Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BoJ: Επέκταση ποσοτικής χαλάρωσης κατά $120 δισ.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας επέκτεινε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στα 101 τρισ. γεν. Ασφυκτικές πιέσεις από το LDP που κέρδισε τις εκλογές της Κυριακής. Επί τάπητος και αναθεώρηση του στόχου για πληθωρισμό.

BoJ: Επέκταση ποσοτικής χαλάρωσης κατά $120 δισ.
H Τράπεζα της Ιαπωνίας προχώρησε σε νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής ανακοινώνοντας επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά 10 τρισ. γεν που αντιστοιχεί σε 118 δισ. δολ.. Άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο υιοθέτησης υψηλότερου στόχου για τον πληθωρισμό, κίνηση που αποτελεί προάγγελο ακόμη μεγαλύτερης χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Αναλυτές και επενδυτές ανέμεναν αυτές τις κινήσεις από την BoJ μετά και το εκλογικό αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής που έφερε ξανά στην εξουσία το συντηρητικό LDP. Ο επικεφαλής του, Σίνζο Άμπε, έχει ανοιχτά ταχθεί υπέρ της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, ζητώντας ακόμη και αρνητικά επιτόκια στις τραπεζικές καταθέσεις.

Ο κ. Άμπε καλωσόρισε την απόφαση της BoJ λέγοντας: «Όσα ζητήσαμε προεκλογικά αρχίσουν ένα, ένα να υλοποιούνται" δήλωση που προκαλεί έντονες συζητήσεις για τις πολιτικές πιέσεις που ασκούνται στην κεντρική τράπεζα της χώρας.


Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αγοράς τίτλων της BoJ επεκτείνεται στα 101 τρισ. γεν και θα προσανατολιστεί σε αγορές περισσότερων κρατικών τίτλων. Ο διοικητής της Boj, κ. Masaaki Shirakawa, δήλωσε ότι το θέμα της αναθεώρησης του μεσοπρόθεσμου στόχου για τον δείκτη τιμών καταναλωτή θα τεθεί επί τάπητος στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον επόμενο μήνα. Ο Σίνζο Άμπε ασκεί πιέσεις για αναθεώρηση του στόχου στο 2% από 1% που είαι τώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v