Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψε στα "πράσινα" η Wall Street

Οι αγοραστές επιστρέφουν στην Wall, με αισιοδοξία για την αμερικανική οικονομία. Κερδίζει 100 μονάδες ο Dow. Κινητικότητα στις τηλεπικοινωνίες λόγω Vodafone. Μίνι ράλι ευρωαγορών με άνοδο 2% του DAX. "Βουτιά" χρυσού.

Ανακάμπτουν οι βασικοί δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο μετά τις απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς επικρατεί αισιοδοξία για τις αμερικανικές στατιστικές ανακοινώσεις.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,71% ή 103 μονάδες στις 14.676 μονάδες, ο S&P κερδίζει 0,69% στις 1.573 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 0,8% υψηλότερα στις 3.265 μονάδες.

Εχοντας κλείσει το α΄ τρίμηνο σε επίπεδα ρεκόρ για τους δείκτες Dow Jones Industrial Average και S&P 500, η Wall Street ξεκίνησε χθες το β΄ τρίμηνο με διορθωτικές διαθέσεις. Τις πιέσεις δημιουργησαν τα υποτονικά μεγέθη για τον κλάδο μεταποίησης.

Η μεγάλη στατιστική ανακοίνωση της εβδομάδας αναμένεται την Παρασκευή με τα στοιχεία για την απασχόληση, που θα επιβεβαιώσουν ή θα διαψεύσουν τις ελπίδες σταθερής βελτίωσης της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ.

Σήμερα, ανακοινώθηκε ότι οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν αισθητά τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ. Οι παραγγελίες για τα αγαθά που παράγουν τα αμερικανικά εργοστάσια αυξήθηκαν 3% με την μεγαλύτερη άνοδο πέντε μηνών.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, μεγάλη κινητικότητα επικρατεί στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο σε Ευρώπη και ΗΠΑ, μετά την φήμη η AT&T Inc. και η Verizon Communications Inc. είναι πιθανό να καταθέσουν από κοινού προσφορά εξαγοράς της βρετανικής επιχείρησης κινητής τηλεφωνίας Vodafone Group, η μετοχή της οποίας εκτινάσσεται πάνω από 6% στο Λονδίνο.

Κατά τα λοιπά στο επίκεντρο βρίσκονται και οι αυτοκινητοβιομηχανίες στην Νέα Υόρκη, καθώς ανακοινώνονται τα στοιχεία πωλήσεων Μαρτίου. Η General Motors ανακοίνωσε ότι οι πωλησεις της αυξήθηκαν τον Μάρτιο 6,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα και διαμορφώθηκαν στα 245.950 οχήματα. Οι πωλήσεις της ιαπωνικής Toyota στην αμερικανική αγορά τον Μάρτιο αυξήθηκαν 1% στα 205.342 οχήματα.

Με εκτίναξη 40% αντιδρά η μετοχή της BGC Partners μετά την απόφαση του Nasdaq OMX Group να αγοράσει την ηλεκτρονική αγορά αμερικανικών ομολόγων της εταιρίας σε μια συμφωνία ύψους 1,23 δισ. δολ.

Αρνητικά αντιδρά η Apple στην απόφαση της Goldman Sachs να αφαιρέσει την μετοχή από τον κατάλογο με τις συστάσεις «σίγουρη αγορά» αν και διατήρησε σύσταση «αγοράς» για τον τίτλο.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενισχύθηκαν δυναμικά, μετά την πολυήμερη διακοπή για τον εορτασμό του καθολικού Πάσχα, αψηφώντας τα υποτονικά στατιστικά μεγέθη για τον κλάδο μεταποίησης και την ανεργία.

Η πτώση του κόστους δανεισμού στην ευρω-περιφέρεια και ειδικά την Ιταλία και την Ισπανία, καθώς και οι εξελίξεις γύρω από την Vodafone, που προκάλεσαν μεγάλη άνοδο στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο και αναθέρμαναν τις ελπίδες για κινητικότητα στις εξαγορές και συγχωνεύσεις, βοήθησαν την ευρωπαϊκή ανάκαμψη.

Ο τίτλος της Vodafone ενισχύθηκε έως 6% κι έκλεισε την συνεδρίαση με άνοδο 2,9% στα υψηλότερα επίπεδα 5 ετών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύθηκε 1,3% στην πρώτη συνεδρίαση του Απριλίου, έχοντας κλείσει τον Μάρτιο με άνοδο επί 10 συνεχόμενο μήνα.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 1,24% στις 6.491 μονάδες, ο DAX με κέρδη 1,91% στις 7.944 μονάδες, και ο CAC 1,97% υψηλότερα στις 3.805 μονάδες.

Η ισχύς του δολαρίου συνεισφέρει στις πιέσεις στον χρυσό, που χάνει πάλι το ψυχολογικό επίπεδο των 1.600 δολ. ανά ουγκιά. Το συμβόλαιο Ιουνίου του πολυτίμου μετάλλου υποχωρεί 1,1% στα 1.582,60 δολ. ανά ουγκιά. Μια μέρα πρίν ο χρυσός είχε επανακτήσει τα 1.600 δολ. με άνοδο 5 δολαρίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v