ΗΠΑ: Τα macro στηρίζουν την πολιτική της Fed

Στήριξη στις προβλέψεις της Fed για ελεγχόμενο πληθωρισμό και υγιή οικονομική ανάπτυξη παρέχουν τα μακροοικονομικά στοιχεία για τον πληθωρισμό Μαΐου και την ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής. Οι ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το ανώτατο σημείο του δείχνουν ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει τις μετριασμένες αυξήσεις επιτοκίων.

του Andrew Balls και του Christopher Swann στην Ουάσινγκτον

Στήριξη στις προβλέψεις της Fed για ελεγχόμενο πληθωρισμό και υγιή οικονομική ανάπτυξη παρέχουν τα μακροοικονομικά στοιχεία για τον πληθωρισμό Μαΐου και την ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής.

Η Μπεζ Βίβλος της Federal Reserve, η οποία συγκεντρώνει στοιχεία και από τις 12 περιφέρειες της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας, έδειξε επίσης καθησυχαστική αναφορικά με τις πληθωριστικές πιέσεις.

Οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν κατά 0,1% το Μάιο, στην πρώτη μείωση τιμών τους τελευταίους δέκα μήνες, βοηθούμενες από την υποχώρηση των ενεργειακών τιμών κατά 2%. Ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,1% έναντι εκτιμήσεων για ενίσχυση κατά 0,2%.

Τα στοιχεία δείχνουν σταθεροποίηση του πληθωρισμού με την ετήσια διαμόρφωση του μεγέθους στο 2,8% έναντι 3,5% τον προηγούμενο μήνα, με τον δομικό πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 2,2% σε ετήσια βάση.

Εν τω μεταξύ, η Μπεζ Βίβλος χαρακτηρίζει τον πληθωρισμό Μαΐου και τις γενικότερες πληθωριστικές πιέσεις ως ήπιες. Ορισμένες περιφέρειες επεσήμαναν ανησυχίες για υψηλά κόστη καυσίμων, μεταφορών και δομικών υλικών. Ωστόσο, αντί να αναφέρεται σε πληθωριστικές πιέσεις, η Βίβλος τονίζει ότι οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να μετακυλίσουν τα αυξημένα κόστη λόγω ανταγωνισμού από τα εισαγόμενα προϊόντα.

Εν τω μεταξύ, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 0,4%, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αντισταθμίζοντας την υποχώρηση κατά 0,3% τον Απρίλιο.

Οι ιθύνοντες της Fed προβλέπουν ρυθμό ανάπτυξης κοντά στη διαμορφωμένη τάση και καλή συμπεριφορά του πληθωρισμού, στηρίζοντας την πεποίθηση της Fed ότι μπορεί να συνεχίσει τις μετριασμένες αυξήσεις επιτοκίων.

Η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια βραχυπρόθεσμου δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,25% στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί αργότερα εντός του μήνα, ενώ οι αγορές futures δείχνουν αύξηση στο 3,75% έως το τέλος του έτους.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v