Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βλέπει λύση για το χρέος η Wall Street

Οι νέες προσδοκίες για την αποφυγή του «δημοσιονομικού γκρεμού» τόνωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall. Προβλημάτισε η μεταποίηση. Άνοδος για το πετρέλαιο. Κάτω από τα $1.700 ο χρυσός.

Οι νέες προσδοκίες για την αποφυγή του «δημοσιονομικού γκρεμού» τόνωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall. Προβλημάτισε η μεταποίηση. Άνοδος για το πετρέλαιο. Παραμένει κάτω από τα 1.700 ο χρυσός.

Η σημερινή συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Barack Obama με τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής John Boehner, επανέφερε στο προσκήνιο τις προσδοκίες των επενδυτών για αποφυγή του «δημοσιονομικού γκρεμού» που απειλεί την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.

Αφορμή για τη σημερινή συνάντηση στάθηκε η νέα πρόταση που κατέθεσε την Παρασκευή ο Boehner, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται αύξηση φορολογικών εσόδων κατά 1 τρισ. δολάρια τα επόμενα 10 χρόνια και περικοπές δαπανών της τάξεως του 1 τρισ. δολ.

Σημειώνεται ότι μερίδα στελεχών του Δημοκρατικού κόμματος χαρακτήρισαν σημαντική εξέλιξη τη νέα πρόταση αν και ο Λευκός Οίκος αντιτάχθηκε σε αρκετά σημεία του σχεδίου.

Από το μέτωπο των μακροοικονομικών ανακοινώσεων στις ΗΠΑ, δεν εξέπληξε τους επενδυτές η παραμονή του δείκτη μεταποίησης Empire σε αρνητικό έδαφος για πέμπτο διαδοχικό μήνα. Συγκεκριμένα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης η μεταποίηση διολίσθησε στο -8,1% τον Δεκέμβριο έναντι -5,2 τον προηγούμενο μήνα.

Από πλευράς επιχειρηματικών ειδήσεων, πιέσεις ασκήθηκαν σήμερα στη μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού της Apple μετά την υποβάθμιση της αξιολόγησής της από τη Citigroup η οποία αμφισβήτησε τη δυναμική των πωλήσεων του iPhone 5. Ωστόσο λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης η μετοχή της Apple γύρισε σε θετικό πρόσημο.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 0,9% στα 87,50 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε οριακά ανοδικά 0,1% στα 1.698 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε απώλειες 8,8% στα 1,67 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε πτώση 0,8% στα 21,40 δολάρια.

Στη Wall, ο Dow ενισχύθηκε 0,77%, στις 13.235,62 μονάδες. Ο S&P κατέγραψε κέρδη 1,19% κλείνοντας στις 1.430,41 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 1,32% στις 3.010,60 μονάδες.

Στην Ευρώπη τα πρόσημα ήταν κυρίως αρνητικά, αλλά ο απογευματινός δυναμισμός στην Wall Street βελτίωσε την τελική εικόνα.

Έτσι, ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,16% στις 5.912 μονάδες, ο DAX με άνοδο 0,11% στις 7.605 μονάδες, ενώ ο CAC τερμάτισε με πτώση 0,14% στις 3.638 μονάδες.

Στα ασιατικά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, επικράτησαν κυρίως αρνητικές τάσεις, με εξαίρεση την Ιαπωνία και την Κίνα. Στο Τόκιο ο Nikkei ενισχύθηκε 0,94% με την ελπίδα ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα «γεννήσει» στρατηγικές πάταξης του αποπληθωρισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v