Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Fed τρόμαξε τη Wall Street

Η πρόθεση της Fed να επανεξετάσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, διεύρυνε τις απώλειες στη Wall. Απογοήτευσαν τα στοιχεία της στεγαστικής αγοράς. Κάτω από τα 1.600 δολ./oz ο χρυσός. Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές.

Η πρόθεση της Fed να επανεξετάσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης διεύρυνε τις απώλειες στη Wall. Απογοήτευσαν τα στοιχεία της στεγαστικής αγοράς. Κάτω από τα 1.600 δολ./oz ο χρυσός. Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές.

Αναλυτικά, αισθητή μείωση σημειώθηκε στις ανεγέρσεις νέων κατοικιών τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ καθώς περιορίστηκαν κατά 8,5% έναντι αύξησης 15,7% τον προηγούμενο μήνα ενώ οι εκδόσεις νέων οικοδομικών αδειών αυξήθηκαν μόλις 1,8%.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Oakbrook Investment, Peter Jankovskis, “τουλάχιστον η στεγαστική αγορά κράτησε κάποια από τα «κέρδη» της τελευταίας περιόδου.»

Παράλληλα στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε και η δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης της Fed όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ότι τον Μάρτιο θα εξεταστούν πιθανές αλλαγές στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, σε περίπτωση που το ευνοούν οι συνθήκες.

Από πλευράς εταιρικών ειδήσεων, ανακοινώθηκε σήμερα η συμφωνία συγχώνευσης των εταιρειών Office Depot και OfficeMax με τον τίτλο της πρώτης να υποχωρεί 19% και της δεύτερης 9%.

Επιπλέον η μετοχή της Toll Brothers υποχώρησε 9% μετά την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων δ’ τριμήνου και αντίστοιχα η μετοχή της Caterpillar κινήθηκε πτωτικά 2% καθώς για πρώτη φορά τα τελευταία 2,5 έτη γνωστοποίησε μειωμένες πωλήσεις.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης S&P το 2013 είχε ενισχυθεί συνολικά 7,2% έως και την Τρίτη μετά τον τρίμηνο συμβιβασμό για το αμερικανικό χρέος αλλά και τα καλά εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα αξίζει να αναφερθεί ότι περίπου το 71% των εισηγμένων στον S&P έχουν ανακοινώσει κερδοφορίες πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών και 66% καλύτερες των αναμενόμενων πωλήσεις.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1,9% στα 94,59 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 2,2% στα 1.569 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής υποχωρούσε 3,5% στο 1,39 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε πτώση 0,2% στα 26,55 δολάρια.

Στη Wall, ο Dow υποχώρησε 0,77%, στις 13.927,31 μονάδες. Ο S&P κινήθηκε χαμηλότερα 1,24%, κλείνοντας στις 1.511,89 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με απώλειες 1,53% στις 3.164,41 μονάδες.

Σημαντικά κέρδη απεκόμισαν τα ασιατικά χρηματιστήρια, στηρίζοντας τον δείκτη MSCI World στα υψηλότερα επίπεδα 4,5 ετών.

Στις ευρωαγορές οι κινήσεις ήταν μικτές, υπό την επίδραση μεμονωμένων επιχειρηματικών εξελίξεων.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 0,25% στις 6.395 μονάδες, ο DAX με πτώση 0,3% στις 7.729 μονάδες, ενώ ο CAC υποχώρησε 0,69% στις 3.710 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v