Ώθηση από Wall λόγω πετρελαίου

Η υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών μετά τις δεσμεύσεις του OPEC για ενίσχυση της παραγωγής αποτυπώνεται στο ταμπλώ της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς, με τους δείκτες να επιχειρούν ήπια ανοδική κίνηση.

Η υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών μετά τις δεσμεύσεις του OPEC για ενίσχυση της παραγωγής αποτυπώνεται στο ταμπλώ της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς, με τους δείκτες να επιχειρούν ήπια ανοδική κίνηση.

Συγκεκριμένα, η τιμή του ”μαύρου χρυσού” έχει υποχωρήσει κάτω από τα 58 δολάρια το βαρέλι στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, χάρη στην ”πυροσβεστική” επέμβαση του OPEC.

Το πετρελαϊκό καρτέλ ανακοίνωσε διά στόματος του υπουργού Ενέργειας της Ινδονησίας Purnomo Yusgiantoro ότι ενδέχεται να αυξήσει την παραγωγή στα 30 εκατ. βαρέλια την ημέρα ή στο 95% της παραγωγικής δυνατότητας των μελών του. Οι πιέσεις στην τιμή του εμπορεύματος αποδίδονται από τους αναλυτές και στην υποβάθμιση των αναπτυξιακών εκτιμήσεων της Κομισιόν για την ευρωζώνη, που αν επαληθευτεί, οδηγεί σε μείωση και της ζητούμενης ποσότητας πετρελαίου.

Εν τω μεταξύ, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται έναντι των βασικών νομισμάτων της συναλλαγματικής αγοράς, καθώς η αγορά τοποθετείται στο ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων των αμερικανικών επιτοκίων, κάτι που αναμένεται να υποδηλώσει σήμερα σε ομιλία του και ο πρόεδρος της Fed, Άλαν Γκρίνσπαν.

Στις επιχειρηματικές ειδήσεις, κατά 18% εκτινάσσεται η τιμή της μετοχής της Napster, της εταιρίας διανομής ψηφιακής μουσικής μέσω διαδικτύου, μετά από δεύτερη αναβάθμιση των εκτιμήσεων της εταιρίας για την κερδοφορία τριμήνου.

Νέα δεδομένα στον κλάδο των αλκοολούχων ποτών αναμένεται να δημιουργήσει η συγχώνευση Allied Domecq με την γαλλική Pernod Ricard, γεγονός που επαναφέρει το ενδιαφέρον των επενδυτών στις μετοχές του κλάδου.

Στο μέτωπο των αναλυτών, η Lehman Bros αναβαθμίζει τη σύστασή της για τη μετοχή της Google σε ”overweight” από ”equal weight”, με τον επενδυτικό οίκο να αποδίδει την αλλαγή στις εκτιμήσεις του, στα ισχυρά θεμελιώδη και την σχετικά φθηνή αποτίμηση.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.438,05 μονάδες με κέρδη 0,18%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται ανοδικά κατά 0,18%, στις 1.994,54 μονάδες και ο S&P 500 ενισχύεται κατά 0,18%, στις 1.178,79 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, ανοδικές κινήσεις εκδηλώνονται στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη FTSE 100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου να σημειώνει κέρδη 0,70% στις 4.930,60 μονάδες, τον γαλλικό δείκτη CAC 40 να ενισχύεται κατά 0,63% στις 4.077,41 μονάδες και τον δείκτη Dax του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης να διαμορφώνεται στις 4.357,08 μονάδες με κέρδη 0,38%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v