Σήμα κινδύνου από Buffet για δολάριο

Προειδοποιεί για το δολάριο και τις ξένες επενδύσεις στις ΗΠΑ και επιδίδεται σε δριμεία αυτοκριτική για το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να πετύχει τις επιθυμητές αποδόσεις στο έτος, αν και τα κέρδη από τα ”στοιχήματα” εναντίον του αμερικανικού νομίσματος του απέφεραν κέρδη 1,8 δισ. δολ. Η ετήσια επικοινωνία του Warren Buffet με τους μετόχους της Berkshire Hathaway αποτελεί πάντοτε είδηση στις αγορές.

του Dan Roberts στη Νέα Υόρκη

Ο Warren Buffet προειδοποίησε για τους κινδύνους του αμερικανικού εμπορικού ελλείμματος, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμησή του για περαιτέρω συρρίκνωση του δολαρίου στην αγορά συναλλάγματος, σε επιστολή του προς τους μετόχους της Berkshire Hathaway, της ασφαλιστικής-επενδυτικής εταιρίας του μεγιστάνα.

O δισεκατομμυριούχος διαχειριστής κεφαλαίων δεν δίστασε να τονίσει ότι η απόδοσή του ως προέδρου της εταιρίας ήταν ανεπαρκής, καθώς απέτυχε στην αναζήτησή του για νέες επενδύσεις. Τα ετήσια αποτελέσματα έδειξαν ότι η λογιστική αξία των μετοχών της Berkshire Hathaway απέδωσε λιγότερο σε σχέση με το σύνολο της χρηματιστηριακής αγοράς για δεύτερο συνεχόμενο έτος, ενώ τα κέρδη για το σύνολο της ετήσιας χρήσης υποχώρησαν κατά 10%.

Ωστόσο, ο σκεπτικισμός του αναφορικά με τις τρέχουσες αποτιμήσεις στην αγορά συνεχίζεται καθώς τα χρηματικά διαθέσιμα της Berkshire ενισχύθηκαν από 36 δισ. δολ. το 2003 σε 43 δισ. δολ. μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Επίσης, αυξήθηκε και το ”στοίχημα” του κ. Buffet εναντίον του δολαρίου. Τα συμβόλαια συναλλάγματος -κυρίως θέσεις short στο δολάριο- διπλασιάστηκαν εντός του έτους στα 21,4 δισ. δολ. παράγοντας κέρδη 1,8 δισ. δολ., καθώς το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε έναντι των υπόλοιπων βασικών νομισμάτων.

Σε αυτά τα κέρδη από την αγορά συναλλάγματος οφείλεται η μεγαλύτερη του αναμενόμενου αύξηση των κερδών στο τέταρτο τρίμηνο, από 2,39 δισ. δολ. σε 3,34 δισ. δολ.

Ο κ. Buffet προειδοποίησε για το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα και την ανάγκη χρηματοδότησής του με ξένες επενδύσεις. ”Η διασπορά του πλούτου των ΗΠΑ στον υπόλοιπο κόσμο προχωρά με 1,8 δισ. δολ. ημερησίως, σημειώνοντας αύξηση 20% σε σχέση με την τελευταία μας επικοινωνία πέρυσι. Ως εκ τούτου, οι υπόλοιπες χώρες ελέγχουν στην παρούσα φάση 3.000 δισ. δολ. των ΗΠΑ”. Συγκεκριμένα, προειδοποιεί ότι ένα σημαντικό ποσοστό των κερδών στις ΗΠΑ θα πρέπει να πληρωθεί σε ”ξένα αφεντικά”.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway παραδέχεται ότι δεν έκανε πολύ καλά τη δουλειά του πέρυσι στο να βρει τρόπους να κερδίσει από τις ασυνήθιστες συνθήκες της αγοράς.

”Η ελπίδα μου ήταν ότι θα προχωρούσα σε διάφορες εξαγορές αξίας δισεκατομμυρίων ώστε να προσθέσω νέα σημαντικά κέρδη στα ήδη υπάρχοντα. Όμως, απέτυχα”, τονίζει. ”Επιπροσθέτως, βρήκα πολύ λίγες πραγματικά ελκυστικές μετοχές για αγορά. Ως εκ τούτου, η Berkshire ολοκλήρωσε το έτος με χρηματικά διαθέσιμα 43 δισ. δολ., μια καθόλου ευχάριστη θέση”.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v