Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δυναμική επαναφορά της Wall Street

Η σχετική επιτυχία της ιταλικής δημοπρασίας καταπραΰνει τους φόβους για νέα έξαρση στην κρίση χρεών της ευρωζώνης. Επιστροφή της Wall σε ανοδική πορεία, στις 14.000 μονάδες ο Dow. Στο επίκεντρο ο Bernanke.

Η σχετική επιτυχία της δημοπρασίας ιταλικών ομολόγων καταπραΰνει τους φόβους για νέα έξαρση στην κρίση χρεών της ευρωζώνης και εμπνέει ανάκαμψη στις αγορές.

Θετικές επιδράσεις προκαλούν στην Wall Street τα στατιστικά στοιχεία της ημέρας , ενώ αναμένεται η δεύτερη κατάθεση του κεντρικού τραπεζίτη Ben Bernanke στην τραπεζική επιτροπή της Γερουσίας.

Μετά από σταθεροποιητικό άνοιγμα, αυτή την ώρα ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 1% στις 14.039 μονάδες, ο S&P κερδίζει 1,14% στις 1.514 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 1,23% στις 3.168 μονάδες

Τα ευνοϊκά χθεσινά σχόλια του επικεφαλής της Fed και οι ευνοϊκές μακροοικονομικές ανακοινώσεις στήριξαν υψηλότερα την Wall Street στην προηγούμενη συνεδρίαση, αλλά η αναταραχή στον απόηχο των ιταλικών εκλογών περιόρισε τα κέρδη.

Σήμερα, η στατιστική εικόνα δεν είναι εξίσου ευνοϊκή, καθώς οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών μειώθηκαν αναπάντεχα τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ. Οι παραγγελίες εξοπλισμού, που αποτυπώνουν τις επενδυτικές διαθέσεις των Αμερικανών επιχειρηματιών, μειώθηκαν 5,2%. Πάντως η πτώση αποδόθηκε κυρίως στον εξοπλισμό μεταφορών. Πλην των ευμετάβλητων κλάδων μεταφορών, οι παραγγελίες στην υπόλοιπη οικονομία ήταν εύρωστες και αναπτύχθηκαν 1,9%.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η Priceline.com ενισχύεται 5% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της για το δ΄ τρίμηνο.

Αντιθέτως το Q4 της First Solar Inc. απογοήτευσε και η μετοχή της βουλιάζει 14%.

Κινητικότητα παρατηρείται στην μετοχή της J.P. Morgan Chase, που ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει 19.000 θέσεις εργασίας περιορίζοντας τις δαπάνες κατά 1 δισ. δολ.

Το ιταλικό «δράμα» συνέχισε να επισκιάζει τις συναλλαγές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τα πρόσημα ήταν μικτά στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης, αλλά η δυναμική άνοδος της Wall Street, όπως και η σχετική επιτυχία της δημοπρασίας ιταλικών ομολόγων, στήριξαν τελικώς θετική αντίδραση και στις ευρωαγορές.

Ο δείκτης FTSE ενισχύθηκε 0,89% στις 6.326 μονάδες, ο DAX κέρδισε 1,04% στις 7.676 μονάδες, ενώ ο CAC κέρδισε 1,915% στις 3.640 μονάδες.

Ο δείκτης ΜΙΒ στο Μιλάνο, που βούλιαξε χθες 5%, έκλεισε σήμερα με άνοδο 1,77% στις 15.827 μονάδες.

Τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια ενισχύθηκαν, αλλά ο Nikkei στο Τόκιο διολίσθησε 1,3%.

Το συμβόλαιο Απριλίου του χρυσού υποχωρεί 9 δολ. στα 1.607 δολ. ανά ουγκιά, ενώ του πετρελαίου ενισχύεται 30 σεντς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v