Wall: Πτώση εν μέσω ανησυχιών για την οικονομία

Aπώλειες κατέγραψε η Wall Street, καθώς σταδιακά οι πιέσεις διευρύνθηκαν, με τους επενδυτές να εμφανίζονται απογοητευμένοι από τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις τα οποία ενέτειναν τις ανησυχίες για την ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ. Κέρδη στην Ευρώπη.

Aπώλειες κατέγραψε η Wall Street, καθώς σταδιακά οι πιέσεις διευρύνθηκαν και ενισχύθηκαν ιδιαίτερα την τελευταία ώρα των συναλλαγών, με τους επενδυτές να εμφανίζονται απογοητευμένοι από τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις τα οποία ενέτειναν τις ανησυχίες για την ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ. Κέρδη στην Ευρώπη.

Αναλυτές ανέφεραν ότι η αγορά φαίνεται να προεξοφλεί επιβράδυνση της οικονομίας, ενώ ανησυχεί για τους ρυθμούς αύξησης των εσόδων αλλά και για τις ενεργειακές τιμές, παρά τη σημαντική υποχώρηση του πετρελαίου.

Τον αρνητικό τόνο έδωσε η ανακοίνωση για την αύξηση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ σε μηνιαία βάση το Μάρτιο κατά 0,3% την ώρα που οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση κατά 0,8%.

Από τις μετοχές του Dow, μεταξύ ”των μεγαλύτερων χαμένων” βρέθηκαν οι τίτλοι των Alcoa, Intel Corp., General Motors, Caterpillar, American International Group και DuPont.

Σημαντικές πιέσεις, οι οποίες διαχύθηκαν στον κλάδο αυτοκινήτων, δέχθηκε η μετοχή της Harley Davidson, η οποία περιέκοψε τις προβλέψεις της για τα κέρδη του 2005, ανακοινώνοντας ότι αναμένει αύξηση 5% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για αύξηση 8%.

Σε επίπεδο κλάδων, εκείνοι των ημιαγωγών, των μεταφορών, των υλικών και των αυτοκινήτων εμφάνισαν τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των 24 βιομηχανικών δεικτών του S&P 500.

Αρνητική η εικόνα της Apple Computer, η οποία μετά τη λήξη της συνεδρίασης ανακοινώνει τα αποτελέσματα τριμήνου, ενώ στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών βρέθηκαν για τον ίδιο λόγο και οι μετοχές των Advanced Micro Devices και Lam Research.

Ανοδικά κινήθηκε η μετοχή της McDonald, τα κέρδη της οποίας, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ανάλογη η εικόνα της Merck & Co. η οποία αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη του πρώτου τριμήνου.

To δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε 1,54%, στα 7,04 δολάρια, ενώ το δικαίωμα του ΟΤΕ σημείωσε πτώση 0,63% στα 9,48 δολάρια. Πτώση 0,34% για το ADR της 3Ε, στα 26,40 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο Dow υποχώρησε 0,99% στις 10.403 μονάδες, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nadsaq σημείωσε πτώση κατά 1,55% και διαμορφώθηκε στις 1.974 μονάδες, ενώ ο S&P 500 έκλεισε στις 1.173 μονάδες με απώλειες 1,18%.

Κέρδη αποκόμισαν οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,30% στις 4.960,80 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη αποκόμισε κέρδη 0,77% και έκλεισε στις 4.405,69 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,49% στις 4.116,85 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v