Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Fed προκαλεί ρευστοποιήσεις στην Wall Street

Αρνητικά πρόσημα προκαλούν στην Wall Street τα απογοητευτικά στατιστικά για την ανεργία και οι παρενέργειες από τα πρακτικά της Fed. Εντονη διόρθωση σε Ασία και Ευρώπη. Αρνείται να αντιδράσει ο χρυσός, πτώση πετρελαίου 2%.

Διορθωτική εικόνα επικρατεί στο αμερικανικό χρηματιστήριο, καθώς τα απογοητευτικά στατιστικά μεγέθη για την οικονομία των ΗΠΑ προστίθενται στην αβεβαιότητα για τα προγράμματα ρευστότητας της Federal Reserve.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,46% στις 13.862 μονάδες, ο S&P κινείται 0,72% χαμηλότερα στις 1.501 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί 1,07% στις 3.130 μονάδες.

Οι ρευστοποιήσεις ξεκίνησαν από την χθεσινή συνεδρίαση στην Wall Street και συνεχίστηκαν σήμερα στις ασιατικές και ευρωπαϊκές συνεδριάσεις, με αφορμή της κοινοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας, όπου έδειξε ότι τα μέλη της Fed είναι διχασμένα όσον αφορά την συνέχιση ή όχι της στρατηγικής παροχής άπλετης ρευστότητας στις αγορές.

Σήμερα, τα στατιστικά στοιχεία που έδειξαν νέα επιδείνωση στην αγορά εργασίας κινητοποιούν κι άλλους πωλητές.

Ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε κατά 20.000 την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Ο αριθμός των νέων ανέργων ανήλθε στους 362.000 σε σχέση με 342.000 την προηγηθείσα εβδομάδα.

Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία, ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε σταθερός τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι ο δείκτης τιμών αυξήθηκε 1,6% στο 12μηνο, που είναι ο βραδύτερος ρυθμός από τον περασμένο Ιούλιο.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η μετοχή της Wal-Mart υποχωρεί καθώς η πρόβλεψη της κορυφαίας αλυσίδας υπεραγορών για τα μεγέθη του τρέχοντος τριμήνου ήταν κατώτερη των εκτιμήσεων.

Στην Ευρώπη οι πιέσεις είναι εντονότερες, καθώς ανακοινώθηκαν απογοητευτικά στατιστικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης, κυρίως από τους δείκτες ΡΜΙ.

O δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 1,62% στις 6.292 μονάδες, ο DAX με πτώση 1,87% στις 7.584 μονάδες, ενώ ο CAC τερμάτισε 2,29% χαμηλότερα στις 3.625 μονάδες.

Το συμβόλαιο του χρυσού δεν καταφέρνει να αξιοποιήσει την χρηματιστηριακή αδυναμία και κερδίζει μόλις 1 δολ. στα 1.579 δολ. ανά ουγκιά. Το πετρέλαιο υποχωρεί αισθητά 2% και πλέον στα 92,94 δολ. ανά βαρέλι.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v