Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Siemens:Νέο κέντρο δοκιμών για ανεμογεννήτριες

Ο Τομέας Ενέργειας της Siemens έχει εγκαινιάσει δύο μεγάλες μονάδες δοκιμών Έρευνας & Ανάπτυξης για την τεχνολογία των ανεμογεννητριών στη Δανία.

Siemens:Νέο κέντρο δοκιμών για ανεμογεννήτριες
Ο Τομέας Ενέργειας της Siemens έχει εγκαινιάσει δύο μεγάλες μονάδες δοκιμών Έρευνας & Ανάπτυξης για την τεχνολογία των ανεμογεννητριών στη Δανία.

Το νέο κέντρο δοκιμών στο Brande περιλαμβάνει χώρους δοκιμών για μεγάλα εξαρτήματα των ανεμογεννητριών της Siemens, όπως γεννήτριες, κύρια ρουλεμάν και πλήρεις ατράκτους. Στο Aalborg, επτά χώροι δοκιμών μπορούν να πραγματοποιήσουν ολοκληρωμένες δοκιμές σε πτερύγια, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου πτερυγίου στον κόσμο μήκους 75 μέτρων. Συνδυαστικά, οι δύο μονάδες αποτελούν το μεγαλύτερο παγκοσμίως κέντρο δοκιμών για την τεχνολογία των ανεμογεννητριών.

«Οι επενδύσεις μας στις δοκιμές σήμερα θα έχουν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση για τους πελάτες μας αύριο», δήλωσε ο Felix Ferlemann, Διευθύνων Σύμβουλος του τμήματος Αιολικής Ενέργειας του Τομέα Ενέργειας της Siemens. «Με τις εκτεταμένες μας δοκιμές σε όλα τα βασικά εξαρτήματα μιας ανεμογεννήτριας, μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τον κίνδυνο τεχνικών θεμάτων σε αυτόν τον τομέα. Η συνεχής δέσμευσή μας στο R&D και στις δοκιμές, μας επιτρέπει να προσφέρουμε ανεμογεννήτριες που είναι ταυτόχρονα οι πλέον πρωτοποριακές αλλά και οι πιο αξιόπιστες».

Τα δύο κέντρα δοκιμών στη Δανία περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις δοκιμών εσωτερικού χώρου με έκταση μεγαλύτερη από 27.000 τετραγωνικά μέτρα. Οι χώροι ελέγχου ατράκτων στο Brande συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο προηγμένων στη βιομηχανία. Έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν δοκιμές της πλατφόρμας D6 direct drive της Siemens, των μεγαλύτερων ανεμογεννητριών που διαθέτει η εταιρεία αυτή τη στιγμή με ονομαστική ισχύ 6 megawatts, και μπορούν να πραγματοποιήσουν δοκιμές και για ακόμα μεγαλύτερες.

Οι επτά χώροι δοκιμών πτερυγίων που βρίσκονται στο Aalborg, σε συνδυασμό με τους τρεις χώρους δοκιμών πτερυγίων στο Brande συνιστούν τη μεγαλύτερη μονάδα δοκιμών πτερυγίων στον κόσμο, τόσο σε μέγεθος όσο και σε πεδίο εφαρμογής.

Οι εγκαταστάσεις στο Aalborg μπορούν να πραγματοποιούν πλήρεις δοκιμές για το μήκους 75 μέτρων πτερύγιο της Siemens, το μεγαλύτερο πτερύγιο ανεμογεννήτριας που βρίσκεται σε λειτουργία, αλλά και για ακόμα μεγαλύτερα. Τα πτερύγια των ανεμογεννητριών είναι πλέον μεγαλύτερα από κάθε άλλη σύνθετη κατασκευή στον κόσμο. Για παράδειγμα, το μήκος του φτερού ενός Airbus A380 είναι μικρότερο από το μισό πτερύγιο Β75.

Στις καινούργιες της εγκαταστάσεις δοκιμών, η Siemens μπορεί να πραγματοποιεί Δοκιμές Κύκλου Ζωής ΥψηλήςΕπίσπευσης (HALT) σε όλα τα βασικά εξαρτήματα των πλατφόρμων ανεμογεννητριών με απευθείας μετάδοση κίνησης και με κιβώτιο ταχυτήτων (geared). Στα προγράμματα δοκιμών HALT, τα οποία μπορεί να διαρκέσουν έως και έξι μήνες, η Siemens εκθέτει τα πρωτότυπα σε πολύ υψηλότερα φορτία από αυτά που κανονικά θα αντιμετώπιζαν στον πλήρη κύκλο ζωής τους σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας.

«Στις δοκιμές HALT, συμπιέζουμε τα μεγαλύτερα φορτία μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς αυτά είναι που κατά κύριο λόγο επηρεάζουν την ανεμογεννήτρια», δήλωσε κ. Ferlemann, Διευθύνων Σύμβουλος του Τμήματος Αιολικής Ενέργειας της Siemens. Κατά τη διάρκεια των ελέγχων HALT των πτερυγίων, για παράδειγμα, ολοκληρωμένα πρωτότυπα ταλαντεύονται με μεγαλύτερες αποκλίσεις από αυτές που θα αντιμετώπιζαν στην πράξη για δύο εκατομμύρια κάθετες περιστροφές και εν συνεχεία για δύο εκατομμύρια οριζόντιες περιστροφές.

Το 2013 σηματοδοτεί την 25η επέτειο του τμήματος Ελέγχου και Μετρήσεων του Τμήματος Αιολικής Ενέργειας της Siemens. To 1988, η εταιρεία ήταν η πρώτη στη βιομηχανία αιολικής ενέργειας που εγκαινίασε εσωτερικό Τμήμα Ελέγχου και Μετρήσεων, το οποίο μπορούσε να πραγματοποιήσει όλες τις μετρήσεις πεδίου που απαιτούνταν για την ανάπτυξη και τον έλεγχο των σύγχρονων ανεμογεννητριών.

«Η καινοτομία πρέπει πρώτα να επικυρωθεί, για να εφαρμοστεί με επιτυχία», δήλωσε ο κ. Ferlemann. «Η Siemens είναι η εταιρεία που διαθέτει τη σημαντικότερη εμπειρία στις δοκιμές και την πραγματοποίηση μετρήσεων πεδίου στη βιομηχανία αιολικής ενέργειας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v