ΗΠΑ: Hedge fund κατηγορείται για μαζική εξαπάτηση

Οι Αμερικανοί επενδυτές έχουν χάσει τα περισσότερα από τα 81 εκατ. δολ. που είχαν επενδύσει σε μια επενδυτική εταιρία με hedge funds, ως αποτέλεσμα ”μαζικής εξαπάτησης”, όπως επισημαίνει η Securities and Exchange Commission.

του David Wighton στη Νέα Υόρκη

Οι Αμερικανοί επενδυτές έχουν χάσει τα περισσότερα από τα 81 εκατ. δολ. που είχαν επενδύσει σε μια επενδυτική εταιρία με hedge funds, ως αποτέλεσμα ”μαζικής εξαπάτησης”, όπως επισημαίνει η Securities and Exchange Commission.

H ρυθμιστική αρχή επισημαίνει ότι οι ιθύνοντες στον όμιλο KL Finance, εταιρία με hedge funds από το Palm Beach, απορρόφησαν κεφάλαια από 250 επενδυτές, καυχώμενοι για αποδόσεις που ξεπερνούν την αγορά, τη στιγμή που στην πραγματικότητα τα Αμοιβαία Κεφάλαια της εταιρίας κατέγραφαν ”τεράστιες ζημιές”.

Η SEC κατονόμασε τον John Kim, επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης κεφαλαίων, τον Won Sok Lee και τον Yung Bae Kim ως υπεύθυνους για την απάτη, ”παγώνοντας” τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Η κλίμακα των ζημιών καθιστά την ΚL μια από τις μεγαλύτερες καταρρεύσεις hedge funds των πρόσφατων χρόνων. Ο Charles Grandante της εταιρίας συμβουλευτικών υπηρεσιών Hennessee Group επισημαίνει ότι οι περισσότερες υποθέσεις αυτού του τύπου αφορούσαν hedge funds με κεφάλαια υπό διαχείριση κάτω των 30 εκατ. δολ.

Η SEC κατηγορεί την εταιρία ότι από το 1999 έως και τον προηγούμενο μήνα τα hedge funds της εταιρίας απορροφούσαν χρήματα από την αγορά, λέγοντας ότι αποκομίζουν ετήσιες αποδόσεις έως και 150%. Όμως, οι επενδυτικοί σύμβουλοι της εταιρίας έστελναν ψευδείς οικονομικές καταστάσεις στους επενδυτές, με τα Αμοιβαία τους Κεφάλαια να εμφανίζουν επίμονα υψηλές αποδόσεις.

Οι έρευνες τόσο της SEC όσο και της εισαγγελικής αρχής επικεντρώνονται στο να διαπιστώσουν αν οι ζημιές που εμφανίζουν τα hedge funds οφείλονται μόνο σε ζημιές από λανθασμένες επενδύσεις.

Η SEC επισημαίνει ότι οι διαχειριστές της εταιρίας κέρδισαν ”σημαντικές προμήθειες” από τα κεφάλαια, εκτός από την προμήθεια απόδοσης που ήταν κλασικά στο 20% των κερδών.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v