Πτώση στη Wall με οδηγό το Nasdaq

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη Wall Street, με τις εταιρίες τεχνολογίας και ημιαγωγών να βρίσκονται στο επίκεντρο των πιέσεων, γεγονός που αποτυπώθηκε στην κίνηση του Nasdaq, ενώ νευρικά κινήθηκε ο δείκτης Dow, χωρίς να καταφέρει να κλείσει σε θετικό έδαφος. Πτώση σήμερα στην Ευρώπη.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη Wall Street, με τις εταιρίες τεχνολογίας και ημιαγωγών να βρίσκονται στο επίκεντρο των πιέσεων, γεγονός που αποτυπώθηκε στην κίνηση του Nasdaq, ενώ νευρικά κινήθηκε ο δείκτης Dow, χωρίς να καταφέρει να κλείσει σε θετικό έδαφος. Πτώση σήμερα στην Ευρώπη.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Dow Jones βρίσκεται από χθες κοντά σε νέα υψηλά επίπεδα. Η τελευταία φορά που ο δείκτης βρέθηκε στο κλείσιμο πάνω από το επίπεδο των 11.000 μονάδων ήταν τον Ιούνιο του 2001, ενώ στις 14 Ιανουαρίου 2000 είχε καταγράψει υψηλό στις 11.722,98 μονάδες.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq διαπραγματεύονται αντιστοίχως περίπου 20% και 60% χαμηλότερα των υψηλών τους το Μάρτιο του 2000.

Στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκε η μετοχή της Texas Instruments, η οποία περιέκοψε τις προβλέψεις της σχετικά με τα αποτελέσματα της στο πρώτο τρίμηνο, κάνοντας λόγω για κέρδη ανά μετοχή 22-24 σεντς, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για κέρδη 22-26 σεντς.

Υποχώρηση σημείωσε και η μετοχή της Intel Corp. καθώς η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ιαπωνίας προειδοποίησε την ιαπωνική μονάδα της εταιρίας να αποσύρει κάποιες ρήτρες κινήτρων που περιλαμβάνουν τα συμβόλαια πωλήσεων για μικροεπεξεργαστές.

Θετικότερα ήταν τα νέα για τις μετοχές των εταιριών του Διαδικτύου. Η UBS προχώρησε σε αναβάθμιση των προβλέψεων της συστήνοντας ”buy” από ”neutral” για τη μετοχή της Yahoo Inc. και ”neutral” από ”sell” για τη μετοχή της Google Inc.. Παράλληλα εξέδωσε σύσταση ”neutral” από ”sell” για τη μετοχή της εταιρίας βιοτεχνολογίας Dendreon Corp.

Παράλληλα, ο Όμιλος εταιριών Qualcomm ανακοίνωσε ότι το διοικητικό της συμβούλιο αποφάσισε να αυξήσει στα 2 δισ. δολάρια την αξία των ιδίων μετοχών που σχεδιάζει να επαναγοράσει, ενώ θα διανείμει μέρισμα 9 σεντς ανά μετοχή έναντι 7 σεντς που ήταν η αρχική πρόταση.

Από τις μετοχές του Dow κέρδη αποκόμισαν εκείνες των IBM, Home Depot, United Technologies και American International Group. Στον αντίποδα, οι μετοχές των Walt Disney, General Motors, American Express και McDonald’s ήταν μεταξύ των blue chips που κατέγραψαν απώλειες.

Κινητικότητα εμφάνισε και ο κλάδος των εταιριών λιανικών πωλήσεων καθώς τα στοιχεία από την αρμόδια επιτροπή υποδεικνύουν επιβράδυνση της αύξησης των πωλήσεων καταστημάτων λιανικής.

Η μετοχή της Circuit City Stores υποχώρησε μετά την απόρριψη της προσφοράς της Highfield Capital Managements για εξαγορά της εταιρίας έναντι τιμήματος ύψους 17 δολαρίων ανά μετοχή. Παράλληλα η εταιρία προχώρησε σε αύξηση του προγράμματος επαναγοράς μετοχών της από τα 400 εκατ. δολάρια στα 800 εκατ. δολάρια.

Το δικαίωμα της Εθνικής κέρδισε 0,80%, στα 7,59 δολάρια, ενώ το ADR του ΟΤΕ ενισχύθηκε 1,13%, στα 9,86 δολάρια. Ανοδος 0,22% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 27,06 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.912 μονάδες με μικρή υποχώρηση 0,22%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κατέγραψε απώλειες 0,80% στις 2.073 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,48% και έκλεισε στις 1.219 μονάδες.

Πτωτικά κινήθηκαν σήμερα οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 0,32% στις 5.010,90 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 0,71% και διαμορφώθηκε στις 4.396,50 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 4.085,38 μονάδες εμφανίζοντας υποχώρηση κατά 0,55%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v