Στο συν έκλεισε η Wall ύστερα από πολλές εναλλαγές

Οι δείκτες στη Wall Street βρήκαν τελικά προς το κλείσιμο της συνεδρίασης την κατεύθυνση που επρόκειτο να ακολουθήσουν, και ευτυχώς για αυτούς ήταν θετική. Στην επικράτηση τελικώς θετικού κλίματος συνέβαλλαν οι θετικές ειδήσεις από τις Procter & Gamble και Motorola.

Με ουσιαστικά κέρδη έκλεισαν οι δείκτες στη Wall Street, μετά από μια ιδιαίτερα ”νευρική” συνεδρίαση, που χαρακτηρίστηκε από τις έντονες και πολλές εναλλαγές προσήμων αλλά και κλίματος.

Οι επενδυτές προσπάθησαν να επικεντρωθούν στις θετικές ειδήσεις της ημέρας, οι οποίες αφορούσαν κυρίως στην προς τα άνω αναθεώρηση των εκτιμήσεων της Procter & Gamble, της μεγαλύτερης εταιρίας κατασκευής ειδών νοικοκυριού στις Ηνωμένες Πολιτείες, για τα κέρδη του τριμήνου.

Επιπλέον, το θετικό κλίμα ενίσχυσαν και οι φήμες σχετικά με το ότι η κυρίαρχη εταιρία πληροφορικής παγκοσμίως, Microsoft, επρόκειτο να προχωρήσει σε μια θετική ανακοίνωση, πριν από την έκδοση των τριμηνιαίων οικονομικών της αποτελεσμάτων.

Θετικά επέδρασε ακόμη και η αισιοδοξία του προέδρου της Motorola, της δεύτερης μεγαλύτερης κατασκευάστριας εταιρίας κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως, σχετικά με τις πωλήσεις του τριμήνου.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 9617,71 μονάδες με άνοδο 1,06%, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη ύψους 1,46%.

Αντίθετα, το αρνητικό κλίμα επιβάρυνε κυρίως η σύλληψη του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της βιοτεχνολογικής εταιρίας ImClone, Σαμ Βέκσαλ, ο οποίος κατηγορείται από τη SEC (Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) για inside trading.

H SEC αναφέρει ότι ο Βέκσαλ προειδοποίησε τα μέλη της οικογένειάς του αλλά και τους φίλους του που διέθεταν μετοχές της εταιρίας, ότι η τελευταία δεν θα έπαιρνε την έγκριση για την παρουσίαση ενός φαρμάκου, δύο ημέρες πριν γίνει και επίσημα γνωστό κάτι τέτοιο.

Αρνητικά επέδρασε ακόμη στην αγορά και η προς τα κάτω αναθεώρηση των εκτιμήσεων της τεχνολογικής Siebel Systems για τα κέρδη του 2002 και του 2003.

Εξάλλου, πτωτική πορεία ακολούθησαν και οι μετοχές των εταιριών media, με τη Walt Disney να υποχωρεί σημαντικά, ύστερα από δημοσίευμα που έκανε λόγο για λογιστικές ατασθαλίες στα βιβλία της τρίτης μεγαλύτερης διαφημιστικής εταιρίας, Omnicom, οι μετοχές της οποίες υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες από το 1986, κατά 26%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v