Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: Η "καυτή" ατζέντα Αναστασιάδη

Ποιες προτεραιότητες θέτει ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας μέσα στο δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου. Οι δυσκολίες, τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα και το «χαρτί» των ιδιωτικοποιήσεων. Τι παίζει με τα business plans των μεγάλων τραπεζών.

Κύπρος: Η καυτή ατζέντα Αναστασιάδη
Με γρήγορους ρυθμούς και ταχύτατες αποφάσεις αναμένεται να κινηθεί η κυβέρνηση του νέου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, καθώς μέσα στον Μάιο θα ήθελε να έχει ολοκληρώσει το σχέδιο αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους, να έχει βάλει τις βάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να έχει περιορίσει στο ελάχιστο τον κίνδυνο της χώρας.

Ο χρόνος είναι ασφυκτικός για τον νέον πρόεδρο, αν συνυπολογίσει κάποιος:

Πρώτον, το γεγονός ότι τα διαθέσιμα της χώρας φαίνεται να επαρκούν έως τα τέλη Απριλίου.

Δεύτερον, πως, ακόμη και η συμφωνία για το μνημόνιο να αποφασιστεί στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στα τέλη Μαρτίου, θα απαιτηθεί χρόνος μεγαλύτερος του ενός μήνα μέχρις ότου η συμφωνία αυτή ψηφιστεί από τα άλλα 26 κοινοβούλια των κρατών-μελών και στη συνέχεια γίνει η εκταμίευση του δανειακού ποσού.

Έτσι, ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ήθελε μέσα στον Μάρτιο:

α) Να έχει καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα, διαψεύδοντας τους φόβους ορισμένων αναλυτών, που θέλουν η τελική συμφωνία να υλοποιείται το προσεχές φθινόπωρο μετά τις γερμανικές εκλογές. Στη διαπραγμάτευση αυτή ο κ. Αναστασιάδης θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει -μεταξύ άλλων- τις καλές σχέσεις που έχει με την Άγκελα Μέρκελ, ενώ -σε «πρότυπα Αντώνη Σαμαρά»- θα προσπαθήσει να κερδίσει τη συμπαράσταση του ευρωπαϊκού βορρά.

β) Στη συμφωνία αυτή να μην περιλαμβάνεται κανένα κούρεμα είτε κρατικών ομολόγων, είτε τραπεζικών καταθέσεων, όπως επίσης και να μην πληγεί η δραστηριότητα της Κύπρου ως διεθνούς κέντρου υπηρεσιών και συναλλαγών.

γ) Να πείσει την PIMCO να μεταβάλει τις παραδοχές του αρνητικού σεναρίου για τις τράπεζες, προκειμένου το τελικό κεφαλαιακό άνοιγμα να βγει σαφώς χαμηλότερο των 9 δισ. ευρώ που προβλέπει σήμερα το ακραίο σενάριο του διεθνούς οίκου.

δ) Μέσα από ένα χαμηλότερο κεφαλαιακό άνοιγμα των τραπεζών και ενδεχομένως μέσα από ένα πρόγραμμα εκτεταμένων ιδιωτικοποιήσεων (προσέλκυση στρατηγικών εταίρων και πώλησης περιουσιακών στοιχείων) να μπορέσει να παρουσιάσει ένα σχέδιο στο οποίο το κυπριακό χρέος θα εμφανίζεται διαχειρίσιμο.

Αν και κανείς δεν έχει αναφερθεί για το πρόγραμμα των πιθανών ιδιωτικοποιήσεων (προεκλογικά άλλωστε και ο κ. Αναστασιάδης είχε πει πως θα προσπαθούσε να τις αποφύγει) μια καλή γεύση -σύμφωνα με τοπικούς οικονομικούς παράγοντες- ενδέχεται να προκύπτει από την «επείγουσα επιστολή» που απέστειλε προεκλογικά το υπουργείο Οικονομικών και καλούσε να καταρτιστεί κατάλογος περιουσιακών στοιχείων και ακίνητης περιουσίας της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (CYTA), της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, της Αρχής Λιμένων Κύπρου, του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων Κύπρου και του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου.

ε) Να εξασφαλίσει ένα δάνειο-γέφυρα ώστε η Κύπρος να μπορέσει να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρις ότου εισρεύσουν τα λεφτά της μνημονιακής σύμβασης.


Τι «παίζει» με τις τράπεζες


Οι τράπεζες τώρα θα ξεκινήσουν επαφές με την PIMCO προκειμένου να συμφωνήσουν τα προγράμματα αναδιάρθρωσης που πρόκειται να εφαρμόσουν. Τα προγράμματα αυτά αναμένεται να συμφωνηθούν τον Μάρτιο για την περίπτωση της Λαϊκής και τον Απρίλιο για την Τράπεζα Κύπρου.

Το περιεχόμενο των προγραμμάτων αναδιάρθρωσης θα εξαρτηθεί και από το ύψος των «κεφαλαιακών ανοιγμάτων» που τελικά θα συμφωνηθεί, ενώ δεν είναι άσχετα με την όλη υπόθεση τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου που είτε έχουν εξαγγελθεί, είτε έχουν υλοποιηθεί στις δύο μεγάλες τράπεζες της Κύπρου.

Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία των προγραμμάτων αναδιάρθρωσης που θα συμφωνηθούν είναι ποια πολιτική θα ακολουθήσουν οι κυπριακές τράπεζες σε ό,τι αφορά τις θυγατρικές τους στο εξωτερικό, και ιδιαίτερα στη Ρωσία.

Σε σαφώς καλύτερη θέση βρίσκεται η Ελληνική Τράπεζα, η διοίκηση της οποίας δεν έχει ζητήσει ακόμη κρατική στήριξη και «στο τέλος της ημέρας» είτε θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα σχετικά χαμηλό κεφαλαιακό άνοιγμα, είτε ενδεχομένως να καταφέρει να αποφύγει οποιαδήποτε αύξηση στο μετοχικό της κεφάλαιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v