις 9.686 μονάδες και το -0,01% κινείται τώρα ο βιομηχανικός Dow, ενώ στο +0,16% εμφανίζεται ο Nasdaq, πέριξ των 1.555 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v