Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ευρώπη τρόμαξε τους επενδυτές στη Wall Street

Στους ρυθμούς των ιταλικών εκλογικών αποτελεσμάτων κινήθηκαν οι διεθνείς αγορές. Διευρύνθηκαν οι απώλειες στη Wall στο τέλος της συνεδρίασης. Πτώση 216 μον. για Dow. Βουτιά για το ευρώ.

Στους ρυθμούς των ιταλικών εκλογικών αποτελεσμάτων κινήθηκε σήμερα η συνεδρίαση της Wall Street αλλά και οι υπόλοιπες χρηματιστηριακές αγορές στην Ευρώπη. Ειδικότερα τα αρχικά κέρδη στη Wall γρήγορα εξανεμίστηκαν με τους δείκτες να γυρίζουν σε απώλειες στην προοπτική επικράτησης του Μπερλουσκόνι στην Γερουσία.

Αναλυτικά, οι πληροφορίες ότι ο συνασπισμός του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλισκόνι θα παίξει ρόλο ρυθμιστή στην επόμενη κυβέρνηση της Ιταλίας λόγω των υψηλών ποσοστών του, καθήλωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σ. Μπερλουσκόνι έχει υποσχεθεί τον τερματισμό του προγράμματος λιτότητας που εφάρμοζε η κυβέρνηση Μόντι ενώ έχει απειλήσει ακόμα και με έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ σε περίπτωση που η ΕΚΤ δε μπορέσει να προστατέψει τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας.

Όπως ανέφερε ο αναλυτής της KeyCorp, Bruce McCain, «Δε θέλουμε να δούμε περισσότερο χάος στην Ευρώπη. Οι επενδυτές είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι αναφορικά με τον αν θα συνεχιστεί το πρόγραμμα λιτότητας και μετά της εκλογές στην Ιταλία».

Επιπλέον έντονος προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των επενδυτών σχετικά με την αυτόματη περικοπή δαπανών στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ από 1η Μαρτίου σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Ρεπουμπλικανών.

Στο εταιρικό μέτωπο η μετοχή της Chesapeake Energy Corp. υποχώρησε 6% μετά την απόφαση πώλησης μεριδίου της σε πετρελαιοπηγή στην Οκλαχόμα στην Κινεζική Petrochemical Corp. με τίμημα σαφώς χαμηλότερο από το αναμενόμενο.

Στον αντίποδα, αξιόλογη άνοδο 3% σημείωσε η μετοχή της Hertz Global μετά την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων καθαρών κερδών και πωλήσεων.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε οριακά στα 93,10 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 1,3% στα 1.593 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό 6 εβδομάδων έναντι του δολαρίου στο 1,3061 δολ.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής υποχωρούσε 7,4% στο 1,25 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε πτώση 5,4% στα 24,60 δολάρια.

Στη Wall, ο Dow υποχώρησε 1,55%, στις 13.784,01 μονάδε, σημειώνοντας τη χειρότερη συνεδρίαση από τις 7 Νοεμβρίου 2012. Ο S&P κινήθηκε χαμηλότερα 0,83%, κλείνοντας στις 1.487,85 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με απώλειες 1,44% στις 3.116,25 μονάδες.

Στην Ευρώπη, οι αγορές στο Μιλάνο αλλά και την Φρανκφούρτη εκτινάχθηκαν πάνω από 2% καθώς προεξοφλούσαν ότι η ιταλική κάλπη δεν θα έχει δραματικό αποτέλεσμα και θα διασφαλίσει την συνέχιση της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων στην χτυπημένη από την ύφεση οικονομία.

Ωστόσο η ανατροπή στην σύνθεση της ιταλικής Γερουσίας περιόρισε αισθητά τα κέρδη και τελικώς, ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,3% υψηλότερα στις 6.355 μονάδες, ο DAX με άνοδο 1,45% στις 7.773 μονάδες, ενώ ο CAC με κέρδη 0,4% στις 3.721 μονάδες.

Στο Μιλάνο ο δείκτης MIB που εκτινάχθηκε ενδοσυνεδριακά έως 4% υψηλότερα, έκλεισε με άνοδο 0,73% στις 16.352 μονάδες.

Στις υπόλοιπες αγορές, η στερλίνα βούλιαξε σε χαμηλό 2 ετών μετά την υποβάθμιση της Moody’s.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v