Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γκρίλο: Δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση

Ο Μπέπε Γκρίλο, ηγέτης του κινήματος "Πέντε Αστέρια", δήλωσε την Τετάρτη ότι θα στηρίξει μεμονωμένα μέτρα στη βουλή, αλλά δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε οποιαδήποτε κυβέρνηση συγκροτηθεί από τα παραδοσιακά κόμματα.

Γκρίλο: Δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση
Ο Μπέπε Γκρίλο, ηγέτης του κινήματος "Πέντε Αστέρια", δήλωσε την Τετάρτη ότι θα στηρίξει μεμονωμένα μέτρα στη βουλή, αλλά δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε οποιαδήποτε κυβέρνηση συγκροτηθεί από τα παραδοσιακά κόμματα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Γκρίλο ανέφερε στο Twitter ότι το κίνημα "Πέντε Αστέρια" δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο Δημοκρατικό Κόμμα (κεντροαριστερά) ή σε οποιαδήποτε άλλο κόμμα, αλλά θα ψηφίσει υπέρ νόμων που "ανταποκρίνονται στο πρόγραμμα του".

Ο κ. Γκρίλο αποκάλεσε τον Μπερσάνι "έναν νεκρό που μιλάει", λέγοντας ότι είναι ένας πολιτικός τυχοδιώκτης που θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί μετά το αποτέλεσμα της Δευτέρας. 

Από την πλευρά του ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει ένα μήνυμα πολιτικής σταθερότητας πριν την έναρξη των εργασιών του ιταλικού κοινοβουλίου στις 15 Μαρτίου.

"Αν δεν υπάρξει ένα μήνυμα σταθερότητας μέχρι τότε, κινδυνεύουμε να πληρώσουμε ένα πολύ υψηλό τίμημα" σημείωσε ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός.

"Καμία πολιτική δύναμη δεν μπορεί να αγνοήσει την αξία μιας υπεύθυνης διακυβέρνησης" πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο ηγέτης της ιταλικής κεντροαριστεράς, Λουίτζι Μπερσάνι, εξέφρασε την πρόθεσή του να απευθυνθεί στο κοινοβούλιο για τον σχηματισμό κυβέρνησης, λέγοντας ότι είναι ζήτημα του Σίβλιο Μπερλουσκόνι και του Μπέπε Γκρίλο να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.


Καμπανάκι της Moody's για υποβάθμιση

Το ατελέσφορο αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιταλία είναι πιστωτικά αρνητικό διότι εγείρει την πιθανότητα νέων εκλογών, παρατείνοντας έτσι την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα, σχολιάζει η Moody's.

"Θα εξετάζαμε το ενδεχόμενο υποβάθμισης της Ιταλίας στην περίπτωση επιπλέον σημαντικής επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών της ή δυσκολιών στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων", αναφέρει ο οίκος.

"Μια επιδείνωση στους όρους χρηματοδότησης ως αποτέλεσμα νέων, σημαντικών εγχώριων οικονομικών και χρηματοοικονομικών σοκ από την κρίση της ευρωζώνης επίσης θα ασκούσε πτωτικές πιέσεις στην αξιολόγηση της Ιταλίας".

Σημειώνεται ότι η Moody's από τον Ιούλιο του 2012 αξιολογεί την Ιταλία με Baa2 και αρνητικό outlook.


S&P: Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν επηρεάζει την αξιολόγηση

Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας δεν επηρεάζεται άμεσα από το εκλογικό αποτέλεσμα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οίκος αξιολόγησης S&P.

Ωστόσο, οι πολιτικές επιλογές της επόμενης ιταλικής κυβέρνησης θα αποτελέσουν κλειδί στην αξιολόγηση της εγχώριας οικονομίας, επισημαίνει.

Σημειώνεται ότι η S&P έχει αρνητικό outlook στο κρατικό χρέος της Ιταλίας και αξιολογεί τη χώρα με ΒΒΒ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v