Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H μεταποίηση προβλημάτισε τη Wall Street

Οριακή πτώση για Dow Jones μετά την απροσδόκητη επιβράδυνση της μεταποίησης στις ΗΠΑ. Ισχυρότερες οι πιέσεις για τους Standard & Poors και Nasdaq. Επέστρεψε στα1.600 δολάρια ανά ουγκιά ο χρυσός.

Οριακή πτώση για Dow μετά την απροσδόκητη επιβράδυνση της μεταποίησης στις ΗΠΑ. Ισχυρότερες οι πιέσεις για S&P και Nasdaq. Επέστρεψε στα $1.600/oz ο χρυσός. Κλειστά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Αναλυτικά ο δείκτης μεταποίησης ISM υποχώρησε αισθητά τον Μάρτιο στις 51,3 μονάδες έναντι 54,2 τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν οριακή πτώση στις 54 μονάδες ενώ υπενθυμίζεται ότι κάθε μέτρηση άνω των 50 μονάδων σηματοδοτεί επέκταση του κλάδου.

Στον αντίποδα, θετικά κρίνουν οι αναλυτές την αύξηση κατά 1,2% στις κατασκευαστικές δαπάνες τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ ως άλλη μια θετική ένδειξη για την στεγαστική αγορά.

Όπως ανέφερε ο αναλυτής της Warren Financial Service, Randall Warren, “Η χρηματιστηριακή αγορά παρουσιάζεται ιδιαίτερα ευάλωτη σε τόσο υψηλά επίπεδα. Τούτο σημαίνει ότι η Wall χρειάζεται θετικές οικονομικές αλλά και εταιρικές ειδήσεις για να διατηρηθεί αλλά και για να συνεχίσει υψηλότερα».

Από πλευράς συνεδρίασης σημαντικές πιέσεις (πτώση άνω του 0,7%) ασκήθηκαν σήμερα στους κλάδους βιομηχανίας και πρώτων υλών στη Wall Street. Συγκεκριμένα οι μετοχή της US Steel υποχώρησε 3,7%, της Joy Global 3,1% και της Freeport- McMoRan χαμηλότερα κατά 2,3%.

Επιπλέον η μετοχή της General Mills υποχώρησε 1,3% μετά την υποβάθμιση αξιολόγησης του τίτλου από την Morgan Stanley.

Στον τεχνολογικό κλάδο, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της Apple (-3,1%).

Στον αντίποδα ανοδικά κινήθηκε η μετοχή της BlackBerry μετά την ανακοίνωση ανέλπιστου λειτουργικού κέρδους στο δ’ τρίμηνο.

Υπενθυμίζεται ότι η Wall Street παρέμεινε κλειστή την Παρασκευή λόγω του εορτασμού του Πάσχα με τους δείκτες Dow και S&P να έχουν πιάσει ιστορικά υψηλά στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύθηκε 0,35% σε σχέση με το δολάριο στο 1,2852 δολ.

Στην αγορά ομολόγων στις ΗΠΑ, η απόδοση του 10ετούς υποχωρεί σε χαμηλό 4 εβδομάδων στο 1,84%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,26% στα 97 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 0,3% στα 1.600 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής ενισχυόταν 1,6% στο 0,91 δολ. ενώ το δικαίωμα της σημείωνε πτώση 1,8% στα 26,27 δολάρια.

Στη Wall, ο Dow σημείωσε πτώση 0,04%, στις 14.573,85 μονάδες. Ο S&P κινήθηκε χαμηλότερα 0,45%, κλείνοντας στις 1.562,17 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με απώλειες 0,87% στις 3.239,17 μονάδες.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρέμειναν κλειστά σήμερα ήτοι οι αγορές του Λονδίνου, της Φρανκφούρτης, του Παρισιού, του Μιλάνου και της Μαδρίτης.

Επιπλέον, τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια έκλεισαν χαμηλότερα, μετά την μάλλον απογοητευτική οικονομική έκθεση tankan της Bank of Japan και τα υποτονικά μεγέθη για την κινεζική μεταποίηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v