Η αισιοδοξία για την οικονομία ευνόησε τη Wall

Με κέρδη ”έκλεισε” η Wall Street, καθώς οι επενδυτές εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για την οικονομία, κόντρα στην κίνηση του πετρελαίου πάνω από τα 56 δολάρια αλλά και παρά τη νευρικότητα που εκδηλώθηκε αρχικά λόγω της ταυτόχρονης λήξης ενεργών συμβολαίων futures (triple witching). Κέρδη σε Λονδίνο και Φρανκφούρτη, οριακή ενίσχυση στο Παρίσι.

Με κέρδη ”έκλεισε” η Wall Street, καθώς οι επενδυτές εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για την οικονομία, κόντρα στην κίνηση του πετρελαίου πάνω από τα 56 δολάρια αλλά και παρά τη νευρικότητα που εκδηλώθηκε αρχικά λόγω της ταυτόχρονης λήξης ενεργών συμβολαίων futures (triple witching). Κέρδη σε Λονδίνο και Φρανκφούρτη, οριακή ενίσχυση στο Παρίσι.

Το ενδιαφέρον για τεχνολογικές μετοχές έδωσε ώθηση στο Nasdaq, ενώ τα κέρδη μετοχών πρώτων υλών στήριξαν τον S&P 500.

Μικτά ήταν τα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας. Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ εμφάνισαν το Μάιο οριακή ενίσχυση, γεγονός που σύμφωνα με τους αναλυτές υποδεικνύει ότι η οικονομία συνεχίζει να δημιουργεί θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, μικρή αύξηση κατά 0,2% εμφάνισαν οι νέες κατοικίες που δομήθηκαν το Μάιο.

Αναλυτές επισήμαιναν ότι τα στοιχεία υποστηρίζουν τις απόψεις για σταθερή ανάπτυξη που διατυπώθηκαν στην Μπεζ Βίβλο της Fed.

Ωστόσο, η αγορά περιόρισε τα κέρδη της μετά την ανακοίνωση για την αναπάντεχη πτώση του βιομηχανικού δείκτη Philly Fed στο -2,2 τον Ιούνιο από το 7,3 του Μαϊου.

Εν τω μεταξύ, η ενίσχυση των τιμών του πετρελαίου, οι οποίες βρέθηκαν και πάλι πάνω από το επίπεδο των 56 δολαρίων ανά βαρέλι, ευνόησαν μετοχές όπως η Exxon Mobil και η El Paso Corp.

Ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για τη μετοχή της Goldman Sachs η οποία ενισχύθηκε παρά την ανακοίνωση για μείωση των καθαρών κερδών δευτέρου τριμήνου κατά 14% στα 865 εκ. δολάρια.

Κέρδη αποκόμισε η Alcoa λόγω της γενικότερης ανόδου στις αγορές μεταλλευμάτων.

Ανοδικά κινήθηκε η Pfizer η οποία κατέθεσε προσφορά ύψους 1,9 δισ. δολαρίων για την Vicuron Pharmaceuticals.

Ενισχυμένη η μετοχή της Bed Bath & Beyond, η οποία, σύμφωνα με την Lehman Brothers, είναι πιθανό να εμφανίσει μακροπρόθεσμα ετήσια αύξηση κερδών της τάξεως του 20% λόγω της επέκτασης των Christmas Tree Shops, που κατέχει. Ο οίκος αναβάθμισε τη σύσταση του για τη μετοχή σε ”overweight” από ”equal weight”.

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκε η General Motors μετά το δημοσίευμα της Wall Street Journal σύμφωνα με το οποίο ένα από τα σωματεία που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους στη βιομηχανία αυτοκινήτων αρνείται να συμφωνήσει στις περικοπές όσον αφορά την ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Υποχώρηση εμφάνισε η Aetna η οποία επαναδιατύπωσε τις προβλέψεις της για λειτουργικά κέρδη το 2005 μεταξύ 4,52 και 4,57 δολαρίων ανά μετοχή.

Το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας ενισχύθηκε 2,29%, στα 7,15 δολάρια, ενώ το ADR του ΟΤΕ σημείωσε άνοδο 1,87%, στα 9,80 δολάρια. Κέρδη 1,08% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 27,97 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,12% στις 10.578,65 μονάδες, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινήθηκε ανοδικά κατά 0,69% στις 2.089,15 μονάδες, ενώ ο S&P 500 αποκόμισε κέρδη 0,36% και διαμορφώθηκε στις 1.210,93 μονάδες.

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο κατά 0,51% και διαμορφώθηκε στις 5.045,00 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,69% στις 4.579,87 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε στις 4.185,15 μονάδες, οριακά ενισχυμένος κατά 0,02%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v