Η Ουάσιγκτον μελετά μέτρα για ρούχα made in China

Μετά τη θεαματική εκτίναξη των κινεζικών εξαγωγών ρούχων στο τρίμηνο, η Ουάσιγκτον ξεκινά σειρά εμπορικές έρευνες που δημιουργούν συνθήκες για επιβολή περιορισμών στις εισαγωγές ενδυμάτων κινεζικής κατασκευής.

Η Ουάσιγκτον μελετά μέτρα για ρούχα made in China
Σε μια προσπάθεια να θέσει υπό έλεγχο την κυριαρχία της Κίνας στα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, η Ουάσιγκτον άρχισε σειρά εμπορικών ερευνών που δημιουργούν τις συνθήκες για την επιβολή περιορισμών στις εισαγωγές ρούχων κινεζικής κατασκευής.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης Μπους έπεται της εκτίναξης των εισαγωγών ρούχων και ινών από την Κίνα και των συνακόλουθων διαμαρτυριών των Αμερικανών κλωστοϋφαντουργών και των υποστηρικτών τους στο Κογκρέσο, ότι ο αμερικανικός κλάδος χάνει έδαφος ταχύτατα.



Οι εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων από την Κίνα ήταν αναμενόμενο να εκτιναχθούν μετά την ένταξη της χώρας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και το τέλος του καθεστώτος ποσοστώσεων για τις εξαγωγές των προϊόντων, με αποτέλεσμα ακόμη και το Πεκίνο να επιβάλει δασμούς στις εξαγωγές για να απαντήσει στις διεθνείς ανησυχίες.

Αλλά η άνοδος που εκδηλώθηκε στο πρώτο τρίμηνο της απελευθέρωσης ήταν τόσο μεγάλη που η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να την αγνοήσει.

Βάσει των όρων ένταξης της Κίνας στον ΠΟΕ, οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και τα άλλα μεγάλα εμπορικά μπλοκ έχουν το δικαίωμα μέχρι το 2008 να θέσουν ετήσια πλαφόν στις εισαγωγές ρούχων, εφόσον αποδειχθεί ότι αυτές διαταράσσουν το διεθνές εμπόριο.

Οι έρευνες που διατάχθηκαν καλύπτουν τρεις κατηγορίες: πλεκτά πουκάμισα και μπλούζες, βαμβακερά παντελόνια και βαμβακερά εσώρουχα.

Οι κινεζικές εισαγωγές των δύο πρώτων κατηγοριών αυξήθηκαν 11 φορές στο α’ τρίμηνο 2004, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, ενώ οι εισαγωγές εσωρούχων τετραπλασιάστηκαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v