Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ευρωπαϊκές εξελίξεις προβλημάτισαν τη Wall

Οι δυσμενείς πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία πίεσαν χαμηλότερα Dow και S&P. Οριακή άνοδος για Nasdaq. Κάτω από το $1,28 το ευρώ. Περιορισμένος τζίρος εν όψει του εορτασμού του Πάσχα. Πέμπτη ημέρα ανόδου για πετρέλαιο.

Οι δυσμενείς πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία πίεσαν χαμηλότερα Dow και S&P. Οριακή άνοδος για Nasdaq. Κάτω από το $1,28 το ευρώ. Περιορισμένος τζίρος εν όψει του εορτασμού του Πάσχα. Πέμπτη ημέρα ανόδου για πετρέλαιο.

Η παρατεταμένη πολιτική κρίση στην Ιταλία σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην Κύπρο προβλημάτισαν τους επενδυτές στη Wall και οδήγησαν σε ήπιες απώλειες τους δείκτες Dow, S&P.

Ειδικότερα, η είδηση ότι ο Ιταλός πολιτικός Luigi Bersani αρνήθηκε τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας οδηγεί την χώρα προ των πυλών νέας εκλογικής αναμέτρησης με ανοιχτά όλα τα αποτελέσματα.

Αντίστοιχα και σήμερα οι αγορές κινήθηκαν στον απόηχο της τραπεζικής κρίσης στην Ευρωζώνη, συνέπειας των αποφάσεων του Eurogroup για την Κύπρο, με τους αναλυτές να σημειώνουν ωστόσο ότι παρά τους ελέγχους κεφαλαίου στην Κύπρο και την απειλή μετάδοσης της κρίσης, οι επενδυτές ψάχνουν αφορμή για νέες αγορές, τουλάχιστον στις ΗΠΑ.

Στο μέτωπο της αμερικανικής τα προσύμφωνα πωλήσεων κατοικιών μειώθηκαν 0,4% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ένωση κτηματομεσιτών της αμερικανικής αγοράς. Ο δείκτης που προσυμφώνων που καταρτίζει η ΝΑR διολίσθησε στο 104.8. Η ένωση τονίζει πάντως ότι οι μακροπρόθεσμες τάσεις συνεχίζουν να υποδεικνύουν ανάπτυξη. Επιπλέον, ο δείκτης έχει ήδη ενισχυθεί 8% σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2012.

Από πλευράς τίτλων, πιέσεις ασκήθηκαν στον τραπεζικό κλάδο με τις μετοχές των JP Morgan και Citigroup να υποχωρούν λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης έως και 0,9%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 0,17% στα 96,50 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 0,54% στα 1.606 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής υποχωρούσε 0,6% στο 0,89 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε πτώση 1,1% στα 26,11 δολάρια.

Στη Wall, ο Dow σημείωσε απώλειες 0,23%, στις 14.526,16 μονάδες. Ο S&P κινήθηκε χαμηλότερα 0,06%, κλείνοντας στις 1.562,85 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με άνοδο 0,12% στις 3.256,52 μονάδες.

Στις ευρωαγορές ο δείκτης FTSE υποχώρησε 0,18% στις 6.388 μονάδες, ο DAX τερμάτισε 1,15% χαμηλότερα στις 7.789 μονάδες, ενώ ο CAC διολίσθησε 0,98% στις 3.712 μονάδες. Το χρηματιστήριο στο Μιλάνο υποχώρησε 0,92% ενώ στη Μαδρίτη 1,13% στις 7.900 μονάδες.

Το ευρώ βούλιαξε κάτω από το 1,28 δολ. στον απόηχο της ατελέσφορης προσπάθειας σχηματισμού κυβέρνησης στην Ιταλία και κινήθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα 4 μηνών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v