Εισβολή Google στις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας

Η Google ανακοίνωσε την Τρίτη ότι επεκτείνει τις υπηρεσίες αναζήτησης διαδικτύου, παρέχοντας τοπικές πληροφορίες και χάρτες επιχειρήσεων, καταστημάτων και υπηρεσιών για χρήστες κινητών τηλεφώνων, στο πλαίσιο προσπάθειας να αποκομίσει μερίδιο από τις διαφημιστικές δαπάνες των τοπικών επιχειρήσεων.

του Chris Nuttall στο Σαν Φρανσίσκο

Η Google ανακοίνωσε την Τρίτη ότι επεκτείνει τις υπηρεσίες αναζήτησης διαδικτύου, παρέχοντας τοπικές πληροφορίες και χάρτες επιχειρήσεων, καταστημάτων και υπηρεσιών για χρήστες κινητών τηλεφώνων.

Η κίνηση αυτή αποτελεί ένα λογικό βήμα για την Google, καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια τηλεφώνων συνδέονται με το internet δίνοντας την ευκαιρία στην εταιρία διαδικτύου να εισέλθει και στην τοπική διαφημιστική αγορά.

Οι τοπικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ δαπανούν περί τα 14 δισ. δολ. ετησίως για καταχωρήσεις σε οδηγούς και οι μηχανές αναζήτησης στο διαδίκτυο στοχεύουν πλέον σε αυτή την αγορά.

Η Yahoo ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο μια υπηρεσία για κινητά τηλέφωνα που περιλαμβάνει τοπική αναζήτηση, ενώ η Ask Jeeves σκοπεύει να πράξει το ίδιο εντός του έτους. Η Google ξεκίνησε πέρυσι τον Οκτώβριο μια τοπική έκδοση της μηχανής αναζήτησης διαδικτύου με τη χρήση SMS, όπου οι χρήστες μπορούν να βάλουν μια λέξη-κλειδί όπως ”πίτσα” και έναν ταχυδρομικό κώδικα και λαμβάνουν κατευθείαν SMS με τα κοντινότερα μαγαζιά του είδους.

Τα αποτελέσματα αναζήτησης της νέας υπηρεσίας δείχνουν ένα χάρτη με τις τοποθεσίες που έχουν ζητηθεί, μια λίστα διευθύνσεων και τηλεφώνων, καθώς και οδηγίες για το πώς θα πάει εκεί ο ενδιαφερόμενος.

Η νέα υπηρεσία βρίσκεται σε δοκιμαστική φάση και είναι διαθέσιμη μόνο στη Βόρειο Αμερική. Το Μάρτιο, ο Larry Page, συνιδρυτής της Google, δήλωσε στους αναλυτές ότι είναι πολύ αισιόδοξος για την προσέγγιση της εταιρίας στην τοπική αγορά.

Το Μάρτιο προσέθεσε ένα νέο εργαλείο που επιτρέπει στις τοπικές επιχειρήσεις να δημιουργούν, να αλλάζουν ή να διαγράφουν τις καταχωρήσεις τους στη βάση δεδομένων The Google Local Business Center, μια υπηρεσία που είναι δωρεάν.

Η Google χρεώνει 9,95 δολάρια στις επιχειρήσεις που θέλουν να βάλουν περιγραφή του αντικειμένου τους, εικόνες και links σε ειδικές προσφορές.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v