Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτή επίδραση από BoJ και macro στην Wall

Η "θεραπεία σοκ" με 1,4 τρισ. στην ιαπωνική οικονομία κυριαρχεί στις συνεδριάσεις και στηρίζει την Wall, παρά τα απογοητευτικά στατιστικά και την απραξία ΕΚΤ και ΒοΕ. Σε χαμηλό μηνός οι ευρωαγορές.

Η «θεραπεία σοκ» 1,4 τρισ. στην ιαπωνική οικονομία κυριαρχεί στην σημερινή χρηματιστηριακή ψυχολογία και ωθεί υψηλότερα τους βασικούς δείκτες της Wall Street σε μια συνεδρίαση πλούσια σε στατιστικές ανακοινώσεις και εξελίξεις από τις κεντρικές τράπεζες.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται αυτή την ώρα ελαφρώς στις 14.547 μονάδες, ο S&P κερδίζει 0,02% στις 1.554 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί 0,33% στις 3.208 μονάδες.

Τα στατιστικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αμερικανική οικονομία ήταν δυσμενή και περιορίζουν την άνοδο στην Wall Street. Ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα 4 μηνών την περασμένη εβδομάδα στην αμερικανική οικονομία. Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι κατατέθηκαν 385.000 νέες αιτήσεις. Οι αναλυτές περίμεναν 353.000 αιτήσεις.

Οι αγορές αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον τα στοιχεία για την ανεργία Μαρτίου που θα ανακοινωθούν αύριο και θα επιβεβαιώσουν ή θα διαψεύσουν τις ελπίδες για σταθερή βελτίωση της οικονομίας των ΗΠΑ. Η σημερινή ανακοίνωση για τα εβδομαδιαία στοιχεία δεν δημιουργεί καλές προϋποθέσεις για την αυριανή ανακοίνωση.

Νωρίτερα ολοκληρώθηκαν οι τακτικές συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης και της Βρετανίας. Τόσο η ΕΚΤ όσο και η ΒοΕ κράτησαν σταθερά τα επιτόκια. Η ΒοΕ κράτησε το επιτόκιο της στερλίνας στο 0,5% και το μέγεθος του προγράμματος ποσοστικής χαλάρωσης στα 3785 δισ. στερλίνες. Η ΕΚΤ διατήρησε το επιτόκιο του ευρώ στο αρνητικό ρεκόρ του 0,75%.

Η «βόμβα» της ημέρας πάντως είναι το πακέτο μαζικής ρευστότητας που υποσχέθηκε η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας.

Η Bank of Japan απελευθέρωσε το πιο μεγάλο κύμα νομισματικής στήριξης, με την υπόσχεση ότι θα διαθέσει 1,4 τρισ. δολάρια στην οικονομία μέσα σε δύο χρόνια. Η ανακοίνωση προκάλεσε εκτίναξη 2,5% στο γεν και πτώση στα yields των κρατικών ομολόγων, ενώ ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei στο Τόκιο έκλεισε με άνοδο 2,21%. 

Στα χαμηλότερα επίπεδα ενός μηνός διολίσθησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, εξέφρασε φόβους ότι η οικονομία της ευρωζώνης κινδυνεύει να διολισθήσει σε βαθύτερη ύφεση.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 1,19% στις 6.344 μονάδες, ο DAX με απώλειες 0,73% στις 7.817 μονάδες, ενώ ο CAC υποχώρησε 0,77% στις 3.726 μονάδες.

O χρυσός συνεχίζει να υποχωρεί μετά την μεγάλη πτώση της προηγούμενης συνεδρίασης, ενώ το πετρέλαιο σταθεροποιείται μετά την χθεσινή διολίσθηση σε χαμηλό 4 μηνών.

Το συμβόλαιο του πολυτίμου μετάλλου "χάνει" 5 δολ. στα 1.549 δολ. ανά ουγκιά, ενώ του πετρελαίου υποχωρεί 1,08% στα 93,4 δολ. ανά βαρέλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v