Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Ν. Αναστασιάδης 7ος Πρόεδρος της Κύπρου

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, είναι ο έβδομος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς εξασφάλισε το 57,48% των ψήφων, έναντι 42,52% που συγκέντρωσε ο Σταύρος Μαλάς.

Ο Ν. Αναστασιάδης 7ος Πρόεδρος της Κύπρου
Ισχυρή εντολή στον Νίκο Αναστασιάδη έδωσαν οι ψηφοφόροι στις προεδρικές εκλογές με τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ να ανακηρύσσεται νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, ο Νίκος Αναστασιάδης εξασφαλίζει το 57,48% και ο Σταύρος Μαλάς το 42,52%. Το ποσοστό της αποχής είναι 18,42%.

Η συμμετοχή έφτασε το 80,71% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο Εκλογής, ενώ τα λευκά και τα άκυρα είναι αθροιστικά λίγο πάνω από το 7%.

Στον πρώτο γύρο ο κ. Αναστασιάδης έλαβε ποσοστό 45,46% (200,571), ο κ. Μαλάς: 26,91% (118,755), ο κ. Λιλλήκας 24,93% (109,996), άλλοι 2,7,% (11,914) και λευκά / άκυρα: 0,98%/1,72%.

Ο νέος πρόεδρος θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του, το απόγευμα της Πέμπτης με την ορκωμοσία και την ομιλία του στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο εκπρόσωπος του κ. Αναστασιάδη, Τάσος Μιτσόπουλος δήλωσε σε δημοσιογράφους. «Είναι μια ξεκάθαρη και ισχυρή εντολή για αλλαγή, για μεταρρύθμιση, για να βγει η χώρα μας από αυτόν τον φαύλο κύκλο της κρίσης». 

Μαλάς: "Με τιμά το αποτέλεσμα"

Εξαιρετικά τιμητικό χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα για τον ίδιο ο Σταύρος Μαλάς στην πρώτη δήλωση του μετά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος, μεταδίδει το StockWatch.

Ο κ. Μαλάς συνεχάρη το Νίκο Αναστασιάδη για την εκλογή του, επισημαίνοντας ότι «δώσαμε το αγώνα μέσα σε αντίξοες και άνισες συνθήκες μέσα σε ένα περιβάλλον κάθε άλλο από φιλικό όπως το διαμόρφωσαν διάφοροι παράγοντες με πολλές σκληρές πιέσεις, μηνύματα και διλήμματα στο λαό μας».

Ο Σταυρός Μαλάς, ανέφερε ότι τον τιμά το αποτέλεσμα και ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους που τον τίμησαν. Τόνισε, ότι θα είναι μαζί με το νέο Πρόεδρο σε ενέργειες και πολιτικές που εκτιμήσουν ότι καταβάλλει για το καλό της πατρίδας και του λαού, γιατί όπως είπε προέχει η ενότητα του λαού.

«Εκτιμούμε» είπε «ότι το αποτέλεσμα υπό τις περιστάσεις είναι εξαιρετικά τιμητικό και δίνει μεγάλη δύναμη στη δική μας πολιτική πρόταση να συνεχίσουμε τον αγώνα» προσθέτοντας ότι «θα παλέψουμε για τη διατήρηση του κράτους κοινωνικής πρόνοιας, για προάσπιση των εργασιακών θέσμιων και εργαστικών κεκτημένων και ορθολογιστική διαχείριση φυσικού πλούτου.

«Είμαστε εδώ», τόνισε, "για να αντιπαλέψουμε τους ενδεχόμενους προαποκλεισμούς και τις ιδεολογικές αγκυλώσεις", υπογραμμίζοντας ότι θα αγωνιστεί για την αξιοκρατία, τη χρηστή διοίκηση και τις διαφανείς διαδικασίες μέσα σε πνεύμα συναίνεσης.

Τον κ. Αναστασιάδη συνεχάρη τηλεφωνικώς και ο απερχόμενος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, ενώ τηλεφώνημα δέχτηκε και από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά

Θερμά συγχαρητήρια εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στο νέο εκλεγμένο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Αβραμόπουλος επικοινώνησε από τη Νέα Υόρκη -όπου βρίσκεται- με τον κ. Αναστασιάδη, συγχαίροντάς τον για τη σημερινή εκλογή του και επαναβεβαιώνοντας τη θέση της Ελλάδας για στενή συνεργασία στην προσπάθεια υπεράσπισης των ζητημάτων του Ελληνισμού.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Κύπρου με όλες τις δυνάμεις και να αγωνίζεται για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων. 


Πανηγυρισμοί στην Κύπρο

Εν τω μεταξύ, ξέφρενοι πανηγυρισμοί ακολούθησαν την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στα κεντρικά γραφεία του ΔΗΣΥ δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο , τόσο εντός όσο και εκτός. Ο Νίκος Αναστασιάδης έφθασε, μετά την επισημοποίηση του αποτελέσματος, συνοδευόμενος από την σύζυγο του 'Αντρη.
Τον υποδέχθηκαν με ιαχές οι οπαδοί του ενώ ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ κάλεσε τον κόσμο να πανηγυρίσει με ευπρέπεια.

Ισχυρή εντολή για αλλαγές, μεταρρυθμίσεις και «έξοδο της πατρίδας από τον φαύλο κύκλο της κρίσης», χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ο εκπρόσωπος τύπου του κ. Αναστασιάδη, Τάσος Μητσόπουλος.

Επανέλαβε ότι υπάρχει στο τραπέζι η πρόταση του κ. Αναστασιάδη για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι η πρόταση για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας απευθύνεται προς όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που συμμερίζονται το όραμα για μεταρρύθμιση της κοινωνίας της οικονομίας και του κράτους.
 
Το σημαντικό, είπε, είναι την επόμενη μέρα να βρεθούμε «όλοι μαζί χέρι με χέρι να δώσουμε τη μάχη».

Ερωτηθείς ποιο μήνυμα θα στείλει στην πρώτη του δήλωση ο κ. Αναστασιάδης, είπε ότι θα είναι μήνυμα ενότητας και επανέλαβε ότι υπάρχει πρόταση για συγκρότηση κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, που αποτελεί τον άξονα και τον πυρήνα της πολιτικής του για το αύριο.


Πισσαρίδης: Σωστές για την οικονομία οι απόψεις Αναστασιάδη

Τα συγχαρητήριά του προς τον Νίκο Αναστασιάδη εξέφρασε ο Κύπριος Νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης. Σε δηλώσεις του στο επιτελείο του κ. Αναστασιάδη, ο κ. Πισσαρίδης είπε ότι οι απόψεις του κ. Αναστασιάδη για τα της οικονομίας «είναι πολύ σωστές».

Ο κ. Πισσαρίδης δεν ήταν σε θέση να απαντήσει στο ερώτημα ποιος θα είναι ο δικός του ρόλος στο θέμα της ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας.

Σε ερώτηση κατά πόσον του έχει γίνει νύξη για να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας «θα συσκεφθεί με τους συνεργάτες του και θα αποφασίσει».


Ποιός είναι ο νέος πρόεδρος της Κύπρου

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης γεννήθηκε στο Πέρα Πεδί Λεμεσού το 1946.

Το 1971 παντρεύτηκε την Άντρη Μουστακούδη και απέκτησαν δύο κόρες, την Έλσα και την Ινώ. Έχει τέσσερα εγγονάκια, τον Άντυ, την Νίκολα, τον Γιώργο και τον Νίκο.

Σπούδασε Νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο ναυτικό δίκαιο στο University College London του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Υπήρξε Βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού του ΔΗ.ΣΥ. 1981-1991, του Συνασπισμού ΔΗ.ΣΥ.-Κόμμα Φιλελευθέρων 1991-2001 και του ΔΗ.ΣΥ. από το 2001.

Διετέλεσε:

-Αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Συνασπισμού ΔΗ.ΣΥ.-Κόμμα Φιλελευθέρων (1991-1993) και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Συνασπισμού ΔΗ.ΣΥ.-Κόμμα Φιλελευθέρων (1993-1997).

-Αναπληρωτής Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων (1996-2001).

-Μέλος της Επιτροπής Επιλογής.

-Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών.

-Αρχηγός της αντιπροσωπίας της Βουλής στη Διακοινοβουλευτική Ένωση (1991-2011).

-Αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κυπριακής Ομάδας στη Διακοινοβουλευτική Ένωση.

-Πρόεδρος της Επιτροπής της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Βουλευτών (1990-1996).

-Πρώτος αντιπρόεδρος της αντιπροσωπίας της Βουλής στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ένωσης-Κύπρου.

-Αρχηγός της αντιπροσωπίας της Βουλής στο Σύνδεσμο Ασιατικών Κοινοβουλίων για την Ειρήνη (από το 2008 “Ασιατική Κοινοβουλευτική Συνέλευση”).

-Αρχηγός της αντιπροσωπίας της Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου.

-Αρχηγός της αντιπροσωπίας της Βουλής στην Ευρωμεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση (από το 2010 “Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ένωσης για τη Μεσόγειο”).

Είναι:

Αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗ.ΣΥ.

Μέλος της Επιτροπής Επιλογής.

Αρχηγός της αντιπροσωπίας της Βουλής στη Διακοινοβουλευτική Ένωση.

Μέλος της αντιπροσωπίας της Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ένωσης για τη Μεσόγειο και της αντιπροσωπίας της Βουλής στην Ασιατική Κοινοβουλευτική Συνέλευση.


Ο κ. Αναστασιάδης υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΔΗ.ΣΥ. και της Νεολαίας του ΔH.ΣY. (ΝΕ.ΔΗ.ΣΥ.) (1976), ενώ είναι πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ από το 1997.

Συμμετείχε επίσης στα ανώτατα συλλογικά όργανα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της Ευρωπαϊκής Δημοκρατικής Ένωσης και της Διεθνούς Δημοκρατικής Ένωσης.

Είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου από το 1995.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v