Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεδρίαση με ...ιταλικό ταπεραμέντο στην Wall

Οι ιταλικές εκλογές προκάλεσαν ...σκοτσέζικο ντους στις διεθνείς αγορές. "Γύρισε" αρνητικά η Wall. Έσβησε γρήγορα το +4% στο Μιλάνο. Αξιοποίησαν την θετική αντίδραση χρυσός, πλατίνα, πετρέλαιο.

Η εξέλιξη των ιταλικών εκλογών καθορίζει τα πρόσημα στις σημερινές συνεδριάσεις και προκαλεί σημαντικές διακυμάνσεις μετά από αρκετές εβδομάδες υποτονικών συνεδριάσεων με πολύ μικρές μεταβολές.

Αρχικά εκτυλίσθηκε ράλι τιμών στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς το αποτέλεσμα της ιταλικής κάλπης έδειχνε επικράτηση της κεντροαριστεράς στην Βουλή, αλλά τα κέρδη περιορίστηκαν αισθητά ή και "γύρισαν" πτωτικά όταν η παράταξη φάνηκε να χάνει την Γερουσία από το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Η Wall Street άνοιξε ανοδικά, επέτεινε την άνοδο με τα πρώτα exit polls από την Ιταλία και έχασε τα κέρδη μετά το κλείσιμο των ευρωαγορών.

Αυτή την ώρα ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,4% στις 13.945 μονάδες, ο S&P κινείται 0,37% χαμηλότερα στις 1.510 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί 0,15% στις 3.170 μονάδες.

Τα ασιατικά και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια «απογειώνονταν» μέχρι το απόγευμα. Στην Ασία την ευφορία προκάλεσε η προοπτική διορισμού νέου κεντρικού τραπεζίτη στην Ιαπωνία που θα ενισχύσει τα προγράμματα στήριξης.

Ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα 4,5 ετών.

Στην Ευρώπη, οι αγορές στο Μιλάνο αλλά και την Φρανκφούρτη εκτινάχθηκαν πάνω από 2% καθώς προεξοφλούσαν ότι η ιταλική κάλπη δεν θα έχει δραματικό αποτέλεσμα και θα διασφαλίσει την συνέχιση της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων στην χτυπημένη από την ύφεση οικονομία.

Ωστόσο η ανατροπή στην σύνθεση της ιταλικής Γερουσίας περιόρισε αισθητά τα κέρδη και τελικώς, ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,3% υψηλότερα στις 6.355 μονάδες, ο DAX με άνοδο 1,45% στις 7.773 μονάδες, ενώ ο CAC με κέρδη 0,4% στις 3.721 μονάδες.

Στο Μιλάνο ο δείκτης MIB που εκτινάχθηκε ενδοσυνεδριακά έως 4% υψηλότερα, έκλεισε με άνοδο 0,73% στις 16.352 μονάδες.

Στις υπόλοιπες αγορές, η στερλίνα βουλιάζει σε χαμηλό 2 ετών μετά την υποβάθμιση της Moody’s.

Τα πολύτιμα μέταλλα ακολούθησαν την ανοδική πορεία και ο χρυσός ανέκαμψε από τα χαμηλά 7 μηνών με άνοδο 1% στα 1.587 δολ. ανά ουγκιά. Ανάλογα κέρδη αποκομίζουν η πλατίνα, ο άργυρος αλλά και το παλλάδιο.

Το πετρέλαιο ενισχύεται στα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων συνεδριάσεων, πριν την έναρξη των διεθνών συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Κατά τα λοιπά στην Wall Street, που έκλεισε την περασμένη εβδομάδα με πτώση για πρώτη φορά μετά από επτά συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες, η δραστηριότητα επικεντρώνεται κυρίως στο επιχειρηματικό επίπεδο.

Η φήμη εξαγοράς της Barnes & Noble ωθεί την μετοχή του εκδοτικού οίκου 2,43% υψηλότερα.

Ο τίτλος της Lowe αντιδρά με άνοδο στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δ΄ τριμήνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v