Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διπλό ρεκόρ για τους Dow Jones και S&P

Τα καλύτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ και οι θετικές εταιρικές ειδήσεις, οδήγησαν σε νέα ιστορικά υψηλά τους Dow και S&P. Σε χαμηλό 4 εβδομάδων ο χρυσός. Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές.

Τα καλύτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ και οι θετικές εταιρικές ειδήσεις οδήγησαν σε νέα ιστορικά υψηλά τους Dow και S&P. Σε χαμηλό 4 εβδομάδων ο χρυσός. Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές.

Αναλυτικά οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν αισθητά τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα κατά 3%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο του τελευταίου 5μήνου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εμπορίου, η αύξηση αποδίδεται κυρίως στις αυξημένες παραγγελίες για αεροσκάφη.

Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 2,9% ενώ υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο οι βιομηχανικές παραγγελίες είχαν υποχωρήσει 3,7%.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Notz- Stucki & Cie, Pierre Mouton, “Είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την αμερικανική οικονομία. Η αμερικανική χρηματαγορά έχει κινηθεί και αποδώσει καλύτερα από την ευρωπαϊκή. Και υπάρχει καλό λόγος γι’ αυτό. Η Wall δεν είναι τόσο ακριβή αν αναλογιστεί κανείς την ανάπτυξη.»

Στο εταιρικό μέτωπο η μετοχή της εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων Hertz ενισχύθηκε 6,8% μετά την ανακοίνωση εντυπωσιακών προβλέψεων κερδοφορίας. Συγκεκριμένα η διοίκηση βλέπει τα κέρδη ανά μετοχή να αυξηθούν στα 3,10 έως 3,3 δολ. έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για αύξηση στα 2,39 δολ.

Επιπλέον η μετοχή της Fannie Mae ενισχύθηκε 15% καθώς ο αμερικανικός κολοσσός ανακοίνωσε τα μεγαλύτερα ετήσια κέρδη από το έτος ίδρυσης του. Συγκεκριμένα τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 17,2 δισ. δολάρια.

Παράλληλα στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν και οι αυτοκινητοβιομηχανίες στην Νέα Υόρκη, καθώς ανακοινώθηκαν τα στοιχεία πωλήσεων Μαρτίου. Η General Motors ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της αυξήθηκαν τον Μάρτιο 6,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα και διαμορφώθηκαν στα 245.950 οχήματα. Οι πωλήσεις της ιαπωνικής Toyota στην αμερικανική αγορά τον Μάρτιο αυξήθηκαν 1% στα 205.342 οχήματα.

Με εκτίναξη 48,7% αντέδρασε η μετοχή της BGC Partners μετά την απόφαση του Nasdaq OMX Group να αγοράσει την ηλεκτρονική αγορά αμερικανικών ομολόγων της εταιρίας σε μια συμφωνία ύψους 1,23 δισ. δολ.

Στον αντίποδα η μετοχή της Hewlett – Packard υποχώρησε 5,2% μετά την υποβάθμιση της αξιολόγησης του τίτλου από τη Goldman Sachs σε “Sell” από “Neutral” προηγουμένως.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,10% στα 97,01 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 1,5% στα 1.577 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής υποχωρούσε 8,8% στο 0,83 δολ. ενώ το δικαίωμα της σημείωνε άνοδο 1,8% στα 26,70 δολάρια.

Στη Wall, ο Dow σημείωσε κέρδη 0,61%, στις 14.662,01 μονάδες. Ο S&P κινήθηκε υψηλότερα 0,52%, κλείνοντας στις 1.570,25 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με άνοδο 0,48% στις 3.254,86 μονάδες.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, η πτώση του κόστους δανεισμού στην ευρω-περιφέρεια και ειδικά την Ιταλία και την Ισπανία, καθώς και οι εξελίξεις γύρω από την Vodafone, που προκάλεσαν μεγάλη άνοδο στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο και αναθέρμαναν τις ελπίδες για κινητικότητα στις εξαγορές και συγχωνεύσεις, βοήθησαν την ευρωπαϊκή ανάκαμψη.

Ο τίτλος της Vodafone ενισχύθηκε έως 6% κι έκλεισε την συνεδρίαση με άνοδο 2,9% στα υψηλότερα επίπεδα 5 ετών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύθηκε 1,3% στην πρώτη συνεδρίαση του Απριλίου, έχοντας κλείσει τον Μάρτιο με άνοδο επί 10 συνεχόμενο μήνα.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 1,24% στις 6.491 μονάδες, ο DAX με κέρδη 1,91% στις 7.944 μονάδες, και ο CAC 1,97% υψηλότερα στις 3.805 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v