Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκεντρώνει δυνάμεις η Wall σε 5ετή υψηλά

Η θετική στροφή στο αμερικανικό ΑΕΠ και οι υποσχέσεις Fed και ΕΚΤ για την ρευστότητα, ωθούν ακόμη υψηλότερα την Wall αν και, 80 μονάδες πριν το ιστορικό ρεκόρ, ο Dow "κομπιάζει". Ανοδος σε Ευρώπη και Ασία.

Ανακούφιση προκάλεσε η ευνοϊκή «στροφή» στο αμερικανικό ΑΕΠ και συντηρεί την θετική τάση στους βασικούς δείκτες της Wall Street, αν η επικείμενη επιβολή των αυτόματων περικοπών στην αμερικανική οικονομία και η προσέγγιση επιπέδων ρεκόρ, εμπνέουν συγκράτηση

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,09% στις 14.086 μονάδες, ο S&P κερδίζει 0,13% στις 1.518 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ενισχύεται 0,24% στις 3.170 μονάδες.

Ο δείκτης S&P 500 κλείνει τον Φεβρουάριο με κέρδη 1,2%, γεγονός που παραδοσιακά μεταφράζεται σε ένδειξη ότι όλη η φετινή χρονιά θα είναι καλή για τις μετοχές. Σύμφωνα με αναλύσεις, η άνοδος του δείκτη τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο προμηνύει καλή συνολική χρονιά για την αγορά.

Στις στατιστικές εξελίξεις της συνεδρίασης, από την νέα μέτρηση του υπουργείου Εμπορίου για την αμερικανική ανάπτυξη, προέκυψε θετική ανάπτυξη (+0,1%) για το δ΄ τρίμηνο του 2012, σε σχέση με την αρνητική συρρίκνωση (-0,1%) που είχε καταγραφεί στην πρώτη μέτρηση.

Σύμφωνα μάλιστα με ξεχωριστά στοιχεία από το υπουργείο Εργασίας, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας μειώθηκε 22.000 την περασμένη εβδομάδα. Στα ταμεία εμφανίστηκαν 344.000 νέοι άνεργοι.από 366.000 στο προηγηθέν διάστημα.

Τα στοιχεία αυτά δίνουν πρόσθετη ώθηση στην αγορά, που χθες ολοκλήρωσε την καλύτερη συνεδρίαση των δύο τελευταίων μηνών, χάρη στις «υποσχέσεις» τόσο του διοικητή της Federal Reserve, Ben Bernanke όσο και της ΕΚΤ, Mario Draghi, ότι δεν θα σταματήσουν τα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με άνοδο 1,3% στις 14.075 μονάδες, δηλαδή μόλις 89 χαμηλότερα από το ρεκόρ του Οκτωβρίου 2007 (14.164 μονάδες).

Αναλυτές εκτιμούν ότι η προσέγγιση των υψηλών είναι πιθανό να προσελκύσει ακόμη περισσότερους επενδυτές, καθώς ίσως η αγορά συνειδητοποιεί ότι οι επιπτώσεις των αυτόματων περικοπών στην αμερικανική οικονομία, που θα επιβληθούν από την Παρασκευή αν δεν βρεθεί πολιτική συμφωνία για την αποφυγή τους, δεν θα είναι τόσο δυσμενείς όσο φοβάται.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η Groupon βουλιάζει 26% μετά την προειδοποίηση ότι ίσως δεν αντεπεξέλθει στις προβλέψεις των αναλυτών του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Η J.C. Penney Co. διολισθαίνει 16% γιατί τα αποτελέσματά της δεν ικανοποίησαν, ενώ η Sears Holdings αντιδρά με άνοδο 3% στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενισχύθηκαν επί δεύτερη συνεδρίαση, καθώς εκτονώνονται οι φόβοι για το ιταλικό πολιτικό αδιέξοδο.

Ο δείκτης FTSE ενισχύθηκε 0,56% στις 6.361 μονάδες, ο DAX κερδισε 0,86% στις 7.742 μονάδες, ενώ ο CAC έκλεισε με άνοδο 0,85% στις 3.723 μονάδες.

Οι βασικοί δείκτες στο Σίδνεϊ και στο Τόκιο αντέδρασαν με άνοδο 2% στον διορισμό του Haruhiko Kuroda, που εκτιμάται ότι θα εφαρμόσει χαλαρή πιστωτική πολιτική, στην διοίκηση της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας.

Στις υπόλοιπες αγορές ο χρυσός παραμένει κάτω από το ψυχολογικά σημαντικό όριο των 1.600 δολ. ανά ουγκιά, ενώ το πετρέλαιο υποχωρεί καθώς το δολάριο ενισχύεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v