NYSE: 19 εκατ. δολ. το ”κόστος” του νέου σκανδάλου

Δεκαεννιά εκατομμύρια δολάρια στοίχισε στους επενδυτές το τελευταίο χρηματιστηριακό σκάνδαλο στο ”ναό του χρήματος”, όπου traders του NYSE κατηγορούνται ότι έβαλαν το συμφέρον της εταιρίας τους πάνω από το συμφέρον των επενδυτών.

NYSE: 19 εκατ. δολ. το ”κόστος” του νέου σκανδάλου
Δεκαεννιά εκατομμύρια δολάρια στοίχισε στους επενδυτές το τελευταίο χρηματιστηριακό σκάνδαλο στο ”ναό του χρήματος”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εισαγγελικών αρχών, που κατηγορούν 15 πρώην και νυν traders του New York Stock Exchange ότι έβαλαν το συμφέρον της εταιρίας τους πάνω από το συμφέρον των επενδυτών.

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας, στην οποία συμμετέχουν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) και το FBI, το NYSE δέχθηκε συμβιβασμό ύψους 20 εκατ. δολαρίων για τις κατηγορίες ότι δεν κατόρθωσε να αστυνομεύσει αυτούς τους ειδικούς διαπραγματευτές.

Στην ενημέρωση Τύπου του γραφείου της Εισαγγελίας αναφέρεται ότι οι traders πρόβαλαν το δικό τους συμφέρον πάνω από το συμφέρον των πελατών και ”μέσα στο χρόνο αυτές οι μικρές κλοπές συσσώρευσαν ένα μεγάλο ποσό, που μεταφράστηκε σε υψηλές αμοιβές και μπόνους για τους διαπραγματευτές που εκτελούσαν τις εντολές”.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, από το 1999 μέχρι τον Απρίλιο 2003 οι 15 floor traders ”καταπατούσαν συστηματικά τους κανόνες του NYSE και παρέβαιναν το καθήκον τους ως προς τις εντολές των επενδυτών, λαμβάνοντας μεταξύ άλλων προκαταβολικά αποφάσεις γι’ αυτές τις εντολές. Επίσης δραστηριοποιούνταν παρανόμως σε συναλλαγές όπου η τιμή προσφοράς και η τιμή ζήτησης θα έπρεπε να συμπίπτουν”.

Σύμφωνα με το πόρισμα, τα έσοδα από την απάτη ανήλθαν στα 13,46 εκατ. δολάρια και στοίχισαν στους επενδυτές πάνω από 19 εκατ. δολάρια.

Εάν καταδικαστούν, οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης 10 με 20 χρόνια και πρόστιμα 1 με 5 εκατ. δολαρίων για κάθε μία από τις εννέα κατηγορίες χρηματιστηριακής απάτης που τους βαρύνουν.

Τα άτομα που κατηγορούνται είναι πρώην και νυν εργαζόμενοι της Spear Leeds, μονάδας ειδικών διαπραγματευτών της Goldman Sachs, της Van der Moolen Specialists, μονάδας της ολλανδικής Van der Moolen Holding, της Fleet Specialist, μονάδας της Bank of America, της Bear Wagner Specialists, μονάδας της Bear Stearns και τέλος της LaBranche & Co.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v