Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στάσιμη και σήμερα η Wall λόγω χρέους

Η στασιμότητα στις συνομιλίες για το αμερικανικό χρέος κρατάει και σήμερα "πίσω" την Wall Street. Με εκτίναξη 35% αντιδρά το NYSE στο deal ICE. "Κούρνιασαν" στα υψηλά 19 μηνών οι ευρωαγορές.

Οι συνομιλίες για το αμερικανικό χρέος συνεχίζουν να κυριαρχούν στην επενδυτική ψυχολογία στο αμερικανικό χρηματιστήριο, ενώ η πλούσια ροή από στατιστικές ανακοινώσεις προσφέρει μικτή βραχυπρόθεσμη κατεύθυνση.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται ανεπαίσθητα στις 13.250 μονάδες, ο S&P διαμορφώνεται σχεδόν αμετάβλητος στος 1.463 μονάδες,, ενώ ο Nasdaq ενισχύεται 0,05% στις 3.045 μονάδες.

Από το στατιστικό μέτωπο, οι ανακοινώσεις έδωσαν μικτά μηνύματα.

Το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,1% στο γ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με την τρίτη και τελική μέτρηση του υπουργείου Εμπορίου. Πρόκειται για την ταχύτερη ανάπτυξη από το τελευταίο τρίμηνο του 2011. Στην α΄ μέτρηση η ανάπτυξη του ΑΕΠ είχε εκτιμηθεί στο 2% ενώ στην δεύτερη στο 2,7%.

Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία, που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 17.000 την περασμένη εβδομάδα. Στα ταμεία εμφανίστηκαν 361.000 νέοι άνεργοι. Οι αναλυτές περίμεναν 360.000 αιτήσεις. Στην προηγούμενη εβδομάδα είχαν εμφανιστεί 344.000 νέοι άνεργοι στα ταμεία.

Στην συνέχεια ανακοινώθηκε ότι οι μεταπωλήσεις κατοικιών αυξήθηκαν αισθητά, κατά 5,9% τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ. Τον Οκτώβριο οι πωλήσεις παλαιών (όχι νεόδμητων) κατοικιών είχαν αυξηθεί 1,5%.

Σύμφωνα με ξεχωριστή ανακοίνωση, ο δείκτης μεταποίησης Philadelphia Fed «πέρασε» σε θετικά επίπεδα τον Δεκέμβριο. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 8,1 από -10,7 τον Νοέμβριο.

Στην σημερινή συνεδρίαση υπάρχει και μια σημαντική επιχειρηματική εξέλιξη, με την συμφωνία εξαγοράς του New York Stock Exchange - Euronext από το IntercontinentalExchange που αποτιμάται στα 8,2 δισ. δολ. ή 33,12 δολ. ανά μετοχή. Η τιμή των 33,12 δολ. ανά μετοχή είναι 37,7% υψηλότερη από το κλέισιμο της τιμής του NYSE Euronext στην συνεδρίαση της Τετάρτης.

Ο τίτλος του NYSE αντιδρά με άνοδο 30% στο άνοιγμα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Η στασιμότητα στις συνομιλίες για την αποφυγή του δημοσιονομικού γκρεμού συνεχίζουν να καθορίζουν τους τόνους στις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Χθες, εξαιτίας του «παγώματςο» στις επαφές των κυβερνητικών αξιωματούχων, η Wall Street έκλεισε με σημαντικές απώλειες, αντίθετα με το θετικό διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, που ώθησε τον παγκόσμιο δείκτη MSCI στα υψηλότερα επίπεδα 18 μηνών.

Σήμερα κυριαρχούν οι απογευματινές δηλώσεις του ρεπουμπλικάνου John Boehner, που εξέφρασε την αισιοδοξία του για συμφωνία επί του προϋπολογισμού με τον αμερικανό πρόεδρο. Οι Ρεπουμπλικανοί πιέζουν για επίτευξη συμφωνίας που θα αυξάνει τους φόρους για εισοδήματα άνω του 1 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σταθεροποιητικές διαθέσεις επικράτησαν οι ευρωπαϊκές αγορές μετά από δύο ανοδικές συνεδριάσεις που είχαν οδηγήσει τους δείκτες σε υψηλά 19 μηνών. Αφορμή για τη διόρθωση έδωσε το νέο αδιέξοδο στις ΗΠΑ για τις διαπραγματεύσεις ως προς το δημοσιονομικό γκρεμό.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,06% χαμηλότερα στις 5.958 μονάδες, ο DAX με άνοδο 0,05% στις 7.672 μονάδες, ενώ ο CAC με άνοδο 0,07% στις 3.667 μονάδες.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v