Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό άνω των 4 μηνών η Wall Street

Τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία και η απειλή του χρέους, οδήγησαν σε ισχυρή πτώση τη Wall. H ομιλία Obama και τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed δεν άλλαξαν το κλίμα. Σε χαμηλό 52 εβδομάδων η μετοχή της Intel.

Τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ οδήγησαν σε ισχυρή πτώση τη Wall. H ομιλία Obama και τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed δεν άλλαξαν το κλίμα στην αγορά.

Με ενδιαφέρον παρακολούθησε η αγορά την ομιλία Obama όπου μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθάρισε τις προθέσεις του επισημαίνοντας ότι η μεσαία τάξη της χώρας δε θα γίνει όμηρος του δημοσιονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η οικονομία. Με άλλα λόγια ο πρόεδρος Obama έθεσε κόκκινες γραμμές στις διαπραγματεύσεις του με το Κογκρέσο αναφορικά με το χρέος.

Αντίστοιχα η δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης της Fed επιβεβαίωσαν την πρόθεση της Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει τα επιτόκια δανεισμού σε μηδενικά επίπεδα έως τα μέσα του 2015 ενώ μερίδα στελεχών της υποστήριξε ότι ίσως χρειαστεί να υπάρξει επέκταση της περιόδου επαναγοράς ομολόγων.

Επιπλέον κατώτερα των αναμενόμενων χαρακτηρίστηκαν τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα οι λιανικές πωλήσεις τον Οκτώβριο υποχώρησαν κατά 0,3% έναντι μείωσης 0,2% που ανέμεναν οι αναλυτές. Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα οι λιανικές πωλήσεις είχαν σημειώσει αξιόλογη αύξηση κατά 1,1%.

Αντίστοιχα, ο δείκτης τιμών παραγωγού τον Οκτώβριο υποχώρησε για πρώτη φορά από το Μάιο, σημειώνοντας πτώση 0,2% ενώ σε ετήσια βάση ενισχύθηκε 2,3%.

Πέρα όμως από τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν, το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει επικεντρωμένο στις διαπραγματεύσεις αναφορικά με τον προϋπολογισμό και τον «δημοσιονομικό γκρεμό που απειλεί την οικονομία των ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση της έναρξης των συζητήσεων μεταξύ της κυβέρνησης και του Κογκρέσου την Παρασκευή δεν καθησύχασαν τις ανησυχίες.

Σημειώνεται ότι η Wall Street έχει πλέον υποχωρήσει αισθητά από τον κυλιόμενο μέσο όρο 200 ημερών, γεγονός που κατά την τεχνική ανάλυση δείχνει ότι η βασική τάση της αγοράς έχει γίνει πτωτική.

Από την περασμένη εβδομάδα, τόσο ο δείκτης Dow Jones όσο και ο Nasdaq διολίσθησαν κάτω από τους αντίστοιχους κυλιόμενους Μ.Ο. ενώ ο S&P μόλις σήμερα.

Στο εταιρικό μέτωπο, τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου του τεχνολογικού κολοσσού της Cisco στήριξαν την άνοδο του τίτλου (4%) σε μία πτωτική συνεδριαση.

Αντίστοιχα η αναβάθμιση των προβλέψεων κερδοφορίας για το 2012 της εισηγμένης αλυσίδας λιανικών πωλήσεων, Abercrombie & Fitch, οδήγησε σε άνοδο τη μετοχή άνω του 30%.

Στον αντίποδα σε χαμηλό 52 εβδομάδων έκλεισε η μετοχή της Intel στα 19,95 δολ.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 1% στα 86,25 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 0,15% στα 1.727 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε άνοδο 1,5% στα 1,98 δολ. ενώ το δικαίωμα της σημείωνε πτώση 2% στα 21,35 δολάρια.

Στη Wall, ο Dow υποχώρησε 1,45%, στις 12.571,34 μονάδες. Ο S&P κατέγραψε απώλειες 1,38% κλείνοντας στις 1.355,50 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 1,29% στις 2.846,81 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρέμειναν χαμηλότερα εξαιτίας της κρίσης χρεών που πλήττει την ευρωζώνη, παρά την στήριξη που προσφέρουν καλά εταιρικά αποτελέσματα μεγάλων επιχειρήσεων όπως οι Vivendi και Telekom Austria.

Μετά το πτωτικό γύρισμα της Wall Street, οι απώλειες στις ευρωαγορές δυνάμωσαν και ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 1,11% στις 5.722 μονάδες, ο DAX υποχώρησε 0,94% χαμηλότερα στις 7.102 μονάδες, ενώ ο CAC υποχώρησε 0,89% στις 3.400 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v